Lodra plastike janë të rrezikshme për djemtëMeshkujt të cilët kanë marrë doza të larta të këtij toksina në barkun e nënës, pastaj të injorojë të gjithë fëmijët meshkuj lojëra celular të preferuar. Puna fundit shkencor i shkencëtarëve nga Universiteti i Rochester (USA) të përkushtuar për ndikimin e komponimeve sintetike të quajtur phthalates, të cilat në sasi të mëdha janë në linoleum dhe dush perde.

Phthalates kanë aftësinë për të thyer poshtë hormonet janë të ndaluara në Evropë si komponentet për prodhimin e lodrave. Megjithatë, ata janë përdorur ende në prodhimin e sendeve të ndryshme shtëpiake, duke përfshirë mobilje plastike dhe materiale të ndryshme të paketimit. Ka disa lloje të phthalates, të cilat janë të ngjashme në strukturë me femra estrogjenit hormonit seks.

Aftësia për efektet phthalates feminiziruyut në trupin e mashkullit çon në lindjen e djemve me anomalitë e organeve gjinore. Kjo është për shkak të aftësisë së phthalates të ndikojnë në zhvillimin e trurit të embrionit, shtypur prodhimin e testosterone.

Në studim, janë përzgjedhur fëmijët e lindur për nënat që i janë nënshtruar procedurën e matur përqendrimin e phthalates në gjak gjatë shtatzënisë. Shkencëtarët shikuar fëmijët kur ata arrijnë 7 vjeç dhe të vendosur preferencat e tyre në zgjedhjen e lojëra mobil dhe lodra.

Rezultatet e studimit alarmuar shkencëtarët. Ajo u gjet se ekspozimi ndaj 2 lloje të phthalates ndryshuar sjelljen e djemve të cilët kanë marrë doza të larta të toksina në nënën.


Fëmijët pothuajse nuk ka luajtur me makina, trena, armë, dhe nuk marrin pjesë në lojëra celular.

Shkencëtarët thonë se efekti i dëmshëm i phthalates karakterizohet jo vetëm me ndryshimin e sjelljes lojrave në fëmijëri, por mund të rezultojë në çrregullime riprodhuese të mashkullit në të ardhmen.

Deri më sot, BE-ja planifikon të futë kontroll të rreptë mbi prodhimin dhe përdorimin e produkteve që përmbajnë phthalates. Që nga viti 2005, phthalates ndaluara për prodhimin e manikyrin e thonjve. Megjithatë, mbani mend se substancat e dëmshme në përqendrime të rrezikshme mund të jenë të përfshira në linoleum, ngjitëse, produkte bojë dhe veshje të bëra nga materiale sintetike.