Pubertet në kopshtin e fëmijëveGjatë disa dekadave të fundit, fenomeni i nxitimit - përshpejtimi i zhvillimit fizik të fëmijëve, është bërë i përhapur. Ai përfshin një shumëllojshmëri të manifestimeve anatomike dhe fiziologjike - si shtim në peshë dhe rritjen e sapolindur dhe të reduktuar kohën e pubertetit.

Ajo do të duket se fakti që përfaqësuesit e secilit prej brezit të ardhshëm janë duke marrë më të lartë, më të mëdha dhe më të fortë, është një lajm i mirë. Por shkencëtarët e shohin këtë rrezik - duket se zhvillimi i hershëm seksual i vajzave mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme. Sipas studimeve, këto ditë shumë evropianët dhe amerikanët gjinjtë fillojnë në rritje që në 7-8 vite, duke shkaktuar parehati psikologjike dhe shpesh shkaku i abuzimit seksual nga ana e të rriturit.Të sondazhit rreth pesqind schoolgirls amerikanë gjetën se rritja e gjirit që karakterizon fillimin e pubertetit në moshën 7 viteve të vëzhguara në 10,4% të vajzave të bardhë, 23,4% e grave të zeza dhe 15% latynoamerykanok. Më parë muajin e parë erdhi në 13-14 vjet, por tani ata janë vajza 9-10 vjet, në mos më herët.

Pubertet në fillim nuk është e padëmshme, sepse ajo ndodh kur një fëmijë nuk është e gatshme për atë ose fiziologjikisht apo emocionalisht. Shkencëtarët besojnë se ai është shkaku i kimikateve të ndryshme të përfshira në ushqim, bojra gozhdë dhe shampoos, dhe hormonet e rritjes që ushqehen kafshët.


Substancat e dëmshme mund të ndikojë në hormone gjatë kohë të caktuara të gjirit, të cilat pastaj mund të çojë në kancer.