Stresi gjatë shtatzënisë rrit rrezikun e skizofrenisë në të fëmijësShkencëtarët nga Universiteti Aarhus (Universiteti i Aarhus) përdorur të dhëna mbi 1.380.000 lindjeve të shënuara në Regjistrin Kombëtar danez midis 1973 dhe 1995.

Duke përdorur të dhënat e regjistrit, udhëheqës studim PREBEN Bo Mortensen (PREBEN Bo Mortensen) dhe kolegët e tij kanë identifikuar rreth 22 mijë gra gjatë shtatzënisë kanë përjetuar vdekjen e një burri apo të afërm tjetër të ngushtë, dhe 14 mijë gratë shtatzëna, në të cilin familja e ngushtë qenë të diagnostikuar me kancer, sulm në zemër ose goditje. Hulumtuesit pastaj pasoi fatin e fëmijëve të lindur për këto gra.

Ajo u gjet se fëmijët e grave që kanë humbur një të afërm gjatë tremujorit të parë, 67% e skizofrenisë më shumë të sëmurë.

Vdekja e një të afërmi gjatë fazat e mëvonshme të shtatzënisë, dhe lajmet e sëmundjes së një të dashur nuk ndikojnë në rrezikun e skizofrenisë në fëmijën e palindur, hulumtuesit raportuar.

Arsyeja për marrëdhëniet në mes të stresit gjatë shtatzënisë dhe për zhvillimin e skizofrenisë në të fëmijës nuk është plotësisht i qartë. Sipas Mortensen, hormonet e prodhuara nga trupi i nënës shtatzënë në përgjigje të stresit mund të ndikojë në trurin e fetusit. Ky efekt është i theksuar sidomos në shtatzëninë e hershme, kur pengesë mbrojtëse mes nënës dhe fetusit nuk janë formuar plotësisht, shkencëtarët.

Ndërkohë, rreziku absolute e skizofrenisë në të fëmijës, si rezultat i stresit grua shtatzënë është i vogël.


Në zhvillimin e kësaj sëmundjeje mund të luajë një rol shumë faktorë, të dy gjenetike dhe të lidhura me ndikimin e mjedisit, studiuesit vini re.