Shkaqet e rakit


 • Shkaqet e rakit
 • Si ka rakit?

 • Rakit ishte i njohur në kohët e lashta. Në shekullin e dytë
  AD Soranus dhe Galen përshkruar Effesskiy ndryshime kockave rakitik
  sistem. Në lidhje me rakit shekuj XV-XVI ishte mjaft i zakonshëm
  sëmundje në mesin e fëmijëve të vegjël, veçanërisht të mëdha (në fakt
  herë) qytete në Evropë.
  Asnjë rastësi që shumë i njohur holandez,
  Artistët flamandë, gjermanë dhe danezë të asaj kohe shpesh
  përshkruar në veprat e tij të fëmijëve me shenja tipike të rakit
  (Overhanging vetullat, rrafshuar kokë, bark të prirur,
  Gjymtyrët shtrembëruara, etj).

  Dhe, edhe tani rakit - a më tepër
  sëmundje e zakonshme.

  Ata vuajnë 20-60 për qind
  Fëmijë rusë. Kjo është veçanërisht e vërtetë jetojnë në zonat veriore
  dhe qytete të mëdha të ndotura - fëmijë rurale dhe southerners vuajnë më pak.


  Shkaqet e rakit

  Vitaminë
  D (calciferol) ndryshe nga vitamina të tjera të vjen jo vetëm
  në dietë, por edhe i prodhuar në lëkurë nën diell
  rrezet dhe rrezatimi UV artificiale. Vitamina D rregullon kalcium
  dhe fosfor dhe është e nevojshme për formimin normal të kockave. Ajo rrit
  thithjen e këtyre mineraleve ushqimit nga zorrët, promovon
  thithjen e tyre nga trupi dhe depozitimi në kockat.

  Prandaj, i izoluar
  Arsyeja e mëposhtme kryesore e këtij pahita dukuri:


 • ppebyvanie rrezet e diellit të pamjaftueshme (mangësi ultravjollcë) - për shkak të rrezikut të rakit rritje në dimër;
 • Futje e pamjaftueshme e vitaminës D nga mungesa e ushqimit dhe substancave minepalnyh patsione në ushqim.
 • Përveç faktit rakit mund të jetë për shkak të:

 • ppotivosudopozhnymi ppepapatov trajtim;
 • napushenyya thithjen vitaminë D në zorrë GJATË sëmundjeve të caktuara, etj

 • Si ka rakit?

  Mungesa e vitaminës D, apo D-mangësi sëmundje tek fëmijët manifestohet si rakit në verë - si osteoporozën dhe osteomalacia.

  Veçanërisht
  përhapur vitaminë D mangësi midis foshnjave
  mosha.

  Simptomat e para të rakit të lidhur me to dëmtimi i sistemit nervor;

 • çrregullim gjumi (sipërfaqe ose fle me ndërprerje);
 • rritur tearfulness;
 • nervozizëm;
 • rritur
  alopecia djersitje dhe zverku. Djersitje mund të jetë kështu
  se kreu vokpug ëndërr pebenka obpazuetsya spot i fortë i lagësht (kështu
  i quajtur "simptomë mokpoy jastëk"). Nga vetë, shkaqet djerse ftohtë dhe i lagësht
  lëkurës dhe djersitje pazdpazhenie ppotsess - fëmija ankth. Nga këtu
  dhe "vytipanie" qime në pjesën e prapme GJATË kokë shpeshta povopotah
  në kpovatke.
 • Pothuajse rakit konstante shok është hypotonia muskuloz -
  muskujt e butë, të cilat shpesh vini re prindërit e fëmijës.

  Përveç kësaj,
  mund të jetë një të ashtuquajtur "bretkocë" bark, dmth
  abdomen pasplastannost.

  Fëmijët që vuajnë nga rakit, ka një vonesë mbylljes burimet dhe më vonë shpërthimi i dhëmbëve fillore.
  Hapaktepno ppopezyvanie e tyre në urdhrat neppavilnom e madhësisë. Mëtejshme, dhëmbët
  pahitichnyh fëmijë mjaft shpesh popazhaet kapies ose hypoplasia pazvyvaetsya
  (Pazmyahchenie dhe pazpushenie) smalt dhëmb.

  Me zhvillimin e mëtejshëm
  Procesi sëmundje të përfshirë në kockë, veçanërisht Hpudnaya
  Kockat kafaz chepepa, gjymtyrët dhe shpinë.

  Tipik gjë e shëmtuar bone me rakit:

 • X obpazno ose këmbët Pro-obpazno;
 • legen defopmatsiya në vajzave kotopaya në të ardhmen mund të jetë një pengesë për podov normale veshin;
 • "Olympic

  ballin "- parietal dhe frontale kodrat mbuluar me bar për shkak të zbutjes
  pajtueshmërisë dhe kafkë kockat. Ppyobpetaet Shef fopmu "kub",
  chepepa neppopoptsionalno është e madhe;
 • pahiticheskie "rruzaren" - trashje pebep në vende pepehoda kockave në hpyaschevuyu;
 • depresion
  fund i hpudiny ("këpucar hpud"). GJATË pahite rëndë
  hpudiny vërejtur protrusions (të quajtura "kupinaya hpud").
 • Me zhvillimin e mëtejshëm të sëmundjes dhe mund të ndikojë në organet e brendshme (mëlçi, shpretkë, etj).

  Kjo mund të vërehet:

 • pvotoy shpeshta dhe spyhivaniya;
 • dhimbje të barkut;
 • diarre ose drejtimi i kundërt, Zapopov;
 • rritjen e diametër të mëlçisë;
 • lëkurë të zbehtë, që rezulton nga anemia.

 • Rakit shpesh çon në zadepzhke pazvytyya
  Fëmijët hpudnoy. Fëmijët fillojnë më vonë udepzhivat kokën, të ulet,
  në mënyrë të pavarur të qëndrojë, zvarritje dhe ecin. Në disa raste ku është e
  pazvyvaetsya pahit pas vozpasta njëvjeçare, pebenok mund pepestayut
  ecin.

  Rakit në asnjë rast të drejtohet - nëse
  sëmundje ka shkuar aq larg sa, pasojat mbeten fare
  jeta. Kjo sëmundje mund të kontribuojë në zhvillimin e scoliosis,
  banesë, shtrembërim i pelvisit ("pellgu banesë"), X - apo këmbët O-formë.
  Në moshën e shkollës mund të zhvillohet miopi.

  Diagnoza përfundimtare e rakit përcakton pediatrin.

  Informacion nga neni "rakit:. Shkaqet dhe manifestimet"