Humbjen infertilitetit
Çfarë është infertilitetit? Shumica e ekspertëve janë të prirur të mendojnë se diagnoza e infertilitetit mund të vihet në mungesë të shtatzënisë për 6 muaj - 3 vjet të aktivitetit të rregullt seksual pa përdorimin e kontraceptivëve. Më të konsiderohet periudha statistikisht të rëndësishme të një viti, por për çiftet shumë të rinj që mund të zgjatet deri në 3 vjet, dhe për çiftet mbi 35 vjet - reduktuar në gjashtë muaj. "Fajtor" Martesat jopjellor mund të jetë edhe një grua dhe një burrë, dhe me probabilitet të barabartë, dhe në 30% të rasteve - të dy partnerët. Në qoftë se një grua ka kurrë më parë shtatzënia nuk mund të ndodhë, flasin për shterpësi primar dhe shtatzënisë nëse avancimin e të paktën një herë - në të mesëm.


Burrat e përdorin këtë terminologji nuk është pranuar, megjithatë, është e rëndësishme për të gjetur se avancimin ndonjëherë shtatzëni të paktën një nga partnerët e tij të mëparshme. Për të identifikuar shkaqet kryesore të infertilitetit, le të analizojmë shkurtimisht mekanizmin e shtatzënisë. Në gratë e shëndetshme gjatë gjysmës së parë të ciklit menstrual në maturimin ovarian është një (ndonjëherë dy ose tre) follicles në mes të ciklit (zakonisht dita 14) ovulacionit - këputje e gjëndër dhe nga veza në zgavrën e barkut, ku ajo hyn në tubën fallopiane , ku takimi me fekondim saj spermës ndodh.


Pastaj veza e fekonduar lëviz nëpër tub dhe në mitër, ku ajo i jep në mur dhe i jep të rritet në zhvillimin e shtatzënisë. Shkaqet e infertilitetit mund të jetë çdo "dështim" në çdo fazë të këtij mekanizmi të ndërlikuar. Për shembull, endokrine infertilitetit - nëse "thyer" mekanizëm hormonal rregullimin e ciklit menstrual - nuk ka këputje e gjëndër, prandaj, nuk vezë hyn në tubën fallopiane, nuk e fekonduar dhe shtatzënia nuk ndodh. Ose në qoftë se mekanizmi i "thyer" përgjegjës për bashkëngjitje të një vezë pllenohet në murin e mitrës, shtatzënia nuk ndodh - pas fekondimit "askund për të jetuar", dhe ajo vdes.

Infertilitetit Tubal ndodh në mungesë, paaftësisë apo të pengesës funksionale e tubave fallopiane - përmes vezës mekanike ndërhyrje mund të lëvizin përmes tub, prandaj, nuk do të takohet me spermë dhe fekondimit nuk ndodh. Të ngjitet në zgavrën e barkut ndihmon në parandalimin vezë të pjekur në tubën fallopiane - një varfëri peritoneal. Defektet anatomike e mitrës (mitrës kongjenitale - "fëmijëve" apo e fituar - deformim mbresë, si rezultat i ndërhyrjeve intrauterine) mund të shkaktojë shterpësi mitrës. Kur kombinuar forma të ndryshme i infertilitetit është një formë e përzier e infertilitetit.

Forma e kombinuar diagnostikuar në praninë e infertilitetit në dy partnere. Një formë e veçantë e infertilitetit prodhojnë varfëri imunologjike - një situatë ku një burrë dhe një grua është e shëndoshë, por nuk ka shtatzëni. Kjo formë e infertilitetit i lidhur me çrregullime të ndryshme imunologjike, shpesh formimi i antitrupave për të spermës. Sëmundje të tjera sistemike mund gjithashtu të shkaktojë shterpësi - diabet, sëmundje tiroide, veshkave, hipofizës. Besohet se aty janë të ashtuquajturat formë psikogjenike e infertilitetit ose infertilitetit pashpjegueshme - Partnerët e anketuara, të shëndetshëm, dhe nuk ka shtatzënisë.

Besohet se arsyeja - me një frikë nënndërgjegjeshëm apo ngurrimit të grave që të ketë një fëmijë. Në këtë rast, duhet të ndihmojë psikolog profesional.

Mashkull infertilitetit është reflektuar shpesh në paaftësinë e spermës të fekondoj vezën - kjo ndodh në mungesë (ose substanciale të reduktimit) numërimin e spermës dhe në shkelje të lëvizshmërisë së tyre, dmth të pamundësisë për të "marrë" në tubat fallopiane, ku fekondimi zhvillohet.

Çfarë duhet të bëni, ku të fillojë shfaqjen kur vjen koha, dhe dëshiruar shtatzëninë nuk ndodh? Përgjigjja është e thjeshtë - ju duhet të fillojë me një vizitë te mjeku, por gjithmonë së bashku. Dhe të fillojnë të shqyrtimit është shumë më e lehtë me një njeri - çdo shkaqet e infertilitetit mashkullor është reflektuar gjithmonë në analizën e spermës (derdh korrekt për të folur).

Në analizën tonë qendër derdh kryhet në përputhje me këtë të fundit, OBSH dhe protokolli i katërt përfshin tri grupe të parametrave - numrin, formën, madhësinë dhe lëvizshmëri dhe të numëruar numrin e përgjithshëm të qelizave të bardha të gjakut dhe qelizat e kuqe të gjakut; funksionet biokimike gonads vartëse - të përcaktuar përqendrimin e fruktoza, acid citrik dhe zinkut; dhe test për antitrupa të spermës (MAR-test). Derdh Research kryhet brenda një dite.

Kusht për marrjen e rezultateve të besueshme për të spermës në bazë të "tre shtyllat" fazën përgatitore - abstinencës nga aktiviteti seksual dhe alkool për 2-7 ditë para dorëzimit të analizës, marrja e materialit vetëm nga masturbating në një plastike ose qelqi enë të veçantë me një gojë të gjerë; dhe një hendek minimum të kohës në mes marrjes së materialit dhe sjelljes hulumtim (jo më shumë se 1-2 orë kur ruhet në 37 ° C).

Për derdh fillestar të vlerësimit të mjaftueshme për të mbajtur dy studime intervale të jo më pak se 7 ditë dhe jo më shumë se 3 javë. Pas marrjes së rezultateve abnormale të përshkruara zakonisht hulumtime shtesë - analiza e sekrecioneve të prostatës, test të gjakut për hormonet dhe shënuesit e infeksioneve të ndryshme dhe studime të tjera.

Për fat të keq, për shkak të strukturës specifike dhe funksionimin e trupit të femrës, diagnoza femër infertilitetit nuk është aq e thjeshtë dhe përbëhet nga një grup i funksional (matjen e temperaturës rektale e studimeve tejzanor dhe radiografike e mitrës dhe të tubave fallopiane, tiroide, hipofizë) dhe studimet laboratorike Dinamika e kryera, në ditë të ndryshme dhe ciklit menstrual.

Në formën e hormoneve endokrine infertilitetit të nevojshme për të studiuar të paktën dy herë gjatë ciklit: së pari, folikulare, faza e ciklit (zakonisht 2-5 ditë) - gjëndër-stimuluese hormon, luteinizing hormon, estradiol, testosterone, Hormoni, tiroide-stimuluese hormon, dhe e dyta, Luteal , faza e ciklit (22-26 ditë) si shtesë të nevojshme për të vlerësuar përqendrimin e progesterone - një hormon "përgjegjës" për bashkëngjitje të një vezë pllenohet në murin e mitrës dhe në rritjen e mëtejshme dhe zhvillimin e embrionit. Ndonjëherë rekomandoj studimet shtesë të hormoneve në mes të ciklit - ajo na lejon të vlerësojmë "kulmin ovulimit" - një rritje të mprehtë në përqëndrime të hormoneve afatshkurtra, duke treguar fillimin e ovulacionit.

Testet e rekomanduar për të marrë përsipër tri cikle menstruale radhazi - kjo është për shkak të faktit se edhe në gra të shëndetshme nuk është ovulating çdo cikël menstrual.
Arsyeja për trombë dhe Tubali-peritoneal infertilitetit mund të jenë sëmundje të ndryshme infektive dhe inflamatore të organeve pelvike. Në këto raste, ju duhet të fillojë ekzaminimin laboratorike të ekzaminimit mikrobiologjik e shkarkimit gjenital, analizës vaginale biocenosis (florotsenoz), dhe në qoftë se manifestimet e proceseve kronike inflamatore - të dy partnerët të merrni testuar për infeksionet, infeksionet seksualisht të transmetueshme (IST). Në fund të terapisë anti-inflamator kërkon ofrimit të përsëritura të analizave për të vlerësuar efektivitetin e trajtimit.

Laboratori VKM - Qendra për Molekulare Diagnostics Qendrore Institutit të Epidemiologjisë Kërkimeve kryen të gjitha testet laboratorike që kërkohen gjatë diagnozës fillestare ose të shqyrtimit, të infertilitetit. Të gjitha studimet janë kryer brenda një dite ose dy staf me përvojë duke përdorur mjete automatike. Cilësia e kërkimeve në VKM - Qendra për Molekulare Laborator diagnostik konfirmuar pjesëmarrjen në sisteme të ndryshme ruse dhe ndërkombëtare të vlerësimit të jashtëm të cilësisë të laboratorëve mjekësore. Dhe informacion në faqen e informacionit dhe stafit të qendrës do të ju ndihmojë për të përgatitur dhe të zgjedhin kohën më të përshtatshme për kërkime.