Toksplazmozës në shtatzëni


 • Presë për të?% B
  Asoplazmy
 • Manifestimet e toxoplasmosis
 • Gjasat e toxoplasmosis kongjenitale
 • Sa e rrezikshme toksplazmozës për Fëmijët
 • Masat për të mbrojtur veten dhe fëmijën

 • Një studim i grave shtatzëna për toxoplasmosis është një komponent i një diagnozë të plotë të pishtarit infeksioneve duke përfshirë: T - toxoplasmosis, R - fruthi (rubeolës), C - cytomegalovirus, H - herpes. O - është infeksione të tjera (të tjerët), duke përfshirë klamidia, sifilitik, enterovirus, gonococcal, hepatiti A dhe B dhe të tjerët.  Presë për toksoplazmën

  Toksplazmozës është shpërndarë gjerësisht në të gjithë botën. Host primar apo përfundimtar për toksoplazmën janë përfaqësues të familjes mace, duke përfshirë edhe macet e brendshme dhe të qentë dhe shumë më pak - qentë, brejtësit, etj Kur prekje mori përfundimtar, për shembull, mishi i kafshëve të infektuara formuar forma pushtuese e toksoplazmën që mund të shkaktojnë sëmundje tek njerëzit dhe kafshët.

  Pasi jashtëqitjet e mjedisit, Toxoplasma mund të jetë praktikisht kudo: në leshi kafshë me gëzof, një sandbox për fruta dhe perime, marule dhe zarzavate të tjera. Kështu, duart lahen dobët mund të shkaktojë sëmundje.


  Patogjen gjithashtu nuk gjendet në mish të përpunuara (mish lope, mish derri, mish qengji, etj). Ushqimi këto ushqime shumë të rrezikshme.


  Shumica e kafshët e tjera dhe njeriu janë pret të ndërmjetme - në shumohet tyre patogjene trup dhe akumulon, por nuk çlirohet në mjedis. Kështu, mediat apo edhe i sëmurë toksplazmozës njeri nuk është një burim i infeksionit për mjedisin.


  Në përgjithësi, sensibilitet e njeriut për të toxoplasmosis dhe incidencë të ulët është infeksion shumë më e ulët.  Manifestimet e toxoplasmosis

  Karakteristikë e sëmundjes është asimptomatike. Pasi traktin e tretjes në gjak, Toxoplasma mund të jetë praktikisht çdo trup pa shkaktuar asnjë simptomë. Kjo është një sëmundje e rrallë me zhvillimin e shpejtë shënuar rritje të temperaturës, pamjen e skuqje të lëkurës, nyjet limfatike fryrë, e cila mund të shoqërohet nga një plagë e muskulit të zemrës, sytë dhe madje edhe të trurit poshtë për të meningjitit dhe encefalit. Kjo gjendje quhet toksplazmozës akute.
  Forma kronike ka manifestime të veçanta dhe karakterizohet nga fillimi me një rritje të gjatë në temperatura brenda 37,2-37,3 për muaj, nyjet limfatike të zgjeruar, çrregullime të gjumit, dobësi të përgjithshme, dhimbje të muskujve, humbje të efikasitetit. Zhvlerësimi dhe sy inflamator sëmundjeve të rralla vizuale të tilla si Uveitis dhe chorioretinitis. Për shkak se këto shenja janë gjetur në shumë sëmundje të tjera në diagnozën primar të toxoplasmosis të dhëna specifike të inspektimit - testet imunologjike.


  Gjasat e toxoplasmosis kongjenitale

  Ekziston një rrezik i infektimit në utero.

  Transmisionit të fetusit nga gjaku i nënës është placenta. Megjithatë, infeksion është e mundur vetëm në qoftë se Toxoplasma i parë erdhi në trupin e grua shtatzënë është gjatë shtatzënisë. Në toxoplasmosis kronike ose nëse bezsimtomnoho transportuesit patogjene jo, sepse nuk ka qarkullim të agjentëve infektivë në gjak.


  Në infeksionit primar të nënës në të tretën e parë të shtatzënisë rreth 83% e frutave janë të shëndetshme. Në të dytë të tretë - deri në 75% në të fundit - vetëm 35%. Në kohë trajtim filloi përmirëson ndjeshëm rezultatin prognozë të suksesshëm.


  Diagnoza gjatë shtatzënisë bazuar në zbulimin e antitrupave në gjakun e nënës për toksoplazmën - imunoglobulinave M dhe G.

  Imunoglobulina M - tregues të ashpërsia e procesit, dhe G - imunitet ekzistues. Gratë shtatzëna me rezultate pozitive shfaqjen imunologjik për toxoplasmosis, por nuk ka rritje të konsiderueshme në dinamikën antitrupave, nuk ka ankesa dhe sëmundje klinike vlerësuar si bartës të shëndetshëm dhe nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Zbulimi i antitrupave të të dy klasave nuk është kriteri përfundimtar në diagnozën dhe kërkon ri-ekzaminimi (3-4 javë) dhe këshillohet me një mjek sëmundjeve infektive.  Sa e rrezikshme toksplazmozës për Fëmijët

  Kur fetusi i infektuar zhvillon në 1-2 embriopatii tremujore (keqformime të shumta, kryesisht të sistemit qendror nervor dhe sytë), që shpesh çon në vdekje.

  Pas infeksion në një datë të mëvonshme mund të jetë parakohshmëri, frenim intrauterine të rritjes, fëmija është i lindur me sepsë klinike dhe lezioneve të shumë organeve dhe sistemeve. Kjo situatë është jashtëzakonisht e vështirë për një intensive porsalindur dhe kërkon trajtim afatgjatë me ndihmën e shumë ekspertëve - specialist së sëmundjes ngjitëse, një neurolog, neonatolog.


  Jo aq e frikshme! Në gratë me fëmijë toxoplasmosis mund të lindë vetëm një herë kur infeksioni i parë u shfaq gjatë shtatzënisë është jashtëzakonisht i rrallë. Përveç kësaj, koha e përcaktuar trajtimi i shtatzënë ndihmon në parandalimin e sëmundjeve tek fëmijët.

  Anketa imuno-negative shtatzënë (kur gjaku nuk ka antitrupa specifike) mbahet çdo 2 muaj. Me zbulimin e infeksionit akut të caktuar trajtim të veçantë, por jo më herët se 12 javë, kështu që pjesën më të madhe të drogës - është e antibiotikëve, mund të shkaktojë çrregullime zhvillimore dhe krijimin e fetusit (teratogjenik patur këtë efekt). Në gratë shtatzëna me transportuesit kronike toksplazmozës patogjene apo edhe një rëndim të sëmundjes ka asnjë lirimin e agjentëve infektivë në gjak, dhe për këtë arsye nuk ka kërcënim i infeksionit të fetusit.


  Masat për të mbrojtur veten dhe fëmijën

  Nëse ka një mace - kjo nuk do të thotë që ju jeni të sëmurë me toxoplasmosis.

  Kryerja rregulla të thjeshta të higjienës kursen nga rreziku për t'u infektuar. Kjo memorizuar mirë që nga fëmijëria do të thotë si larja e duarve para ngrënies dhe pas kontaktit me kafshët, është shumë efektive në parandalimin e infeksionit. Perimet, frutat dhe perimet duhet të shpëlarë tërësisht para përdorimit, dhe produktet e mishit duhet t'i nënshtrohet një trajtim të plotë të ngrohjes.

  Informacion nga nenet lesia Sazonenko "toxoplasmosis dhe Shtatzënia"

  Diskutoni komuniteteve:

 • Shtatzënësi
 • Toksplazmozës