Zbulimi i hershëm i çrregullimeve të zhvillimit


 • Diagnoza e hershme
 • Komunikoni me fëmijën
 • Lojëra për zonat njohëse

 • Fëmijëria e hershme - është mosha nga lindja deri në tre vjet. Në të kaluarën, kjo grupmoshë ishte e drejtuar nga mjekët të cilët kryesisht gjurmuar gjendjen fizike dhe somatike të fëmijës. Ajo u besohet se mendor, gjuhësor dhe emocionale mirëqenien në një moshë të tillë të hershme, megjithatë.

  Psikologë shquar dhe edukatorët provuar rëndësinë e fëmijërisë së hershme, kur psikikë i fëmijës është më i ndjeshëm ndaj ndikimeve të jashtme dhe veçanërisht të lulëzuar nën ndikimin e tyre. Në vitin e parë të jetës fillon formimin aktive të aftësive motorike, emocionet, intelektin, gjuhës dhe identitetit.

  Kjo është një periudhë e zhvillimit të shpejtë e të gjitha funksioneve të trupit, për shkak të rritjes pabesueshme dhe trurit të fëmijës plasticitet-së.


  Diagnoza e hershme

  Për fat të keq, në vitet e fundit një numër në rritje i fëmijëve me vonesa të gjuhës dhe zhvillimin mendor. Tregon praktikë që shpesh këto shkelje janë vetëm prindërit peredshkilnyy dhe mosha shkollë, fëmija fillon të bie prapa në të mësuarit nga kolegët, nuk ka kohë për këtë program. Por zbuluar shkelje të këtij lloji mund të jetë një moshë të hershme, dhe kur e ndërtuar siç duhet punën riparuese në shkollë për të zgjidhur problemin. Është gjithashtu e rëndësishme për të përcaktuar gjendjen e emocionale dhe vullnetshëm nuk harrojmë për vizion dhe dëgjimit fëmijë - shumë prej tyre varet e tërë kursin e ardhshëm të zhvillimit mendor të fëmijës tuaj.
  Shumica e prindërve vënë re ndonjë momentet e Paralajmërimit në zhvillimin e fëmijës, kërkojnë kujdes mjekësor - dhe me të drejtë. Megjithatë, ajo nuk ka marrë parasysh çështje të tilla të rëndësishme si diagnozë dhe korrigjimin arsimor.

  Ne e dimë se trupi - është sistem i ndërlidhur. Dhe shkelja e një lidhje në zhvillimin do të ndikojë në të gjithë sistemin, duke siguruar problemin e mesme shtesë. Për shembull, humbja e dëgjimit - nuk është vetëm një problem mjekësor, por edhe arsimore, pasi ajo nuk mund të shërohet menjëherë. Ndërkohë fëmija rritet, zhvillohet. Prandaj, mësuesi është sfida: për të mësuar atë për të jetuar me të dhe të jetë sa më i përshtatshëm për botën.


  Komunikoni me fëmijën

  Zhvillimi mendor është i bazuar në zhvillimin ndijor një fëmijë - përmes shqisave (shikimi, dëgjimi, të perceptimit i prekshëm).

  Fëmija mëson kur diçka prek, dëgjon dhe flet. Infektues deri me fëmijën, nëna i jep atij është aq vizuale, auditory dhe stimulim i prekshëm që më vonë do të sigurojë ndërveprimin e këtyre sistemeve dhe të përgatisë një bazë për trajnim.

  Kujtojnë se ndjeshmëria ndaj prekjes - një ndjenjë ishodyaschieot receptorëve të lëkurës. Ajo është e lidhur pazgjidhshmërisht me lëvizjen. Prandaj, është e rëndësishme për të mbajtur fëmijën në krahët e saj, stroking krahët dhe këmbët, ai filloi të dini trupin tuaj, të ndjehen atë.

  Gjithashtu kontakt i prekshëm me familjen është zhvillim i rëndësishëm dhe emocional.

  Duke parë nënën e saj, fëmija fillon të komunikojë me të, në mënyrë aktive duke lëvizur, i qeshur, hulit. Të gjitha këto karakteristika - një pikë e rëndësishme në zhvillimin normal të fëmijës. Visual Analyzer gjithashtu të përfshirë në punë, kur nëna ime flet për një fëmijë. Studimet tregojnë se fëmijët që shikojnë fytyrën nënën gjatë një telefonate, të fillojë zvukopodrazhat shumë më të shpejtë. Shumë ekspertë të rekomandojë në fushën e fëmijës rri foto, harta, alfabet, tryezë ngjyrë.

  Përveç stimulimin e shqisave është e rëndësishme që së pari të ndërtuar marrëdhënie të drejtë me fëmijën.

  Kjo do të shmangë shumë probleme për fat të keq të përbashkëta, psikologjike, dhe nganjëherë mendore. Nga një moshë e hershme duhet të referohen fëmijën si një person të veçantë, mos harroni se një fëmijë - nuk është përsëritje e juaj, dhe një burrë tjetër, një botë larg. Treat fëmijën si individ - pastaj të marrë atë si një shok për të vepruar në emër të tij, që të jenë në dispozicion të fëmijës, mos harroni se djalë - të ardhmen e njeriut dhe vajzën - është grua shtatzënë.

  Kështu, në mënyrë aktive duke komunikuar me fëmijën tuaj dhe mbajtja e nivelit të zhvillimit, nëna ka aftësinë për të kërkuar menjëherë ndihmë profesionale dhe për të parandaluar ndikimin negativ në zhvillimin e përgjithshëm të defektit, duke shmangur anomalitë mesme shkaktuar atë.


  Lojëra për zonat njohëse

  Lojëra për sferës njohëse, që është një bazë e psikologjik për zhvillimin e shumë shkathtësive.


  Cubes me lojëra elektronike zhvillojë perceptimin vizual. Objektivi - për të lidhen formojnë pjesën më të madhe e copa të prera të të njëjtës formë. Ajo është sugjeruar për fëmijët e tre vjet. Në këtë moshë, fëmija do të veprojë nga gjykimi dhe gabim, dhe deri në pesë vjet, ai duhet të jetë në gjendje për të kryer detyrat në korrelacion vizuale.

  Ball zhvillon aftësitë e përgjithshme dhe motorike gjobë, orientim në hapësirë, vëmendje vullnetar dhe pavullnetshme, shpejtësinë e reagimit. Topin mund të jenë të angazhuar në zgjidhjen e pothuajse çdo problem në zhvillim (p.sh., zhvillimi i seancës dëgjimore fonematik ose kujtesës, fjalorin, tingëllon automatizimi, etj).

  Sidomos duke lëvizur lojra topin rekomanduara kur punojnë me fëmijët lëvizin shumë. Me lojëra topin energji fëmijët mund të drejtohet në drejtim të duhur, strukturimin e aktiviteteve të tyre, duke i dhënë ajo fokusuar.

  Një grup i formave gjeometrike e formave të ndryshme (sheshet, trekëndësha, rrethore). Oferta për të rregulluar ato në grupe. Në këtë detyrë, zhvillimin e aftësinë për të kombinuar objekte nga baza e përbashkët (të kryejnë përgjithësim të thjeshtë). Gjithashtu, shifrat e përdorur për zhvillimin e transaksioneve të shlyerjes, lëvizshmëri dhe design.

  Piramida - ajo mund të ndihmojë për të punuar në disa fusha:

 • perceptimi i vlerës i unazave - të mësojnë për të klasifikuar objekte nga të mëdha në të vogla, koncepti i "i madh - i vogël";
 • Perceptimi i ngjyrës - janë duke punuar emrat themelore ngjyra e objekteve me emër;
 • për shkak të (unaza ri-);
 • zhvillimi i kujtesës (unazë ngjyrë fshehur);
 • Piramida mund të fillojnë të luajnë me 1.5 - 2 vjet. Deri në 2.5 - 3 vjet të një fëmije duhet të jetë në gjendje të mbledhë piramidën me vlerën e unazave.

  Një mjet i thjeshtë se piramidës është kegs, përshtaten në njëri-tjetrin. Ata fillojnë të punojnë në 1-1,5 vjet.

  Pasi mësoi kegs Mblidhni, ju mund të vazhdojë për të matroshtsi tre - kater elemente.

  Më vonë kemi ardhur në gjashtë. Këtu ne mund të vëzhgojnë udhëzime të kuptuarit, arsyeshmërinë dhe konsistencën e veprimit, duke marrë parasysh madhësinë e pjesëve të kukull. Deri në pesë vjet, fëmijët janë në gjendje për të mbledhur kukull shestisostavnuyu.

  Soft Designer është përdorur për zhvillimin e motorike gishtat aftësive, perceptimin vizual dhe proceseve mendore të tilla si analiza dhe sinteza. Analiza - një shqyerje të gjithë në pjesë, dhe sintezë - është një përmbledhje e pjesëve. Këto procese të zhvilluar në një fëmijë prej një viti kur ai kërkon për të thyer lodra, të shohim se çfarë ata kanë brenda. Task baby, mbledhjen projektuesi të butë e si duhet të lidhen me njëri-tjetrin, duke mbledhur ata së bashku.