Shkaqet dhe llojet e shkeljeve të zhvillimin e gjuhës tek fëmijët


 • Zhvillim i vonuar fjalim
 • Opsionet për çrregullime të të folurit
 • Çfarë nëse fëmija fillon të flas


 • Zhvillim i vonuar fjalim

  Nëse fëmija është 1 vit nuk flet fjalë, ose deri në 2 vjet, foli vetëm disa fjalë dhe kjo është shumë e vështirë për të kuptuar, prindërit, dhe ndonjëherë mjekët shpesh të gjeni se nuk ka arsye për shqetësim. Në shumicën e rasteve, preferojnë të presin, sidomos nëse fëmija - një djalë.


  Sigurisht, një numër i zhvillimit të të folurit të fëmijëve është vonuar vetëm pak për 3-4 vjet tashmë e përafruar me normën e moshës. Por, për shumë fëmijë të kohës në pritje duket, për fat të keq, një mundësi e humbur për të filluar ndihmë në kohë.
  Identifikimi arsye të mjaftueshme të hershëm për zhvillimin e të folurit vonesë nuk është e lehtë, por shumë e rëndësishme. Më të mirë menjëherë të konsultoheni me një terapist fjalim dhe neurologë fëmijë kanë përvojë të mjaftueshme është "fjalim" e fëmijëve. Sepse ka shumë arsye të ndryshme dhe, në përputhje me rrethanat, llojet e zhvillimit të të folurit shkelje.

  Metodat e korrigjimit dhe trajtimin në raste të ndryshme ndryshojnë në mënyrë të konsiderueshme. Një shumëllojshmëri e çrregullimeve të të folurit për shkak të kompleksitetit dhe mekanizmave mnohostupenchatostyu gjuhësore.


  Roli i rëndësishëm në shfaqjen e çrregullimeve gjuhësore janë faktorët trashëgues. Aktualisht identifikuar loci e kromozomeve përgjegjës për çrregullime të të folurit tek fëmijët.


  Megjithatë, në disa raste, është shkaku kryesor i lezioni i mbetur-organike të trurit gjatë lindjes apo zhvillimit të fetusit (hipoksi, trauma, infeksionit).  Opsionet për çrregullime të të folurit

  Në varësi të nivelit të shkatërrimit, ka mundësi të ndryshme për çrregullime të të folurit:

 • Mundësia më e thjeshtë dhe më e zakonshme kur nehrubi shqiptim i thyer i tingujve individuale është quajtur Dyslalia .
  Në klasat terapi të foluri defekt i tillë eliminohet me sukses. Ju vetëm duhet të trajnojë muskujt e kombinimit Gjuha dhe buzët të veçantë të dhënë një tingull të caktuar.
 • Në qoftë se ju shkelin innervation periferike e aparatit vokal (gjuha, qiellëz, buzët) ndodh dysarthria .

  Kjo është një gjendje mjaft serioze në të cilën shqiptim i tingujve të tjera se shkeljet vërejtur shkelje të gjuhës ton mund të jetë një shkelje e timbër, volumin, ritëm, melodi dhe intonacionin, jargëzim tepruar. Dysarthria është e shoqëruar zakonisht me sëmundje të rënda neurologjike - paralizë cerebrale, dëmtimit organik trurit. Megjithatë, shpesh diagnostikuar fshirë dysarthria, e cila ndonjëherë është e vështirë për të dalluar nga dyslalyy por zvukoproiznosheniya i saktë në këtë rast, shumë më të vështirë dhe punë e dëshiruar të përbashkët me një terapist folurit dhe një neurolog.
 • Në prani të strukturës defekt të aparatit të folurit (qiellzën e çarë, etj) ka një shqiptim i shtrembëruar i fjalës tingëllon, jo individi, si në dyslalyy.

  Ajo dim, monoton. Kjo është quajtur Tingull hundor. Duhet otolaringolog këshilla (mjek Ent).
 • Nëse një fëmijë është 1,5 vjet nuk flasin fare ose në 2-3 vitet e tha disa fjalë, edhe pse të rriturit edhe të vetëdijshëm, dhe të zhvillojnë më tej gjuhën e saj është shumë më e keqe se sa moshatarët e tyre (fjalori i varfër, shumë gabime kur negocion në natyrë, duke përfshirë , rast ngritur zvukoproiznosheniya), një gjendje tjetër që quhet motor alalia. Related atë me dëmtim të qendrave të caktuara të gjuhëve të trurit. Në raste të tilla, prindërit më parë të fillojnë të alarmin dhe të kthehet në një terapisti i të folurit dhe një neurolog, më të mirë prognoza.

  Përndryshe, fëmija është i ekspozuar ndaj vështirësive në shkollë, derisa nevoja për të vizituar një shkollë gjuhën specializuar.
 • Shumë më pak rast që fëmija nuk e zhvilluar atë, sepse ai nuk mund ta kuptojnë gjuhën në adresë të tij. Se ai e dëgjon atë, por nuk mund ta kuptoj kuptimin, si gjuhë e huaj. Kjo quhet alalia ndijor dhe atje, gjithashtu, në humbjen e qendrave të specializuara të gjuhës të trurit. Fëmijët mund të përsërisë fjalë për të rriturit, madje edhe të mësuar përmendësh poezi dhe kërkesës, por shpesh nuk e kuptojnë domethënien e asaj që thonë ata. Pyetni një diagnozë e saktë mund të jetë e vështirë sepse nganjëherë mbahen kuptim në nivel familjeje, por kjo gjendje duhet të dallohen nga vonuar mendor, humbjen e dëgjimit, etj ..

  Këta fëmijë duhet medoemos të ndodhë në një neurolog, merren me një terapisti i të folurit, surdoloh patologë, të konsultohet (për të përjashtuar dëgjimit dëmtim) dhe psikiatër fëmijë.
 • Të gjithë këta shembuj kanë të bëjnë me fëmijët, të cilët që në fillim ajo nuk ishte zhvilluar siç duhet. Nëse një moshë të caktuar ai i zhvilluar në mënyrë të kënaqshme, dhe pas sëmundje apo lëndim që dalin abuzimin, kjo gjendje quhet afazi . Në fëmijët, ajo është e rrallë, por gjithmonë në rast të humbjes apo përkeqësimin e aftësive ekzistuese gjuhësore kërkohen masa emergjente për diagnozën dhe trajtimin.
 • Në fëmijërinë ndodh edhe jet heshtje .

  Kjo memecëri se ka pasur një fëmijë ka fjalim si manifestim nevrotike. Por mund të fillojë në mënyrë të ngjashme dhe sëmundjet psikiatrike.
 • Stuttering nuk siguron vështirësi për diagnozën.
 • Vonesë në zhvillimin e gjuhës mund të jetë për shkak të vonuar mendor, ose anasjelltas. Vlerësimi i partive verbale dhe joverbal inteligjencës të rëndësishme për të vendosur mbi metodat e korrigjimit dhe zgjedhjen e trajtimit.
 • Mos harroni se ajo është formuar si një imitim dëgjuar. Shpesh prindërit nuk e kuptojnë se dëmtim të dëgjimit të fëmijës.


  A nuk nënvlerësojnë rolin e funksioneve të gjuhës në formimin e fëmijës.


  Shkelja e zhvillimin e gjuhës mund të çojë në një numër të efekteve anësore.

  Nëse komunikimi funksionet gjuhësore pamjaftueshëm fëmijë është i kufizuar, sasia e informacionit të marrë, vuajtje e marrëdhënieve ndërpersonale dhe sferën emocionale, shkeljet e mundshme të vazhdojë leximin dhe shkrimin.


  Kështu, zhvillimi i saktë gjuha është një faktor shumë i rëndësishëm në formimin e një harmonike dhe fëmijën duhet të jetë nën mbikëqyrjen e specialistëve.  Çfarë nëse fëmija fillon të flas

  Çfarë është e nevojshme në vendin e parë, në qoftë se fëmija fillon të flasë në përputhje me moshën e tyre?

 • Vëzhgoni fëmijën dhe i kushtoj vëmendje për sjelljen e tij. Nëse ai luan, si dhe shokët e tij? A është ajo kërkon të komunikojë me të rriturit dhe fëmijët e tjerë?

  Zhvillimi i gjuhës vonuar mund të jetë për shkak të çrregullimeve në komunikim (autizmi) ose devijimet në zhvillimin mendor.
 • Kushtoj vëmendje, dhe kupton gjuhën tha atij? A detyrat e thjeshta që nuk përfshijnë gjeste?
 • Të kryer një studim të fëmijës, i cili përfshin neurolog konsultimit (lohonevroloha), një psikolog dhe një terapist fjalim.
 • Zbuloni nëse fëmija ka dëgjimin mjaft të mirë. Ndonjëherë fakti se fëmija nuk e dëgjojnë ose të dëgjoni mjaft mirë është bubullimë në një qiell të qartë. Pa dëgjim të mjaftueshëm ajo normalisht nuk do të formohet.
 • Nëse është e nevojshme, të fillojnë të trajtimit dhe terapi fjalim klasa.
 • Duke shkuar me një terapisti i të folurit, dhe nganjëherë me një terapisti i të folurit, patologë duhet të fillojë herët dhe të kryhet rregullisht.

  Nëse është e mundur, për të identifikuar një fëmijë në një kopësht të specializuar.

  Informacion nga Anna Livinsky neni "Shkelja e zhvillimin e gjuhës tek fëmijët. Shkaqet dhe lloje. »