Zbulimet e reja në fushën e ushqyerjes me gjiHulumtuesit në Universitetin e Kopenhagenit, Danimarkë, arriti në përfundimin se nënat që japin gji dietë ndikon në shijen e qumështit të gjirit, si dhe preferencat shije e fëmijës në të ardhmen.

Ndoshta përvoja e parë shije ndodh në foshnjat të ushqyerit me qumësht të gjirit, studiuesit thanë.

Helene Hausner dhe ekipi i saj studioi 18 gra, nënat që ishin të kërkuar për të konsumuar kapsula me shije të ndryshme të tilla si fara qimnon, jamball, mente dhe banane. Mostrat e qumështit janë mbledhur para se të marrë kapsula dhe disa herë pas pranimit të tyre. Qumësht janë mbledhur në 2, 4, 6 dhe 8 orë pas marrjes kapsula dhe analizuar.

Ata gjetën se shijet e ndryshme të bien në qumësht me ritme të ndryshme dhe ka raste të ndryshme. Një përzierje e qimnon dhe përzierje jamball me strehë dy orë pas konsumit, ndërsa përzierje banane u zhduk pas një ore. Të gjitha substancat zhduk nga qumështi për 8 orë.

Hausner tha se foshnjat ushqehen me gji janë më të ndjeshëm ndaj shijet se sa shishe-ushqyer fëmijët. Kjo mund të ndihmojë nënat e kuptoj pse një fëmijë ka preferenca të caktuara.

Lajme përgatitur në faqen www.medicalnewstoday.com