Poliomielit


 • Çfarë është polio
 • Si është e poliomelitit
 • Si për të diagnostikuar poliomelitin

 • Çfarë është polio

  Poliomielit (Nga Polios greke -. «Gri", duke iu referuar materies gri të trurit dhe palcës kurrizore, nga greqishtja. myelos - «kurrizit kurrizore") - një sëmundje serioze infektiv që shkakton virusin polio 1, 2, 3 lloje. Ajo karakterizohet nga lezione të sistemit nervor (kryesisht çështje gri i palcës kurrizore), duke rezultuar në paralizë dhe - ndryshimet inflamatore të mukozës e zorrëve dhe të hundës që ndodhin nën "maskën" e ARI apo infeksion intestinal.

  Shperthimet shpesh i lidhur me llojin e virusit polio 1.

  Epidemitë poliomelitit janë regjistruar gjatë gjithë historisë. Në vitet '50 të shekullit XX, dy shkencëtarë amerikanë - Sabine Salk dhe e para arritën të krijojnë një vaksinë kundër sëmundjes. Studiues i parë sugjeruar në këtë produkt kapaciteteve që përmban virusin plogeshti polio, e dyta - zhvilluar një vaksinë me sëmundje të vrarë virus.

  Falë vaksinimit, arriti të mposhtë një sëmundje të rrezikshme. Megjithatë, në disa rajone të botës janë ende qarkullojnë në natyrë quajtur kështu virus i egër poliomelitit, dhe njerëzit e vaksinuar mund të merrni të sëmurë.

  Sëmundja transmetohet nga personi në person kur flasim, teshtitjes ose përmes objekteve të kontaminuara, ushqim, ujë.


  Burimi i infeksionit është një njeri i sëmurë. Për shkak të infektueshmërisë lartë, infeksioni përhapet me shpejtësi, por dyshohet se ka filluar shpërthimin polio ndodh kur rasti i parë i paralizë vuri në dukje.

  Periudha e inkubacionit të sëmundjes (nga koha e infektimit deri simptomat e para) zgjat 7-14 ditë (mund të ndryshojnë nga 3 deri 35 ditë). Virusi hyn në trup nëpërmjet mukozës së hundës ose zorrët, shumohen aty, atëherë merrni në gjak dhe të arrijnë qelizat nervore të, por shpesh, palcës kurrizore, dhe razrushyut ato. Kjo përcakton pamjen e paralizë.


  Si është e poliomelitit

  Infeksion virus .

  Nëse virusi nuk shkon përtej nasopharynx dhe sëmundje zorrë është e nuk manifestohet klinikisht në një person të infektuar. Por ai kapet një burim infeksioni për të tjerët.

  Forma neparalitychnoyi . Ky variant relativisht i favorshëm i sëmundjes.

  Nëse virusi arrin të depërtojnë në gjak, sëmundja ndodh si ARI (me ethe, rraskapitje, të ftohtë, dhimbje dhe skuqje në fyt, oreks shqetësim) ose infeksion akut të zorrëve (me karrige përshpejtuar rrallë).

  Një formë tjetër - lindja e meningjitit i lëngshëm (predha plagë të trurit). Shfaqet ethe, dhimbje koke, të vjella, muskujve tension qafën, rezulton e pamundur për të sjellë mjekër në gjoks (simptome që tregojnë përfshirjen e meninges në procesin inflamator), twitching dhe dhimbje të muskujve.

  Formulari i paralizuar . Kjo është sëmundje veçanërisht akute paraliza e fëmijëve. Sëmundje në këtë rast fillon akute me temperaturë të lartë, rraskapitje, refuzimi për të ngrënë, gjysmë simptomat e infeksionit traktit të sipërm respirator (kollë, rrufë) dhe zorrë (diarre), dhe pas 1-3 ditëve simptomat e nervoz sistem (dhimbje koke, dhimbje në skaj, prapa). Pacientët të qenët i përgjumur ngurrues për të ndryshuar pozicionin e trupit përmes dhimbjes, ata janë të shënuara twitching muskujve. Kjo periudhë predparaliticheskiy, e cila zgjat 1-6 ditë. Atëherë temperatura është reduktuar, dhe të zhvillojnë paralizë. Kjo ndodh shumë shpejt, brenda 1-3 ditë ose edhe orë.

  Ndoshta një gjymtyrë të paralizuar, por shumë më të ngujuar dhe duart dhe këmbët. Ajo është gjithashtu e mundur humbjen e muskujve të frymëmarrjes, që çon në dështim të frymëmarrjes. Në raste të rralla, ekziston paraliza e muskujve të fytyrës. Periudha paralitik zgjat deri në 2 javë dhe pastaj gradualisht fillon periudha e rimëkëmbjes, e cila zgjat deri në 1 vit.

  Në shumicën e rasteve, shërim i plotë nuk mund të ndodhë, gjymtyrë është shkurtuar, atrofi i ruajtur (çrregullim të ushqyerit e indeve) dhe të ndryshojë në muskul

  Vlen të përmendet se ka vetëm paralizon 1% të infektuar.


  Si për të diagnostikuar poliomelitin

  Diagnoza bazohet në karakteristikat e jashtme të sëmundjes dhe supozimet epidemiologjike: për shembull, në prani të pacientit të infektuar ose të sëmura rrethuar, dhe - në verë.

  Fakti që në ditët e nxehta, njerëzit (sidomos fëmijë), shumë të notonin, dhe virusi mund të transmetohet, gëlltitjes ujit nga rezervuaret e hapura.
  Përveç kësaj, të dhënat e lejojnë për të diagnostikuar studimet laboratorike polio (p.sh., izolimi virus nga mukusit nasofaringeal, feces dhe i gjakut të pacientit, studimi i lëngut cerebrospinal). Por këto studime janë të shtrenjta dhe janë mbajtur në çdo spital, e lëre klinikë. Për të kryer këto teste një rrjet të qendrave për diagnostikimin laboratorik të poliomelitit, e cila dërgohet në pacientit nga material studimi.

  Informacion nga artikullin "shpoj ose të bjerë?

  Marrja vaksinimin kundër poliomelitit. "