Rekord botëror Ditëlindja vajzë me spermë zamorezhennoyDeri kohët e fundit, duke ruajtur pjelloria e pacientëve me kancer mbeti shumë e vështirë. Një zgjidhje e ofruar shkencëtarët cryopreservation e spermës, i cili është i përshtatshëm për të krijoj edhe pas disa dekadave. Sipas shkencëtarëve amerikanë kohët e fundit me një vajzë, babai i të cilit ngriu spermë e tij 22 vjet më parë. Qyteti Chris Biblis i Charlotte North Carolina në moshën 16 u trajtua për leukimi, dhe në 1987 familja e tij këmbënguli se ai ngriu spermë e tij. Të afërmit nuk janë të zënë ngushtë edhe me faktin se në ato vite në mjekësi është përdorur tretmane moderne dhe efektive për infertilitetit mashkullor - procedurë e parë për futjen e spermës në vezë është bërë vetëm në 1992.

Si në kohë të Chris dhe familja e tij nuk janë të gabuara, dhe kur ai dhe gruaja e tij kishte probleme me fekondimit, ata thjeshtë ndihmën e Riprodhues endokrinologjisë Center, ku ai ndihmoi për të kryer procedurën e në fertilizimi in vitro. Sipas themeluesit të Qendrës dhe specialist fertilizimi Dr Richard Wing, çifti ishte në gjendje të krijoj nga përpjekjet e para për të futur spermës në citoplazmë vezë, e cila ndodh rrallë. 4 mars 2009 në familjen e Biblis, Chris dhe Melody ka lindur vajzën e shëndetshme Stella. Sipas mjekëve, në fertilizimi in vitro, ku duke luftuar me varfëri dhe e cila lejon përdorimin e spermë ngrirë është bërë një procedurë rutinë që ndihmon për të luftuar infertilitetin.


Por, sipas shkencëtarëve, ende 22 vjet dallim në mes të kohës së depozitimit të spermës dhe mbarësimit - një rekord në botë dhe ende kjo nuk është vërejtur. Por duhet theksuar se rekord vetëm tre vjet, "kaloi" i mëparshëm - vitin e kaluar në SHBA në familje mësuesi 42-vjeçar dhe vajzën 47-vjeçare si një programues duke përdorur spermë ngrirë 19 vjet më parë. Arsyeja për ruajtjen farë, si në rastin e Chris bë Onkologji.

Jo të gjithë e di se "ngrirja" e spermës nuk do të thotë vetëm të vënë atë në një temperaturë të ulët. Cryopreservation - një proces shumë-hap që kërkon njohuri të caktuara.

Para ngrirjes spermës ajo duhet të hyjë cryoprotectants, të cilat mbrojnë qelizat nga shkatërrimi i strukturës, pastaj spermës trajtohet dhe vendoset në një Paet - tuba që i ngjajnë një llotari për një koktej. Pastaj, duke përdorur azotit të lëngshme ftohur spermë në minus 196 C.

Por nëse lëngu seminal një njeriu është relativisht e lehtë për të ngrirë, vezë të kërkojë qasje më të sofistikuar, dhe ende shumë pak raste të regjistruara të lindjes së fëmijëve të konceptuar duke përdorur vezë të ngrira. Rast unik ku fëmija është konceptuar me spermë ngrirë dhe vezë të ngrirë ndodhur në 2000 në Singapor.

Lajme përgatitur mbi www.timesonline.co.uk

Diskutoni komuniteteve:

  • Varfëri
  • IVF dhe inseminimi artificial