Shtatzënia ektopike


 • Shkaqet e shtatzënisë ektopike
 • Ektopike apo jo?
 • Si për të parandaluar probleme?
 • Në rrezik
 • Si të kurseni tubin fallopian?

 • Shumica (rreth 90%) që ndodh në tubën fallopiane, të paktën në vezore, dhe nganjëherë në zgavrën e barkut.


  Shkaqet e shtatzënisë ektopike

  Ky është një ndërlikim i rrezikshëm ndodh kur një vezë pllenohet nuk mund lirisht të lëvizin nëpër tubën fallopiane. Pengimin e tubave fallopiane ose shoqërohet me praninë e mbështjelljes (rezultat i inflamacionit), ose tubacioneve kongjenitale pazhvilluara. Sperm mund të kapërcejë seksionin e ngushtuar të tubit, pasi ato janë shumë më pak vezë, ajo është kjo pengesë e bën të pamundur për të marrë në mitër.

  Që diametri i tubit fallopian nuk mund të përmbushë kërkesat e një embrioni në rritje, herët a vonë, tragjedi ndodh, thyejnë tub. Kjo është shumë e rrezikshme për shëndetin e grave, si shumë enët e gjakut janë të dëmtuara, dhe atje është gjakderdhje në zgavrën e barkut. Nëse koha nuk ka bërë kirurgji, humbje gjaku mund të jenë të rrezikshme për jetën.


  Ektopike apo jo?

  Define një shtatzëni ektopike është shumë e vështirë, pasi ajo është e maskuar si një shtatzëni të zakonshëm ose gjatë periudhës së vonesës. Jo të gjitha gratë kushtoj vëmendje për dhimbje në kohë zvarritje në bark (majtas apo djathtas).


  Shumë shpjegon faktin se vonuar menstruacionet dhe dhimbje të lidhur me ciklin e parregullt, ose duke kaluar nëpër shumë shpjegime të ftohtë apo të stresit, apo ..., por arsyeja më shpesh një - shtatzëni ektopike.

  Në mënyrë tipike, simptomat e mëposhtme: humbur periudhë prej 10-15 ditësh, shenjat tipike të shtatzënisë, diktim të vogël. Kur këto sekrecione grua vendos se menstruacioneve ndodhur vonë, dhe nuk bën asgjë. Por së shpejti, së bashku me shkarkimin e gjatë ajo ndjen dhimbje të mprehtë cramping në bark, majtas apo djathtas, dobësi të përgjithshme për shkak të gjakderdhjes në zgavrën e barkut.

  Në këtë rast, ajo duhet të jetë i shtruar në spital. Pas mëtejshëm grua diagnoza menjëherë të bëjë operacion gjatë të cilit mjaft shpesh thyer tub është hequr apo zona të dëmtuara.

  Situata më e vështirë ndodh kur gjakderdhje nga vagina mungon, dhe papritmas ka një dhimbje të mprehtë (edhe pa vetëdije), duke treguar se gjakderdhje në zgavrën e barkut.
  Në një situatë të tillë duhet të telefononi menjëherë një ambulancë dhe pacientët në spital në repartin kirurgjik.


  Si për të parandaluar probleme?

  Nëse ajo është e vëmendshme ndaj saj, ajo mund të kontrollojë situatën dhe për të parandaluar këputje tuba fallopiane dhe gjakderdhje të barkut.

  Për këtë 7-10 ditë vonesë menstruacioneve këshillueshme që të konsultoheni me mjekun, veçanërisht në qoftë se ju jeni diktim. Metodat moderne diagnostike lejojnë për të përcaktuar shtatzëninë në faza shumë të hershme, derisa periudhë vonesë një ditë. Në mënyrë që të sigurohemi se shtatzënia është normale në mitër, është e nevojshme që të sensor transvaginal ultrazërit që ofron informacion më të saktë në fazat më të hershme.


  Në rrezik

  Veçanërisht vëmendje të kujdesshëm duhet të jenë gra me sëmundje kronike inflamatore të diagnostikuar me infeksionit chlamydial, mykoplazmat ose ureaplasma, si dhe atyre që morën trajtim për infertilitetit Tubali dhe endokrine.

  Në rrezik janë gratë me Endometrioza, anomalitë e lindura të mitrës dhe tuba fallopiane abort. Përdorni si një pajisje kontraceptive intrauterine vetëm provokon një shtatzëni ektopike.

  Ekspertët kanë zbuluar se çdo grua i gjashtë i cili ka pasur një shtatzëni ektopike, dhe përsëri të nënshtruar për të. Kjo është për shkak se në tubën fallopiane tjetër zakonisht bëhen të njëjtat ndryshime si në të parë, të largët.

  Një nga shkaqet kryesore të shtatzënisë ektopike është aborti. Që në shumicën e rasteve pas aborti ndodh inflamacion të organeve të legenit (organet e brendshme riprodhuese).

  Si rezultat i inflamacionit të tubave fallopiane janë formuar nga spikes hollë që parandalojnë një vezë e pllenuar me sukses të arrijë në mitër.


  Si të kurseni tubin fallopian?

  Kohët e fundit, e vetmja mënyrë për të hequr një shtatzëni ektopike ishte operacion normal duke i prerë e barkut. Tani kur operacionet e diagnostikuar në kohë e mëposhtme janë kryer nga laparoscopy, dmth pa prerje indet e barkut kur kirurg prezanton një mjet nëpërmjet vrimave të vogla në bark.

  Me këtë ndërhyrje indet përreth dhe organet nuk janë të lënduar, shumë më pak rrezik të mbështjelljes dhe dhëmbëza, e cila është veçanërisht e rëndësishme në qoftë se ju doni të vazhdojë të ketë fëmijë.

  Ndonjëherë duke përdorur laparoscope menaxhon për të thith vezë pllenohet. Është e rëndësishme që operacione të tilla është ruajtur tub është ende funksional dhe disa kohë pas trajtimit të një grua mund të merrni shtatzënë përsëri.