Mendja dhe gjeniu


 • Gjeniu mentalisht i retarduar
 • Arsyeja për të gjeniut
 • Mëso për të kontrolluar trurin tuaj

 • Me një libër jo-fiction endet në një tjetër deklaratë: një person përdor vetëm rreth një të dhjetën e qelizave të tij të trurit, por në qoftë se ju keni përfshirë të gjitha 10/10, ne do të të gjithë gjenive. Por tani psikologët besojnë se situata është vetëm e kundërta: që të bëhet një gjeni, ju duhet të fikur një pjesë të trurit të tij.


  Gjeniu mentalisht i retarduar

  Psikologët dhe psikiatrit e dinin ashtu-quajtur "idiot i-gjeniu" - mentalisht njerëz vonuar me aftësi të jashtëzakonshme në disa të tjera, zonë zakonisht mjaft të ngushtë (fjala "idiot," duhet të kuptohet në kuptimin origjinal drevnehr tion, special, qesharake).

  Hapni këtë fenomen në fund të shekullit të kaluar, dhe që nga atëherë në studime shkencore të përshkruhet vetëm rreth njëqind raste të tilla. Përafërsisht 25 "idiot-geniuses" janë të njohura për shkencëtarët sot. Publiku i përgjithshëm imagjinon fenomene të tilla në filmin e famshëm "Rain Man".

  Këta njerëz tregojnë rezultate të dobëta në testet e inteligjencës, pothuajse në gjendje të komunikojnë me bashkëqytetarët e tyre vuajnë ashtuquajtura autizmi është izolimi i dhimbshëm në vetvete. Ata tregojnë aftësi të mahnitshme në matematikë, muzikë, arte pamore, ose në fusha të tjera. Një prej tyre, vetëm duke kërkuar në çdo ndërtesë mund të bëjë vizatim e tij të detajuar arkitektonike.


  Tjetër, jo duke kërkuar në orën, në çdo kohë e di kohën për të afërt të dytë. Së treti, duke kërkuar në ndonjë objekt, e quan madhësinë e saj në brenda dy apo tre milimetra. I katërt flet 24 gjuhë, duke përfshirë edhe një palë shpikur veten e tyre. Dikush e di përmendsh dhe të cituar lirisht numëratorin telefonik të trasha të qytetit dhe kështu me radhë. Disa nga këta njerëz edhe të bëjë mirë, duke demonstruar aftësitë e tyre në skenë.


  Arsyeja për të gjeniut

  Sipas një hipoteze të re Allan Snyder dhe John Mitchell Qendra për Studimin e mendjes në Universitetin Kombëtar Australian në Kanberra, ka aftësi të tilla, secili prej nesh, dhe ajo është mjaft e lehtë për të nxeh.

  Autorët besojnë hipotezën se aftësia, manifestuar në "idiots-geniuses" maskuar forma njerëzit e thjeshtë më të lartë të të menduarit. Ne përpiqemi për të automatikisht të interpretuar faktet dhe vëzhgimet, dhe "Njeriu Rain" kjo nuk është e angazhuar, duke ndaluar në faktet e zhveshur dhe nuk do të përgjithësimet dhe konceptet. Kjo punë është bërë në pjesët e tij më të ulët të thjeshta dhe evolucionit më të lashtë të trurit. Në njerëzit normalë, ata janë shumë, por ata "mbyten" seksione më të zhvilluara shumë.

  Një nga truket e preferuar e të ashtuquajturave metra mrekulli janë kategorizuar edhe phenomenally i talentuar dhe në të njëjtën kohë duke humbur njerëz janë llogaritjet kalendarike.

  Për shembull, pyesni pyetjet nga publiku: "Çfarë ditë të javës do të jetë 1 shtator 2039" Dhe pas dy ose tre sekonda mrekulli counter u përgjigj: "e enjte".
  Sipas Snyder, dhe ju jeni në gjendje të pagesave të menjëhershme, por përgjigja është në nënndërgjegjeshëm, sepse rajonet më të larta të trurit, e kuptuar llogaritja e plotë praktik kotësi shtypur rezultatin, duke shmangur "prodhimit për të monitoruar."

  Një shembull tjetër - aftësia për të përcaktuar menjëherë lartësinë dhe kohëzgjatjen e çdo shënimet në muzikë. Psikologët australianë besojnë se kjo aftësi është e natyrshme për secilin prej nesh një truri e kupton kotësinë e një informacioni të tillë, dhe si rezultat ne e perceptojnë muzikën si një e tërë, e jo si një sërë shënime lartësi të caktuar dhe gjatësi.

  E njëjta gjë vlen edhe për të, të themi, aftësia për të parë në faqen e librit, të mbyllë sytë tuaj dhe të kujtesës lexoni atë me zë të lartë nga fillimi në fund. Psikologët besojnë se të gjithë mund të bëjë atë me ne.


  Mëso për të kontrolluar trurin tuaj

  Por në qoftë se truri ynë dhe në heshtje duke bërë të gjitha këto truket, kjo nuk është e mundur për të hequr censurën e ndërgjegjes dhe të tregojnë veten në botë dhe aftësitë e tyre të jashtëzakonshme? Niels Instituti Birbaumer i hapur pa e sjelljes në Universitetin e Tübingen (Gjermani), një përkrahës i flaktë i ideve Snyder dhe Mitchell, unë jam i sigurt se ne mund dhe se disa prej nesh kanë zotëruar këtë aftësi. Ai përmend si shembull i një studenti krejtësisht normale që i ka zhvilluar në aftësinë për llogari të menjëhershme nuk të japin më të mira mrekulli-kundërvihet.

  Studimi elektroencefalogramë e tij tregoi se kur kryejnë llogaritjet komplekse në mendjen e tij truri i tij është shumë aktive, dhe para se si një student bën që të dëgjohet me zë të lartë një rezultat, veprimtaria e trurit plummets. Në njerëzit normalë gjatë llogaritë mendore të recesionit nuk ndodh. Birbaumer beson se studenti ka mësuar të çaktivizoni censurën e mendjes së tij dhe për këtë arsye në gjendje për të menjëherë të publikojë rezultatin e "ndërgjegjes së jashtme."

  Ndoshta rastet e famshme e zbulimeve të bëra gjatë gjumit (tabela periodike, struktura e benzenit, etj), gjithashtu për shkak të shkyçjes së trurit gjatë gjumit, duke lejuar mendjen të konsiderojnë veten e tyre me sa duket e papranueshme opsione hipoteza apo shpikje.

  I njohur edhe shembuj të mësim njerëzve për të menaxhuar proceset fiziologjike që ne zakonisht nuk e kuptojnë se në të vërtetë kontrollojnë nënndërgjegjeshëm tuaj. Për shembull, duke siguruar sensor presionin e gjakut njerëzor dhe e vendosi atë në frontin e një ekran kompjuteri, i cili vazhdimisht tregon numrat e matura, ju mund të mësojnë atë për të ulur ose rritur presionin. Pas këtij trajnimi, kjo aftësi është e ruajtur pa sensorë dhe kompjuter. Vitin e kaluar e njëjta Birbaumer, ngjitje në kafkë paralizuar pavlefshme truri sensorë bioenergy mësoi atë të lëvizur kursorin duke përdorur mendimet në ekranin e kompjuterit. Mbledhur çelësat kursorin për të imazhit të letrave në ekran, ju mund të shtypura pa duar.

  Ju mund të jetë në gjendje për të mësuar një person për të përkohësisht disable "ndërhyjnë" zonë të trurit.

  Informacion nga artikullin "Për t'u bërë një gjeni, stakoj atë pjesë të trurit"