Çrregullime të të folurit


 • Çfarë është një çrregullim fjalim
 • Shkaqet e çrregullimeve të të folurit
 • Çfarë ndodh kur e çrregullimeve gjuhësore
 • Diagnoza e çrregullimeve të të folurit

 • Çfarë është një çrregullim fjalim

  Çrregullim fjalim i njohur që nga kohërat e lashta. Pa dyshim, këto sëmundje janë të gjata, si dhe fjala e njeriut. Ajo është mjaft e zakonshme në mesin e fëmijëve dhe të rriturve. Grekët dhe romakët, të cilët publikisht fjala luajtur një rol të rëndësishëm social dhe trajnimin e gjuhës të sofistikuar dhe të përfshira një varg të lëndëve të edukimit të përgjithshëm, tashmë e kishte konceptin e shumë çrregullimeve të fjalës, e cila reflektohet në një numër të madh të kushteve janë përdorur për të caktuar ato. Edhe Hipokrati janë përmend nga format e njohura pothuajse të gjithë të çrregullimeve të të folurit, humbje e zërit, humbje e të folurit, pengesë në të folur, folëse, stuttering, etj


  Shkaqet e çrregullimeve të të folurit

  Shkaqet e çrregullimeve shprehjes mund të jetë faktorë të ndryshme ose një kombinim i tyre:

 • vështirësi në tingujt dalluese me vesh (me dëgjim normal);
 • dëmtimi gjatë dorëzimit zonë gjuhësore, e vendosur në kurorën;
 • defekte në strukturën e gjuhës - buzët, dhëmbët, gjuhën, shije të butë apo e vështirë. Shembuj janë gjuha e shkurtër frenulum sky treten e sipërme, e quajtur njerëzit "shije e ndarë me dysh", ose malocclusion;
 • mungesa e mobilitetit të buzëve dhe gjuhës;
 • zhvillim i vonuar fjalim vonojë mendor;
 • Familja gjuha analfabet, etj

 • Çfarë ndodh kur e çrregullimeve gjuhësore

  Në shkeljet më të rënda të gjuhës vuan jo vetëm shqiptimin e tingujve, por edhe aftësinë për të dalluar tingujt me vesh, e kufizuar aktiv (e përdorur në fjalim) dhe pasiv (një fëmijë merr në seancën dëgjimore) fjalorin e fëmijës, ka probleme me ndërtimin e fjalive dhe frazave.


  Të gjitha këto shkelje, nëse nuk e korrigjuara në kohë në fëmijëri, duke shkaktuar vështirësi të komunikuar me të tjerët, dhe në të ardhmen mund të çojë në zhvillimin e fëmijëve zakompleksovanosti, duke parandaluar ata të mësojnë dhe plotësisht të zbulojë aftësitë e tyre natyrore dhe mundësitë.

  Sipas ashpërsia e çrregullimeve të të folurit mund të ndahen në ato që nuk janë një pengesë për të mësuar në shkollë të rregullt, dhe shkelje të rënda që kërkojnë trajnim të veçantë. Me fjalimin e rënda çrregullime janë alalia më të zakonshme, lloje të ndryshme të dysarthria, disa forma të stuttering, etj

  Alalia
  - Një mungesë e plotë ose i pjesshëm i gjuhës në fëmijët me vesh të mirë fizike e shkaktuar nga moszhvillimi apo humbjen e zonave gjuhësore të trurit.

  Nëse ju prekni një fëmijë nuk është alalia kuptojnë një gjuhë të huaj, dhe jo vetëm të njohin fjalim Dashuri, dëgjo atë person thotë diçka dhe nuk e kupton se çfarë. Kjo është e ngjashme me mënyrën se si ne nuk e kuptojmë ne flasim në një gjuhë të panjohur të huaj. Kur fëmija alalia motor nuk mund të zotëruar gjuhën (ajo Dashuri, fjalë, gramatikë).

  Dysarthria (anartriya) - A shkeljes nga shqiptim, e cila është shkaktuar nga dëmtimet e sistemit nervor. Nëse ju nuk vuajnë nga dysarthria shqiptimin e tingujve individuale dhe çdo gjuhë. Një fëmijë me dysarthria paqarta, nxjerr blurry Dashuri, zëri i tij i butë, i dobët, apo anasjelltas, shumë të mprehtë; Shkalla e frymëmarrjes thyer; ajo humb smoothness e saj, norma e fjalës parregull shpejtë ose shumë të ngadalshëm.

  Shpesh fëmijët me dysarthria prekur lëvizjet e vogla të dorës, ata fizikisht i vështirë.


  Fëmijët me dysarthria fytit nuk dallohen ashpër në mesin e kolegëve të tij, nuk ka gjithmonë menjëherë të tërhequr vëmendjen. Megjithatë, ata kanë disa karakteristika të veçanta. Kështu, këta fëmijë flasin qartë dhe hani dobët. Zakonisht ata nuk më pëlqen mish, kore bukë, karrota, mollë të vështirë, siç është e vështirë të përtyp. Një përtypet pak, fëmija mund të mbani ushqimin në faqe, ndërsa të rriturit nuk do t'i bëj një shënim. Shpesh prindërit janë koncesione fëmijë - i japin ushqim të butë për të konsumuar. Kështu, ata nuk padashur kontribuojnë në vonesë në lëvizjet e zhvillimit fëmijë të aparatit të folurit.  Dyslalyya - Shkelja e shqiptimin e tingujve të ndryshëm, një tjetër emër për këtë lloj të çrregullimeve të fjalës - një pengesë të folurit. Llojet e inarticulateness shumë të ndryshme. Për të treguar emrat e tyre përdorur zakonisht greke tingujt e fjalës, shqiptim janë thyer, shtrembëruar shqiptim të shëndoshë "r" të quajtur rotatsyzma, tingull "l" - lambdaizma, fishkëllimë dhe fërshëllen tingujt ("s", "s", "t", " w "," g "," d "," u ") - sihmaizma (nga letrës greke" w "," lambda "," sigma "). Nëse një shkelje e deklarimit të bashkëtingëlloreve dhe kombinime të shëndosha me përjashtim të "t", në mënyrë që të bëhet e pakuptueshme, atëherë përdorin termin "tetizm" (nga emri grek të shkronjës "t" (theta)).  Stuttering
  - Shkelja e tempo, ritmin, fjalimi i butë shkaktuar konvulsione, spazma në pjesë të ndryshme të aparatit vokal. Kështu gjuha e fëmijës, nuk keni për të ndaluar ose të përsëritur disa tinguj dhe rrokje. Stuttering më shpesh ndodh në fëmijët e moshës dy deri në pesë vjet. Është e rëndësishme të mos humbasë shenjat e para të stuttering: një fëmijë papritmas heshtur, duke refuzuar për të folur. Kjo gjendje mund të zgjasë deri në disa ditë. Në këtë rast ju duhet menjëherë të konsultoheni me një mjek.

  Shpesh shkaku i stuttering është vazhduar frikë apo trauma. Çrregullime të të folurit në fëmijërinë e hershme, në mungesë të punës korrektuese, në mënyrë të pashmangshme do të çojë në probleme në shkollë, në veçanti, mund të zhvillojnë dysgraphia - një shkelje e të shkruarit, të ashtuquajturën pengesë në të folur në letër.

  Ajo zakonisht shfaqet kur një fëmijë fillon të mësojnë të lexojnë dhe shkruajnë. Shkaku i kësaj sëmundje është moszhvillimi apo shkelje të dëgjimit fonematik. Nga rruga, të gjitha transaksionet Thuaj me zë të lartë duke shkruar letra në rend të saktë - një mjet shumë efektiv për mësim një fëmijë të mendojnë për veprimin që mund të jetë parandalimi i gabimeve grafike në fëmijët e shkollës fillore.

  Në klasën e parë fëmija mund të ndodhë edhe Dyslexia (Alexia) - ndërprerë leximin ose duke marrë ato me lezione të pjesëve të ndryshme të lëvore të hemisferës majtë (e drejtë e askujt). Varësisht se çfarë fusha të veçanta të argëtuar të dalluar lloje të ndryshme të Alexis.


  Diagnoza e çrregullimeve të të folurit

  Disa çrregullime të të folurit të zhduken me moshë, disa prej tyre mund të eliminohet me pak ndihmë me një terapisti i të folurit për të punuar me prindërit apo Lohopunkt, klinikë për fëmijë apo në një shkollë të zakonshme. Fëmijët me çrregullime të rënda të të folurit që kërkojnë të detyrueshëm psikolog kujdesit afatgjatë, grupet gjuhësore fjalim në kopshte. Për më tepër, më parë ju bëri thirrje terapisti i të folurit, më i suksesshëm do të mbahet punën korrektues me fëmijën tuaj.

  Informacion nga artikullin "Çfarë janë çrregullime të të folurit"