Standardet dhe zhvillim i vonuar fjalim


 • Standardet dhe zhvillim i vonuar fjalim
 • Viti i parë i jetës
 • Viti i dytë i jetës
 • Viti i tretë i jetës
 • Alarmet

 • Standardet dhe zhvillim i vonuar fjalim

  Shumë prindër janë të shqetësuar: "A nuk është gjuha ime fëmijë vonesë zhvillimi, sepse ai thotë se më pak se shokun kuti?" Zhvillimi i fëmijëve është shumë individuale, nuk ka kuptim për të krahasuar njëri bashkëmoshatarët e tjerë. Kjo vlen edhe për zhvillimin e gjuhës.

  Nga lindja e fëmijës akumulon fjalorin pasiv, ai kujton fjalët, kuptimet e tyre, dallon intonacion. Pas zhvillimit të fjalorit aktiv - fëmija mëson për të luajtur dëgjuar tinguj, fjalë, fjali. Fëmija i parë thjesht përsërit për të rriturit, atëherë fillon të komunikuar, dmth fjalët e saj, tingujt janë të thotë.

  Për shembull, baby 1-1,6 vjet me një zë të vetëm "një" e theksuar me një ton të ndryshëm mund të bëjnë pyetje si: "Çfarë është ajo? Tregoj! "; Për të shprehur pakënaqësinë ("Unë nuk do!"); Pyes veten ("Wow!").

  Në moshën prej 1 deri në 1.5 vjet fjalori aktiv i fëmijëve në përgjithësi nuk janë zgjeruar numri i fjalëve të folura rritur mezi, por në mënyrë aktive duke zgjeruar fjalorin pasiv (fjalë, fraza mend për një kohë të gjatë). Në këtë kohë nuk është e nevojshme për të inkurajuar fëmijën të shqiptuar fjalë të reja.

  Hulumtuesit përmbledhur eksperiencën ekzistuese të punës me fëmijët dhe kanë identifikuar tiparet e gjuhës në çdo moshë. Konsideroni një të shkurtër por shumë i rëndësishëm për zhvillimin e periudhës së transmetimit deri 3 vjet.
  Mbani në mend se "refuzimi" i normave të propozuara për 1-2 muaj (përpara ose vonesë) do të jetë normë. Nëse një fëmijë bie prapa në disa parametra në të njëjtën kohë, ai në mungesë disa aftësi, ju duhet të shihni një specialist ose të vini lojëra edukative dhe ushtrime dhe të angazhohen me fëmijën rregullisht (shih. Lojërat Seksi dhe ushtrime që promovojnë zhvillimin e gjuhës)


  Viti i parë i jetës

  2 muaj. Shqiptim të caktuara tinguj, e vocalizations e para spontane të drejtuara për një të rritur (zakonisht nënën).

  3 muaj. Ka eksperimentet me tingujt me zë të lartë - që shtrihen "a-ah," "ee-e", "oh-oh-oh". Hulit, "gugatje".  4 muaj. Hulinnya konvertuar në roulades tingëllon tingëllon kjo si një derdhet në tjetrin "in-në-ah-oh".

  5 muaj. Hulinnya ëmbël, belbëzimet të rastit, duke shtuar për disa zanore tingujve shqiptueshëm bashkëtingëllore, ka një kombinim të rrokjeve.

  6 muaj. Përmirësimet llap random ("po, po", "ma-ma-ma"). Të bashkëtingëlloret me zanoreve bashkojë, fëmija përpiqet të imitojë tingujt dëgjuar, është një lloj i rritur i dialogut, ndërsa duke dëgjuar fjalën e tij.

  7 muaj. Llap. Fëmija e kupton kuptimin e fjalëve. Ndoshta në kohën e heshtjes për të testuar reagimin e rritur.

  8 muaj. Llap si gjuhë si komunikim.

  Fëmija mëson të thuhen nga tingujt imituar të rriturit nuk janë gjithmonë të vetëdijshëm për rëndësinë si jehonë (echolalia).

  9 muaj. Serenatë Sound, lehtësoi fjalën e parë ("ma-ma"). Llap më e komplikuar.

  10 muaj.
  dëgjuar për të rriturit të folurit të kuptuar më shumë fjalë që imitojnë fjalim, jepte të shpreheshin, magazina të reja, fjalë të thjeshta ("on", "AB").

  11 muaj.
  Luan tingëllon në diskrecionin e fëmijës. Numri lehtë pak fjalë rritet. Në të njëjtën fjalë një fëmijë mund të bëjnë një kuptim të ndryshëm, duke zëvendësuar ato fjali të tëra (shih. Mbi të).

  12 muaj. Fëmija tashmë e di rreth 10 fjalë të lehtë dhe të lehtë për të imitojë dëgjuar një fjalë të re.

  E kupton më shumë se 20 fjalë.


  Viti i dytë i jetës

  Faza fjalim aktiv - një gjuhë autonome. Fëmija përdor rrënjët amorf fjalë, duke theksuar ato me fjalë të audible në të rriturit. Me 1,5 vjet nga e njëjta fjalë nënkupton një numër të objekteve të fëmijëve ("ku" - një pemë, një vajzë për të bërë, "mia" - për të ngrënë pulë, "na" - ra teh shkop.) Fëmija nuk është në gjendje për të përgjithësuar . Për shembull, ai e kupton kuptimin e fjalës "karrige", "tavolinë", "shtrat", por nuk e di fjalën "mobilje".

  Fillimi dhe përfundimi i periudhës së gjuhës autonom të lidhur me fillimin dhe fundin e krizës së vitit 1 të jetës. Nëse një fëmijë është me vonesë në këtë fazë për 3-5 vjet, kjo tregon prapambetje mendore.
  Deri në dy vjet një fëmijë të bëjë fjalët e njohura të fotografive të përshkruar objekte (tregon mbajnë, top, dielli, etj).

  Gjuha Autonome ndryshon "telegrafi". Në fillim ajo komunikimit njëfjalësh, duke shprehur një propozim kuptim. Fëmija përdor fjalë të cilat tregojnë objektet e lidhura me dëshirat dhe interesat e tij. Si një fëmijë, i rrethuar nga grup e saj unik e objekteve me të cilat është gjetur shpesh, luan, e sheh edhe një grup të fjalëve në fëmijët të ndryshme të ndryshme. Mësoni të përdorni fjalë në situata të caktuara, fëmija i përdor ato në situata të tjera, nganjëherë të pavetëdijshëm për kuptimin e vërtetë të zëvendësimit të fjalës.

  Ajo zakonisht nouns, së pari femër, më vonë Foljet mashkullore, edhe mbiemra në njëjës. Fëmija mund të duhet të ndryshojë fjalët duke përdorur jo vetëm të tashmen, por edhe kohën e shkuar e foljes, emrave plurale.


  Viti i tretë i jetës

  Kjo bëhet karakter koherent. Ka sugjerime, ata bëhen më komplekse. Fëmija bën pyetje, ndryshon tonin. Në një fjalim shumë gabime gramatikore, ajo mund të jetë e përhershme. Shumë repetitions e fjalëve hezitim në shqiptim, por 4 vjet është duke u zhvilluar. Vocabulary është rritur me shpejtësi, deri në 3 vjet, ajo mund të jetë 1000-1500 fjalë!

  Shpesh fëmijët të krijuar rregullat e tyre të gjuhës, fjalëve ("muholet").

  Fjalimi i vonuar pas 3 vjetësh mund të ndikojë negativisht jo vetëm aftësinë e të folurit, por aftësinë për të lexuar, shkruar dhe madje të mendojnë. Se është vonesa e të gjithë psikologjinë e fëmijës. Pra, i kushtoj vëmendje në qoftë se zhvillimi i fëmijës është shumë e ndryshme nga normat e lidhura me moshën dhe për të parë një specialist (terapist fjalim, psikolog) për ndihmë. Më parë një problem është identifikuar, aq më e lehtë është për të përballuar me të dhe për të shmangur komplikacione të mëtejshme.


  Alarmet

  Alarmet që duhet të lajmërojnë ju:

  3 muaj fëmija nuk është kthyer kur ju aplikoni për të;


  4-6 muaj nuk reagon për të ndryshuar tonin, nuk rrotullohen në kërkim të një burim të shëndoshë, nuk e përdorin në babbling tij tingëllon "p, b, m ';

  10-12 muaj nuk e kupton fjalët e përdorura zakonisht të rritur, nuk e rradhës kur përshëndesin; A nuk imitator fjalim i rritur tingëllon për të tërhequr vëmendjen tuaj vetëm përdor qanin;

  1-2 vjet nuk mund të tregojnë imazhin në foto ("Ku ariu?"), Nuk e kuptojnë pyetje të thjeshta;

  2-3 vjet ngatërrojnë konceptin e "lart" - "poshtë" nuk mund të vazhdueshme të kryejnë dy ekipe ("Raise shishe dhe t'i jepte për mua!"), Të kalojë fraza me 2-3 fjalë për objekte të emrit të njohur të tij;

  3-4 vit nuk do të përgjigjet në pyetjen e thjeshtë: "Kush?", "Çfarë?", "Ku?".

  Ai nuk e kuptojnë të çuditshme, duke marrë fraza të përbërë nga jo më shumë se 4 fjalë të saktë të shpallë shumicën e tingujve.

  Siç e përmenda në fjalimin e prindërve të fëmijës të luajë një rol të madh. Më parë (shih. Lojërat seksi dhe ushtrime që të promovojë zhvillimin e gjuhës) propozoi metoda të ndryshme dhe lojëra për fëmijët sot do të sjellë disa mësime të rëndësishme.

 • Për një fëmijë ju keni fjalim dhe model të gjuhës; ai flet të ketë thënë e tij në shtëpi (intonacioni, tonin, gjuhën dhe gabime gramatikore).
 • Fëmija është vazhdimisht shikuar, duke eksploruar botën dhe e kupton shumë më tepër se sa mund të thuhet.

 • Jo "fëshfërimë" me fëmijën, i cili shkoi nga fëmijëria, flasin për atë me qetësi, pa shtrihen fjalë të veçanta dhe jo ngadalësuar atë.
 • Ju duhet të sigurojë fëmijës mundësi për të përdorur secilën nga 5 shqisave dhe ai duhet të shohin, dëgjojnë, prekin, shije shije, të ndjehen botën.
 • Inkurajoni dëshirën për të bërë pyetje.
 • Inkurajimi kureshtje dhe imagjinatës.
 • Gjithmonë dëgjoni fëmijën, të biseduar me të, të mos e ndërprerë dhe nuk rregullimi.
 • Lexoni fëmijën tuaj çdo ditë.
 • Jo domosdoshmërisht të qëndrojnë afër fëmijës është e mjaftueshme që të jetë brenda mundësive të tij. Cilësi e rëndësishme, jo sasia e kohës që prindërit paguajnë fëmijë.

 • A nuk e pajis keq në lëvdata, inkurajim, përqafime.
 • Fëmija duhet të jetë përvoja të mjaftueshme të reja (por jo shumë).
 • Inkurajimi i komunikimit dhe të luajë me fëmijët e tjerë.
 • Le fëmija rregullisht dëgjon kasetë të këngëve të preferuara, histori, muzikë, poezi.
 • Luaj me fëmijën tuaj nëse ai pyet.
 • Vendosni rregulla të qarta, të cilat nuk duhet të jenë shumë, por ato gjithmonë duhet të kryhet.
 • Informacion nga psikolog Anna Gerasimova neni "Standardet dhe zhvillimi gjuha vonuar"