Djemtë Moderne pjekur më shpejtAktualisht, fëmijët zhvillojnë më shpejt se moshatarët e tyre që kanë jetuar disa dekada më parë. Fëmijët dhe adoleshentët e sotëm janë në rritje mesatare më të lartë dhe peshë më të madhe se moshatarët e tyre viteve të mëparshme. Dhe më të vjetër fëmijët, ndryshimi është i dukshëm. Sipas shkencëtarëve, shpejtësia e zhvillimit të aftë për të bërë një ndikim të ndjeshëm të kushteve socio-ekonomike në familjen e fëmijës dhe ushqimi i saj.

Ne nuk mund të marrë në konsideratë faktin se nxitimi nuk është vetëm një normë më të shpejtë të rritjes në madhësi të trupit, por në një pubertet më të hershme. Ku dikur ajo u besohet se puberteti i parakohshëm në vajzave ndodh 2-5 herë më shpesh se djemtë, por tani shkencëtarët thonë se djemtë janë të kapur pothuajse deri me vajzat në aspektin e shpejtësisë së zhvillimit.

Nëse në 1970 të shekullit të kaluar me krijimin e një burri djali filloi në moshën 13, tani këto terma zrushylysya një vit apo edhe dy. Qysh si 10-12 vjet në djem festuan bashkëkohor të përshpejtuar rritjen e testiseve, penis, flokët gjenitale të trupit, dhe jashtë fëmija fillon të duken më të vjetër se vitet e tij.

Shkencëtarët kanë hipoteza të ndryshme në lidhje me shkaqet e këtij fenomeni, dhe kjo përfshin të hahet zakonet - prevalenca e shpeshtë të ushqimit të shpejtë në dietë e prindërve dhe fëmijëve, kushte të pafavorshme mjedisore, si dhe përdorimin e gjerë të kuzhinës plastike - shifrat e fundit, substancë që gjendet në një tenxhere, një ndikim negativ në trupit në rritje dhe të shkaktojnë zhvillimin e saj të përshpejtuar.