Postpartum Depresioni


 • Si funksionon depresionin pas lindjes
 • Pse ka depresioni Postpartum
 • Faktorët e rrezikut për depresionin pas lindjes
 • Si për të parandaluar depresionin pas lindjes
 • Trajtimet kryesore për depresionin pas lindjes

 • Sipas statistikave, depresioni Postpartum ka tendencë për çdo grua e dhjetë në punë. Shumica e viktimave të saj janë gratë e moshës riprodhuese themelore (25-45 vjet). Përveç kësaj, gratë janë më të prirur për të depresionit sesa meshkujt.

  Ngatërrohet shpesh me depresion Postpartum stres, i cili ndihet pas lindjes pothuajse çdo grua. Niveli i stresit dhe ankthit gradualisht zvogëlohet si stabilizojë nivelet e hormoneve nënën dhe fëmijën.

  Simptomet kryesore të stresit nuk kërkojnë trajtim. Përballen me stresin ndihmon pleqsh të kujdesshëm, pushim dhe mbështetje morale të anëtarëve të familjes, miqtë apo socializing në grupe të specializuara mbështetëse. Depresioni Postpartum zgjat shumë më të gjatë (një vit) dhe shpesh kërkon vëmendje mjekësore dhe trajtim të veçantë. Kjo gjendje - mendore sëmundje, simptomat e të cilat nuk janë shumë të ndryshme nga llojet e tjera të simptomave të depresionit. Megjithatë, depresioni pas lindjes ndryshon nga ata në atë të lidhur me një ngjarje të veçantë - lindja e një fëmije.


  Si funksionon depresionin pas lindjes

  Depresioni Postpartum mund të fillojë në çdo kohë pas lindjes dhe të zgjasë për disa muaj apo edhe një vit.
  Lindja e fëmijës - një ngjarje e madhe për të gjithë familjen, veçanërisht nëna e tij. Kujdes Newborn kërkon përpjekje të konsiderueshme, nënat e reja si shpesh përvojë rritur ankthin, tensionin.

  Lodhje shumë e zakonshme, humbje e interesit në të tjerët, agresion pamotivuar. Megjithatë, në qoftë se këto simptoma janë të shoqëruar nga humbja e oreksit dhe të përqendrimit, ju duhet të konsultoheni me mjekun tuaj menjëherë. Ekzaminimi mjekësor dhe analiza e ndryshimeve të humor dhe karakter të përcaktuar nëse ju vuani nga depresioni pas lindjes. Nëse simptomet alarmante zhduken brenda dy deri tre javë pas lindjes, atëherë shteti juaj mund të përkufizohet si depresioni pas lindjes.

 • Trishtim dhe errësirë
 • Pagjumësi
 • Humbja e oreksit dhe peshës
 • Humbja e interesit në të tjerët dhe të motivimit
 • Ndjenja e fajit apo neprykayanosti
 • Paaftësia për t'u përqëndruar
 • Tendenca në lot dhe tantrums
 • Ndjeheni i lodhur dhe i irrituar
 • Gjendja vetëvrasjeje
 • Frika e fëmijës dëm
 • Dhimbje koke të vazhdueshme, dhimbje gjoksi, palpitations frymëmarrje të shpeshta dhe të cekët.

 • Pse ka depresioni Postpartum

  Rregullisht kryer një studim për të përcaktuar shkakun e saktë të depresionit Postpartum, por zakonisht ajo është e lidhur pa ndryshim me ndryshimet në gratë, ndryshon stilin e jetës dhe perceptimit të botës.

  Shkaqet fizike

 • Menjëherë pas lindjes nivelet e estrogjenit dhe progesterone, të cilat mund të shkaktojnë depresionin reduktuar në mënyrë dramatike.
 • Niveli i hormoneve tiroide edhe pika, e cila çon në lodhje, një ndjenjë të "humbjes vetë" dhe, si rezultat i depresionit.
 • Ndryshimet në metabolizmin, presionin e gjakut, vëllimit të gjakut në trup pas lindjes gjithashtu ndikon në gjendjen shpirtërore të një nënë e re.
 • Shkaqet psikologjike

 • Pakënaqësia me pritjet e dorëzimit (p.sh. askush në lindje)
 • Shfaqja e komplikimeve mjekësore që e bëjnë të vështirë babysitting
 • Frika nuk përputhen me imazhin e krijuar në imagjinatën e super-mom
 • Frika e humbjes formë
 • Dështimi për të marrë nënën e fëmijës.

 • Shkaqet që lidhen me ndryshimet në stilin e jetës

 • Mosgatishmëria për të trajtuar rolin e ri të nënave të reja, duke përfshirë edhe financiarisht
 • Mungesa e mbështetjes për burrin dhe familjen e saj, duke çuar në një mbivlerësim të forcave të veta
 • Mungesa ose mungesa e kohës së lirë dhe çrregullime të gjumit (mungesa kronike e gjumit)
 • Dhimbje pas lindjes ose komplikime që të kufizojë lëvizjen
 • Probleme me dhënien e gjirit
 • Ndryshimi marrëdhënie seksuale me një partner.

 • Faktorët e rrezikut për depresionin pas lindjes

  Ka një moshë të caktuar ose kritere të tjera që do të përcaktojnë sensibilitet të depresionit Postpartum.

  Ajo ishte nënshtruar gratë e të gjitha moshave, klasave dhe kombësive. Ajo nuk varet, edhe një herë të bëhet një nënë - i parë apo i tretë. Kjo mund të ndodhë pas lindjes së parë ose të katërt fëmijën tuaj, relapses jo të përjashtuara. Sidomos bazojnë në shfaqjen e depresionit pas lindjes rrethanat e mëposhtme:

 • Predispozitë familjare të depresionit në përgjithësi, dhe raste të depresionit Postpartum në veçanti
 • Prania e përvojë të tillë pas lindjes në të kaluarën
 • Shkon vështira sindromi premenstrual (PMS)
 • Mungesa e kujdesit të duhur dhe mbështetje nga i shoqi
 • Sëmundje mendore
 • Transferimi stresit të rënda gjatë shtatzënisë ose pas lindjes së fëmijës.

 • Nënë e re vuan nga depresioni pas lindjes nuk mund të sigurojë kujdesin e duhur për fëmijën, të tilla si një nënë të shëndetshme. Ajo mund të heqë dorë dhënien e gjirit dhe të mos ndjehen lidhje të ngushtë emocionale me fëmijën. Depresioni Postpartum mund të ndërhyjë me rritjen dhe zhvillimin normal të fëmijës dhe do të shkaktojë atij probleme me sjelljen dhe gjumit dhe aktivitetit të ngadaltë.


  Si për të parandaluar depresionin pas lindjes

  Diagnoza e hershme dhe për të përcaktuar ndryshimin në humor dhe karakter janë me rëndësi jetike për parandalimin dhe trajtimin e depresionit pas lindjes. Këtu janë disa mënyra të efektshme për të parandaluar depresionin pas lindjes:

 • Gjej nëse familja juaj pasur raste të depresionit Postpartum
 • Konsultohuni me mjekun tuaj për të përcaktuar faktorët e mundshme të rrezikut
 • Watch për ndryshime në vetëvlerësim
 • Kontaktoni përkrahjen pa vonesë dhe luhatje
 • A nuk e refuzojnë ndihmë të tjerët dhe se si për t'u çlodhur
 • Planifikoni punët e shtëpisë dhe të punojnë në përputhje me pozicionin e saj aktual
 • Kaloni më shumë kohë me burrin e saj dhe miqtë e ngushtë.

 • Trajtimet kryesore për depresionin pas lindjes

  Mbështetje të fortë emocional, social dhe fizik në lidhje me një takim për të diskutuar me mjekun tuaj dhe miqtë (terapi fjalim) dhe mjekim në mënyrë të konsiderueshme të lehtësojë shërimin nga depresioni tillë.

  Që depresionit Postpartum - Ky shtet është vetëm e përkohshme dhe zhvillon pas lindjes pa bord mjekësore nganjëherë jo të mjaftueshme. Testimit dhe diagnozë mjekët sëmundje të fillojë duke marrë parasysh dhe identifikimin e simptomave. Për të përcaktuar nivelin e hormoneve tiroide përshkruara gjak. Lloji i trajtimit varet nga kompleksiteti i gjendjes së nënës së re. Për trajtimin përdorin një prej mjeteve të mëposhtme apo një kombinim i tyre.

  Korrigjuar: ilaqet kundër depresionit të quajtura "frenuesit selektiv serotonin reuptake" janë përdorur me sukses për të trajtuar depresionin pas lindjes. Ata të rritur përmbajtjen e trurit neurotransmitter serotonin, të nevojshme për të ruajtur ekuilibrin hormonal.

  Këto barna kanë efekte të vogla anësore dhe nuk paraqesin rrezik për shëndetin e fëmijës. Megjithatë, efekti afatgjatë i antidepresantëve në fëmijën nuk është përcaktuar. Mjekët rekomandojnë para-peshojnë rreziqet e mundshme dhe përfitimet duke marrë ilaqet kundër depresionit, dhe pastaj zgjidhni opsionin e trajtimit.

  Psikoterapia: Konsultimi me një psikolog me përvojë, terapisti ose specialist tjetër në këtë fushë do të ndihmojnë gjithashtu për të përballuar me depresionin pas lindjes. Komunikimi me terapist, psikolog ose punonjës social i mëson gratë për të rindërtuar paradigmë e zakonshme të të menduarit për të ndryshuar modelin mbizotërues të sjelljes dhe reagimet ndaj ngjarjeve.


  Konsultimi i drejtë i vetëm - një mjet efektiv për të luftuar depresionin pas lindjes.

  Mbështetja sociale: nënat vuajnë nga depresioni pas lindjes mund të marrë ndihmën e grupeve mbështetëse të specializuara - shërbimet publike ose grupe për prindërit e rinj, ku ju mund të diskutojnë të gjitha çështjet që kanë akumuluar dhe të ndajnë problemet e tyre me gratë e tjera - bashkëluftëtarëve tuaj në fatkeqësi. Çdo grua duhet të përpiqen për vetë-shëruese dhe do të marrë ndonjë hap për këtë. Këto këshilla do të ju ndihmojë të marrë rrugën e shërimit.

 • Si gjumë të mjaftueshëm, hani dhe si dhe forcat e angazhuara në aktivitet fizik
 • Mos hile dhe ndryshojnë
 • veprojnë në një piknik vendit
 • Kaloni më shumë kohë me shoqi dhe i thoni atij për dyshime dhe frikë të tyre
 • Regjistrohu për këtë grup mbështetje për të pasuruar përvojën e tyre të luftës me depresionin
 • Mos e humb kontaktin me realitetin.

 • Nëse ju vetëm e bëri gëzimin e amësisë, nuk i mbajnë ndjenjat tuaja (pa marrë parasysh sa i papritur dhe kontradiktore ato mund të jenë) nga familja dhe miqtë e tij. Mos hezitoni të kërkoni ndihmë dhe këshilla se si të përballen me sfidat e mëmësisë. Lëreni fëmijën tuaj të ndjehen mjaft dashurinë tuaj dhe kujdes.

  Informacion nga artikullin "Të gjithë të depresionit Postpartum."