Kushtet për zhvillimin e të folurit të fëmijës


 • Prirjet natyrore të njeriut
 • Fëmija i veçantë selektivitetit
 • Periudha Prenatal
 • Javët e para
 • vocalizations predrechevye
 • Llap
 • lepetnye folur
 • Këshilla për prindër
 • Gjuha pasiv


 • Prirjet natyrore të njeriut

  Të gjithë prindërit me e madhe duke kërkuar para për fjalët e para të fëmijës tuaj. Kjo është e kuptueshme - shfaqja e gjuhës është një nga treguesit më të rëndësishëm të zhvillimit normal mendor. Cilat janë mekanizmat përgjegjës për këtë dhuratë të veçantë, karakteristike për njeriun - aftësia për artikulimin gjuhë të vetëdijshme? A është aftësia lindur e trupit të njeriut ose ndodh nën ndikimin e mjedisit?  E vërteta, si gjithmonë, është diku në mes. Nuk ka dyshim se të luajë një rol të rëndësishëm prirjet natyrore të njeriut, sepse ajo zhvillon vetëm në të, asnjë nga kafshët ai nuk është i çmendur. Natyra e ka pajisur fëmijë strukturën njerëzore të veçantë të trurit, strukturë të caktuar të frymëmarrjes dhe të fytit, e cila shkakton zhvillimin e zhvillimin e gjuhës. Në anën tjetër, për të fillojnë të flasin, vetëm sa për të lindur një njeri. Konfirmimi i ndritshëm i kësaj - historia e fëmijës Mowgli, e ngritur nga kafshët e egra. Mundësia e zhvillimit të plotë të gjuhës është humbur pakthyeshme për ta. Kështu, ndikimi i mjedisit luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e të folurit.


  Kjo është, ajo përcakton se si për të zhvilluar plotësisht ose të zhvillojnë gjuhën dhe të gjithë.  Fëmija i veçantë selektivitetit

  Porsalindur psikikë përmban interesante mekanizmat-premisë mastering gjuhën e njeriut. Një nga këto mekanizma - një selektivitetit të veçantë fëmijë të shëndoshë dëgjuar gjuhën që i lejon atij për të zgjedhur dhe preferojnë tingujt e zërit të njeriut të gjithë tingujt e tjerë. Tinguj Gjuha shkaktojë një përqendrim të fëmijëve dhe aktivitet specifik e analizues auditory dhe vizuale. Një tjetër parakusht është plasticitet e sistemit nervor të porsalindur, mungesa e ndonjë sjellje të lindura. Këto karakteristika janë bazë për asimilimin shpejtë dhe të lehtë të ndonjë njohurive, shkathtësive, aftësive, qëndrimeve.

  Foshnja thith dhe e bën pikërisht të saj kushtet, duke përfshirë gjuhën në të cilën ajo ishte pas lindjes. Së fundi, kjo aftësi të pabesueshme për të imituar të porsalindur.
  Nëse një person një i rritur do të jetë e vendosur në një distancë prej 20-30 cm nga sytë e foshnjës (gjëja më e mirë që ai sheh në një distancë), fëmijë me saktësi të përpiktë do të përsërisë të gjitha antics e tij! Kështu, Natyra u kujdes që në njeriun e ri kishte të gjitha parakushtet për zhvillimin e gjuhës. Çfarë është deri tek ne prindërit? Cilat janë kushtet që kemi për të krijuar crumbs tona? Le të shikojmë në detyrat tona në çdo fazë të zhvillimit të saj.  Periudha Prenatal

  Çuditërisht, zhvillimi i të folurit fillon para lindjes. Rreth muajit të 6 të shtatzënisë fëmija është në gjendje për të dëgjuar. Ai i dëgjon tingujt brenda trupit të nënës, dhe sa më shumë që hedh lëng i murit të mitrës louder dhe më të qarta - tingujt jashtë. Gjithashtu, zëri i nënës sime ai dëgjon të dy jashtë dhe brenda. Është e rëndësishme që përvoja e tij e parë ishte pozitiv i veshit - bisedë të qetë dhe të lumtur, të kënduarit. I përhershëm, i fortë dhe i mprehtë zhurmë sfond (të tilla si jetojnë në afërsi të aeroportit apo dëgjim të rregullt të metaleve të rënda me zë të lartë) mund të çojë në pasoja negative, deri në shurdhim kongjenitale.


  Javët e para

  Të 2-3 javë para pas lindjes vetvete nuk lëshon tinguj të folurit. Crick, i cili ka shprehur emocionet negative - një fenomen i një mënyrë të ndryshme. Por në të njëjtën kohë gjatë kësaj periudhe me shpejtësi të madhe është formimi i synapses (qendrat e komunikimit) të trurit. Ky proces është i ndikuar nga mbresat e marra nga fëmija nga bota e jashtme. Ndikim vendimtar në tru të bërë përshtypje më të hershme. Prandaj, është e rëndësishme që të njom nervor fëmijë sistem prekje të butë dhe të butë, të ngrohtë dhe erë të trupit, dhe natyrisht, zhurma e zërit tonë. Vorkuyuchy mbi fëmijën e tij të porsalindur, nëna i jep atij paçmueshme.

  Le ajo ende nuk i përgjigjet, por ajo është e lehtë për të parë se dëgjon me kujdes. Ne këndojmë, tregoni vullnetin që të ndodhë, dhe çdo gjë në botë, ose duke shpikur pseudonime i dashur fëmijë sucks, thithin gjithçka si një sfungjer.


  vocalizations predrechevye

  Rreth javës së tretë fëmija fillon Hooke dhe hulit. Hooke fëmija përballet bota, Tingujt e shkurtër shoqëruese ndërveprimin e saj me objekte dhe ndërveprimin me të rriturit. Hulinnya gjithashtu kërkon thërrimet plota përqendrimit - të kënduar vazhdueshme vocalizations fëmija duket i përmbajtur; lodër apo ngjarje që shkaktoi hulinnya, shpërndajë, zbehet në të, mund të përqëndrohen vetëm në tingujt e lëshuara.

  Foshnja vocalizations të ndryshme dhe komplekse, ai me entuziazëm gëzon zëri i saj shumë i lumtur në qoftë se prindërit arrijnë të përsërisë pas tij kjo tingëllon.


  Llap

  Rreth 5-6 muaj nuk është të flasim. Kjo përsëritje ritmike e rrokjeve në grevë fjalim ngjashmëri, "da da da da", "ma-ma-ma-ma", "cha-cha-cha-cha". Interesante, në vocalizations e fëmijëve predrechevye fonemë të pranishëm, pothuajse të gjitha gjuhët e botës (phonemes - kjo tingëllon përdoret në të folurit dhe gjuhës dukshëm të dalluar njëri nga tjetri). Llap duket absolutisht të gjithë fëmijët, por fëmijët e shurdhër që nga lindja, diskutim shuhet shpejt. Nëse flasim ndalur, është e rëndësishme që menjëherë të kërkojnë kujdes mjekësor për studimin e dëgjimit.

  Gjithashtu në arsenalin klithmat e fëmijës duket - të shkurtër por jashtëzakonisht intensive emocionalisht të shëndoshë ", EA, por uu gati." Këto qan fëmija përdor për të shprehur gëzim, habi, pakënaqësi dhe përvoja të tjera kuptohen lehtë nga të rriturit.


  Ne e dimë se fëmijët janë shumë të "llafazane" dhe është koprac në shprehje vokale. Hulumtimet kanë konfirmuar se numri predrechevye nuk vokalizatsiy e lidhur direkt me fjalimin. Shumë më e rëndësishme rrethana vokalizirovaniya. Zakonisht fëmijë vokaliziruet në tre situata tipike: 1) si në qoftë se nuk ka arsye të dukshme - në kohën e aktivitetit zë të fëmijës nuk ka marrë ndonjë objekt ose person; 2) gjatë artikujve të veprimit - kërkimin dhe aktivitetit njohës shoqërohet nga tingujt; 3) ndërveprimin me të rriturit - në inducing kontakt zë, dëshira për t'iu përgjigjur kërkesës së rrituri - për të mbështetur "bisedë".

  Në secilën nga këto situata, fëmija përdor lloje më të njohur vokalizatsiy tij: asnjë arsye të dukshme shpesh kec hulit, objekte të mësuarit - Hooke, dhe për të komunikuar ajo përdor të gjithë arsenalin zërin dispozicion.


  Vocalizations spontane zakonisht primitive, ata janë për ushtrime të frymëmarrjes fëmijë në gjuhën, me moshë, numri i tyre është zvogëluar. Veprim subjekt - kushtet e përkryer për vokalizatsiy, por pavarësisht nga shumësia e tyre në këtë situatë, ata zakonisht monoton. Por veprimtaria e komunikimit zë me një të rritur - një rrugë të drejtpërdrejtë për të artikuluar fjalim. Kjo e bën një komunikim aktiv dhe të interesuar fëmijëve procesin parti.

  Pas zhvillimit të duhur dhe me kohë të gjuhës është e pamundur pa folur vetë.


  lepetnye folur

  Deri në fund të vitit të parë ekziston e ashtuquajtura lepetnye folur. Ajo është tërhequr gjithmonë të fëmijës së rritur është në mënyrë aktive duke përdorur shprehjet e fytyrës dhe gjestet dhe përhap lepetnye qëllimet "frazën", rikrijimin situatën e komunikimit të të folurit. "Mac-Putya lapapo Kasia mbi-boo!" - Ai dëshiron të thuash? Lodër Fell apo qen jashtë det ngjallur admirimin - fëmija dëshiron të ndajë me të gjithë ne. Ai nuk ka investuar në kombinime të caktuara të shëndosha kuptim, por kërkon të përcjellë me informacione zë të caktuar. Kështu, vokalizatsiy rezultat predrechevye është për të zotëruar mënyra më premtuese dhe të sofistikuar të komunikimit me të rriturit.


  Këshilla për prindër

  A mos i lënë pambikëqyrur ushtrime zë fëmija. Ecni deri në të, buzëqeshje, flas me të, që ai të përsëritur vocalizations e tij, duke u kërkuar atyre për të përsëritur përsëri dhe përsëri. Fëmijë, edhe më të vogël, shpejt mëson se të rriturit nuk mund të quajmë vetëm të qajë dhe të rekrutimit dhe të tingujve.
  Pretty së shpejti ai do të mësojë kështu të jetë proaktiv në komunikimin me prindërit. Kënaqshmëria nevoja e lindur për të komunikuar tregoj atij ndjenjën e dobisë, vlerën si një subjekt të ndërveprimeve mes njerëzve, dhe ajo është themeli i aftësive të komunikimit në të ardhmen. Dhe në fund formuar dhe siguroi një nevojë për të shprehur mendimet e tyre dhe ndjenjat zërin.
  Ka ende shumë duke folur me fëmijën tuaj, të shpjegojë atij se ju bëni atë, se çfarë të bëjë me atë që po ndodh rreth. Bëhu ngjarjet sigurt prohovoryuyte dhe situata që shkaktohen e fëmijës emocione të gjalla - gëzim, frikë, surprizë. Përgjigje vocalizations crumbs dislokuara bazuar në faktin se ai ishte duke u përpjekur për të të treguar. Për shembull, "Po, mirë tim, një top i ri i kuq! Po, ai do të të vërtetë si! Yeah, kjo është aq e qetë dhe e rrumbullakët! "Kështu, fëmija gradualisht mëson të lidhen përshtypjet dhe përvojat e tyre me tinguj të caktuara të të folurit. Gjithashtu, diskutojnë tema të ndryshme me fëmijë mbush fjalorin e tij pasiv, i cili së shpejti destinuar të bëhet aktiv.


  Gjuha pasiv

  Nga rreth 9 muajsh fëmija fillon të kuptoj fjalët individuale drejtuar atij gjuhën. Tani, me kërkesën e një të rrituri ai mund të tregojë emrin objekt (ku llambë?) Apo të kryer një veprim (p.sh. Ladushki). Nuk është intensiv mbushje fjalor pasiv, kështu që është e rëndësishme të qartë dhe të saktë të emrit fëmijës një shumëllojshmëri të objekteve, veprimeve, ngjarjet, pronat. Shfaqja e mirëkuptimit - rezultati i fëmijës gjuhësor selektivitetit vëmendje dhe aftësinë për të analizuar tingujt e zërit të njeriut. Gjuha pasiv - kushti më i rëndësishëm dhe shenjë paralajmëruese para se të parë të vetë-shprehjes.


  Ajo është e njohur mirë se funksioni i gjuhës është i lidhur ngushtë me aftësitë motorike gjobë e duarve.

  Ushtrime të ndryshme dorëzon një efekt pozitiv në normën dhe cilësinë e zhvillimit të gjuhës. Kur fëmija është shumë i vogël, ju mund të bëni atë pëllëmbët e butë masazh dhe gishtat. Pak më vonë kthehet në një gay gjimnastikë palchykovuyu masazh. Së pari, nëna ime do të luajë pëllëmbët fëmijë - përkulem dhe shtendos gishtat, trokitje e lehtë dhe gudulis pëllëmbë e saj, e shoqëron këtë mësim poezi qesharake. Folk art - një burim i pashtershëm i poteshek, paraardhësit tanë intuitivisht ndjerë lojëra të madhe të përfitimeve me trajton për fëmijën. Gjithkush e di popullore "Ladushki", "dyzet e Crow", "gisht-me-gisht, ku keni qenë?" Ju mund të flisni improvizime e tyre, gjëja kryesore që ju dhe fëmija juaj ishte fun!

  Next fëmijë mund të kryejnë duart e vërteta e lëvizjeve të ndryshme: compress-shfryj grushta, bëj gishtat tuaj një nga një, për të portretizuar gishtat e tij të rrjedhshëm këmbët, krahët flutur, etj


  Lojë e mirë zhvillon aftësitë motorike gjobë të objekteve të vogla - butona, drithëra, bishtajore, pjesë të vogla të lodrave. Por prindërit në mënyrë të arsyeshme frikë që fëmija mund të gëlltisë lodra të tilla. Për të shmangur këtë, ju mund të përdorni truket, butonat e lidhur në fije të fortë ose të peshkimit linjë, qep rruaza dhe fasule në një qese me tyl, oriz apo hikërror qull kuzhinier lirshme dhe të lejojë fëmijën të drithërave dhe të vënë gishtat e saj në gojën e saj.

  Dhe e shijshme, dhe shumë e dobishme! Ajo është gjithashtu e mirë për zhvillimin e motorike tërhequr gishtat - ngjyra apo bllokim, duke punuar me brumë kripë (miell 1stakan, gjysmë një filxhan kripë, gjysmë gotë me ujë, 1 vaj st.lozhka, ruhet në frigorifer në një kavanoz të mbyllur ose të topit).


  Le klasa Marimangat tuaja janë gjithmonë informative dhe emocionuese për të dhe për ju. Mos harroni të them çdo gjë që bëni, telefononi objekte të folur dhe për t'iu përgjigjur klithmat e foshnjës, dhe fjala e saj të parë të pavarur nuk do të marrë kohë!

  Informacion nga Tatiana Yarosh neni "zhvillimit të të folurit. Termat dhe fazat predrechevye "