Fjalët e para dhe dënimet


 • Fjalët e para
 • Ofertat e para
 • Përgjithësimet e para verbale

 • Fjalët e para

  Viti i parë i jetës është një periudhë përgatitore për zhvillimin e gjuhës së tanishme të fëmijës. Së bashku me zhvillimin e dëgjimit dhe gjuha mirëkuptim fjalim përmes shpalljes së tingujve, rrokjeve të zvogëlojë një artikulim të saj. Fëmija i parë ende nuk mund ta menaxhojë atë, dhe e theksuar tingujt ëmbël është vetëm një shprehje e humorit të mirë.


  Dy-, tre fëmijë kënduar hulit, dhe i butë drejtuar nga një i rritur i plotëson rimëkëmbjen e përgjithshme, tinguj të hareshëm. Gjatë kësaj periudhe, në mënyrë që të shkaktojë një hulinnya fëmijëve të mjaftueshme për të krijuar një prirje të përgjithshme pozitive emocionale.
  Task rriturit - për të zhvilluar aftësinë për të dëgjuar për fëmijën tingëllon. Për këtë qëllim, vëmendja e tij është tërhequr kumbues lodër, duke kënduar, duke folur, fjalë të shpalljes. Falë "mjedis shprehu" baby bashkangjitur në botën e jashtme, ai i lëmuar një fjalë e bëri aftësinë për të reaguar për të shëndosha, dhe pastaj fjalën. Gradualisht, ai fillon për të gjetur burimin e zërit, drejtuar opinionit në drejtimin e duhur, dhe më pas të ndajë zërin nënës, përgjigjet intonacion. Kjo stimulon reagimin e zërit të fëmijës: së pari shfaqet tingujt i fytit, pastaj hulinnya dhe 5-6 muaj - të flasim.


  Si rezultat i shpalljes së tingujt e parë spontane fëmija zhvillon artikulimin, koncentrim auditory.


  Kjo, siç e dini, është një parakusht për zhvillimin e të folurit të fëmijës, aftësinë për të perceptojnë fjalën rritur. Në katër muajt e është e rëndësishme që të vazhdojë të zhvillojë përgjigje zërin e fëmijës. Për shembull, emrat e fëmijës të rritur, por emri, vendndodhja dhe ndryshon tonin e saj, duke i inkurajuar atë për të eksitim të gëzueshme për të tingujve në mënyrë aktive shpallin.


  Nga 5-6 muaj, fëmija fillon të shpallë rrokje. Ai ka përsërit gjata: ba-ba-ba, da da da etj N. Kjo nuk është vetëm argëtim, fëmijë duke dëgjuar veten tuaj, është e rëndësishme jo vetëm për zhvillimin e gjuhës, por edhe për krijimin e dëmtime të gjuhës.


  Të rriturit për të mbështetur fëmijën babbling, marr tingujt formuluar prej tij, dhe fëmija i bëri jehonë ato.

  Ajo gradualisht formuar aftësinë për të imituar fjalim të rritur.


  Gjatë kësaj periudhe të zhvillimit të fëmijëve si ajo zgjeron aftësitë motorike të saj, orientimin e përmirësuar në mjedis, dhe zhvillimi i artikujve të veprimit që rrjedhin detyrë veçanërisht të rëndësishëm - për të zhvilluar aftësinë e foshnjës për të kuptuar të rritur gjuhës - të mësojnë për të kuptuar fjalët individuale, aktin mbi tregues verbal: të shkruarit, merr, hedhin ku topin ...


  Nga 8 muajsh fëmija trashëgon vetëm të tingujve që janë në bisedën e vet, dhe 9 - 10 months dhe atë që ai nuk e ka bërë të dëgjohet: "mace, kotele, kotele," - thotë nëna ime, duke treguar Aleshenkoy cat prej pelushi.

  Djali përsërit, fryn faqet: "COP COP". Është e vështirë, por çfarë fun!


  "COP-i-..." - babbling Aleshenka e pa atë objekt larg të njohur dhe nëna i jep atij një mace. Këtu është hapja! Pra, ju mund të merrni një lodër në këtë mënyrë! Pra, fëmija kap së pari fjalët kuptimplota dhe fillon të përdorin ato si një mjet për të shprehur dëshirat e tyre, do të thotë të komunikimit me të tjerët, para së gjithash, natyrisht, me familjen, miqtë.


  Deri në fund të vitit fëmijë të mësojë kuptimplotë flasin për 8-10 fjalëve (nënë, baba, gjyshja, shkruar, dhe kështu me radhë), por në këtë moshë ai ende ka një organet e dobëta të fjalës, është e vështirë për të riprodhuar edhe fjalët që ai i kishte kuptuar gjatë.

  Prandaj, mësimi një fëmijë gjuhën aktuale, ju duhet të telefononi gjëra të plotë të çështjes, ende lehtë (cat - kotele, gjyshja ime - një kukull grua - Lala, etj). Kjo teknikë do të përdorë muajt e parë të vitit të dytë të foshnjës së jetës.


  Edhe pse fjalët e para e folur nga ana e fëmijës, jo të përsosur, por të ketë njerëz të tjerë të afërt të kuptojnë se ai dëshiron të shprehë. Kjo është përpjekja e tij e parë për të komunikuar me njerëz përmes gjuhës. Këto përpjekje duhet të mbështesë fuqimisht.


  Ne duhet të përpiqemi për të shoqëruar të shkurtër, gjithçka çfarë përballet me fëmijën në rritjen e aftësive të caktuara. Për shembull, gjatë larjes "Tani Nikolka rubinet hapur.

  Ju shikoni, rrjedhat e ujit? Tani marrë sapun. Duart lathered dhe ujë Polly. Këtu janë të pastra! Laje fytyrën, fshij me një peshqir. " Kur kombinohet me fjalën e veprimit, fëmija është veçanërisht e qartë.


  ... Natasha frikë nga uji dhe nuk ka si për të larë. Mami përpiqet për të bërë këtë proces të kënaqshme për fëmijën thotë me zë të lartë lodër popullore:


  Vodicka, Vodicka,

  Uma fytyra ime,

  Për të pikave të ndritshëm,

  Për të chervonily cheeks.

  Për të rotok qeshi,

  Për të kusavsya zemrën.


  Një vajzë i dëgjon dhe i jep asnjë tekave të larë fytyrën. Dhe pastaj fut faqet rozë peshqir me flokë.


  Në gjysmën e parë të vitit të dytë të një fëmije akumulon dictionary. Gjatë kësaj kohe immeasurably rrit numrin e fjalëve që ai kupton.

  Të rriturit mendoj se ai e kupton çdo gjë, por nuk mund të them. Progresi në zhvillimin e gjuhës së fëmijëve, të vërtetë, ai që është aktiv nuk është koha për mirëkuptimin. Kec tashmë e di emrin tuaj, emrat e të dashurit të përmendur veshje, mobilje, enë kuzhine, makina, disa kafshët, bimët mund të tregojë veten në trup dhe në kafshët lodra, për të përmendur veprime të ndryshme. Në gjuhën aktive është një vend i madh murmurimë, deklarata e disa kombinime të shëndosha. Fëmija shpesh i referohet të rriturit përmes shprehjeve të fytyrës dhe gjestet.


  Kërcim të mprehtë në zhvillimin e gjuhës ndodh në fëmijët pas një vit e gjysmë. Aksioneve shumë në rritje të shpejtë është përdorur në mënyrë aktive fjalët e tyre.

  Ata nuk janë vetëm për të rriturit përsërisin fjalët, por ata vetë janë duke u përpjekur të kuptoj se emrin e objekteve përreth.


  Fëmija tashmë ka përvojë të konsiderueshme në zvukoproyznoshenyy, duke lejuar që ajo të zhvendoset gradualisht nga emrat "lehtë" për të përfunduar. Deri në fund të vitit të dytë të aseteve të fëmijës janë 300 fjalët e sakta dhënë atyre. Megjithatë, ajo ende nuk ka tinguj të tilla si p, l, w, h, u, dhe shpesh të zëvendësojë apo të kaloni ato krejtësisht.  Ofertat e para

  Për shkak të komunikimit të shpeshta verbale me fëmijë të vjetër fillon të mësojë paradë dhe fjalime gramatikor. Ai përdor fjali të thjeshta. Së pari, ata nuk janë të përkryer, por gradualisht fëmija mëson për të siç duhet lidhur fjalë në një fjali dhe të përdorin pjesë të ndryshme të fjalës: emra, mbiemra, folje, përemrat, parafjalët.

  Gjuha e tij është i afërt për të rriturit duke folur dhe po bëhet gjithnjë e më i rëndësishëm në jetën e tij. Tani ajo është mjeti kryesor i komunikimit me të rriturit dhe rregullon sjelljen e fëmijës. Por kjo u parapri nga puna e madhe.


  Duke marrë parasysh, për shembull, me fotografi të fëmijës me përmbajtje të ngastrës duhet të nxisin atë për të ndërtuar fjali. Për ta bërë këtë, të bëjnë pyetje të tilla si: (Ushqimi, vrapim, duke luajtur, duke kërcyer.) "Ku është ajo?", "Kush e pa atë" Dhe kështu me radhë N; "Çfarë bën një vajzë?"?.. tregojnë fotografitë që futur fëmijën tuaj në madhësi (të mëdha dhe të vogla), emrin ngjyrë. Përgjithësuar Zhvillimi Fjalët funksion të kontribuojë fotot që pasqyrojnë të njëjtin subjekt, por madhësi të ndryshme ose ngjyrë (të njëjtën veprim merr djalin, pastaj një vajzë) ose kafshë të ndryshme (mace, qen hahet, patë, rosë notuar dhe kështu me radhë.

  p.).


  Në këtë moshë, fëmijët duan lodra klasa, veçanërisht kur rriturit rrahin me fëmijën tuaj. I rritur Komunikimi dhe fëmijë që ndodh në lojë, ajo është e dobishme për të përdorur si një mjet për të transmetimit, në situata të lojës fëmijët të gjeni më aktiv, lehtë vijnë në kontakt me të rriturit të gatshëm për t'iu përgjigjur ofertës së tyre për të përsëritur fjalët cilat tregojnë objektet dhe veprimet.


  Ftesë për të lojës mund të shërbejë si një kohë të syurpryzni. Për shembull, para-përgatitur të gjitha sendet e nevojshme për të lojës, ekran të mbyllur ato: "Ejani, të shohim kush është fshehur?" Push prapa një ekran, dhe fëmija sheh një krevat fëmijësh kukull.

  "Kate është duke fjetur, ajo ishte e lodhur. Të qetë, pa zhurmë! Unë do të këndoj asaj një këngë. " Kukulla zgjedhur me kujdes dhe të fillojnë të këndojnë, lëkundje atë për të rrahur e këngë: bye bye-bye-, kukulla shkundur! Pupa i lodhur, ka luajtur gjatë gjithë ditës.


  Pastaj ofrojmë: "Le të këndojmë së bashku Kate: bye bye". Fëmija këndojnë së bashku: "bye bye-bye-." - "Por Kate ynë u zgjua! Pryvitaysya kukull! "Pastaj Kate shkon për një shëtitje, poshtë shkallëve bërë nga cubes. Është e rëndësishme që fëmija të përsëritet me të rriturit ", Kate shkoi për një shëtitje." Vend kukull në makinë; fëmija i rritur mëson të imitojë makinë të shëndoshë "Bi-bi-bi!" lojë është mbi kukulla ftesë të ecin me fëmijën tuaj.

  Duke pasur një kukull, ai shkon për një shëtitje.


  Këto harping e pamundur për çdo fëmijë i pëlqente lodër - tramvaj, makinë, varkë, ariu të butë, lepuri, etj "Tramvaj shkoi", "Misha erdhi për të vizituar", "Bunny Curious" (e cila e pyet fëmijën), etj . n. Të gjitha këto skena të thjeshta për të luajë me fëmijën, që të inkurajojë atë për të folur.


  Është e rëndësishme për të siguruar që fëmija nuk është për të zëvendësuar fjalën gjest. Për ta bërë këtë, e vënë atë në kushtet në të cilat ai ishte i detyruar për të përdorur gjuhën. "Unë nuk e kuptoj se çfarë doni", - thotë thërrimet e tij amtare që përpiqet për të arritur topin kodrina në pasqyrë.

  Krekche vajzë, por nuk mund të merrni atë. Një nënë pretendon të mos kuptojnë. - "Çfarë është ajo? - I pyetur atë fëmijë. - Top? Thuaj: "Hiq topin."


  A doni një lodër e bën më në fund them mesazhin e dëshiruar.


  Pasurimi, nxitimi fjalor fëmijë do të promovojë deklaratat e tij për atë që ai e ka parë, përshtypja e fituar nga lojë interesante, përralla, tregime edukator etj Për ta bërë këtë, të bëjnë pyetje relevante.


  Në tij fëmijë dënon thjeshta shpesh fjalët e gabuara dakord, shtrembërojnë ose të ndryshojë përfundojë garën.
  Duhet të korrigjojnë ato.


  - Unë pashë një zog të madh - tha baby, mbytje e mbushur përshtypjet e tij.

  - Dhe unë pashë elefantët dhe obez'yankov.


  - A e keni parë zogjtë dhe majmunët - thotë nëna dhe fëmija bën të përsëritet. - Thuaj, unë pashë zogjtë dhe majmunët.


  Dhe çfarë një dëshirë e madhe për të folur me fëmijën pas shikuar diafilmu! Ai nxiton për të të treguar se mërzitur atë. Dhe në këtë ai ka nevojë për ndihmë, pyes për fëmijën përmbajtja diafilmu, të bëni pyetje, të bëjë atë të mendoj. Për shembull, pas shikimit të diafilmu përrallë "Hen-dhe-bardhë" pyet, "Pse qaj gjyshërit? Kush rënë vezë? ". Dhe kështu me radhë N. Për të parë se ai ishte në asnjë ngut për të përgjigjen:". Së pari, mendoj "


  Fëmijët në vitin e tretë të jetës janë në gjendje të kuptojnë përmbajtjen e imazheve që zbulojnë diçka komplot të thjeshtë.

  Nëse një prej tregojnë ilustrimet e librave të njohura shpesh kanë lexuar, të tilla si "fëmijët dhe Ujkut", "Katya në një grazhd", fëmijë "Mansion" duke kërkuar në to dhe duke u përgjigjur pyetjeve, pothuajse të japë përmbajtjen e këtyre përrallave.


  Nëse siç duhet zhvilluar gjuhën e fëmijës në dy vitet e para të jetës, në vitin e tretë do të sjellë kënaqësi të madhe, fëmijë gëzon fjalën e lirë: ai bën pyetje, përgjigje, kur u pyet në mënyrë korrekte ndërton jo vetëm, por edhe fjali të thjeshta dhe komplekse edhe komplekse. Frazat e tij janë të gjitha pjesë e fjalës. Fjalor aktiv në 3 vjet deri në 1200-1300 fjalë, shqiptim është shumë më e pastër.
  Kjo është e dobishme për zhvillimin mendor të fëmijës.  Përgjithësimet e para verbale

  Nëpërmjet zotërim të fjalës përmirësuar aftësinë për të përgjithësuar, e cila është formuar në periudhën e dorechevoy gjatë artikujve të veprimit.


  Këto përgjithësime e para verbale ende shumë e papërsosur, sepse në bazë të të jashtme, karakteristika të jo-esenciale, por ata - dhe dëshmi të thotë zhvillimin e të menduarit.


  "Ks-out, polic, zotëri!" - Fëmijë në sytë e jo vetëm macet, por të gjithë me gëzof dhe të shkurtër quan Lala dhe blu me sy kukull dhe kukull dhe një kukull prej druri. Ky është rezultati që të rriturit duke treguar lodra fëmijë, duke i parë, i kushtoj vëmendje për atë që është e zakonshme në të gjitha lodrat.
  I ashtuquajturi harping lodra të reja ku në lojë formë tregon se si të merren me ta, ose duke organizuar tregime të thjeshta gjithmonë të shkaktojë fëmijët interes të madh dhe bisedë aktiv.


  Dhe me fëmijë games tombol mëson për të krahasuar, të kryer analogji të thjeshtë. Ai mendon në mënyrë aktive, mëson fjalën mendoj. Playing tilla si leh qen e madhe dhe pak qenush apo një kotele Meow mace dhe fëmija i saj sqaron konceptin e "i madh" dhe "i vogël".