Robert Edwards u bë një laureat i çmimit Nobel në mjekësiVeprat e Robert Edwards, e cila filloi në 50-së, çoi në mundësinë e lindjes në korrik 1978 për herë të parë "foshnje test-tube".

Që atëherë, rreth 4 milion fëmijë në botë kanë lindur përmes fekondimit artificial. Komiteti Nobel e njohur se ky zbulim ishte një zbulim i madh në trajtimin e infertilitetit, e cila vuan 10% të popullsisë botërore.

Ai filloi studimin e tij 50 vjet më parë, Profesor Edwards shpejt e kuptuan se metoda e fekondimit jashtë trupit të njeriut do të jetë një nga trajtimet për shterpësi. Deri atëherë, shkencëtarë të tjerë janë realizuar me sukses fekondoj vezë lepuri, e cila gjithashtu i dha të rritet në një zbulim të madh.

Suksesi Profesor Edwards ka çuar në faktin se çiftet jopjellor në ditët e sotme që përdoret metoda e në fertilizimi in vitro, mund të konceptoj në një rast pesë, në të vërtetë më të ngushtë për shanset e tyre të fertilitetit prindërve të shëndetshme.

Edwards dhe kolegët e tij kishte për të shkuar nëpër shumë vështirësi futjen e teknikave të reja, përfshirë kundërshtimin e kishës dhe qeverisë, skepticizmit, manifestohet kolegët në aktivitetet kërkimore. Hulumtuesit gjithashtu testuar problemet e vazhdueshme financiare vazhduar të angazhohen në eksperimente dhe eksperimente me donacione nga fondacionet private.

Të gjithë dijetarët janë unanim në mendimin se puna e Edwards i dha shpresë për miliona e familjeve në mbarë botën, dhe se ai, si dikush tjetër, meritoi çmimin.