Kequshqyerja në dëmtimit të trurit të fëmijërisëNjë studim i kryer mbi 15.000 njerëz të moshuar nga Kina, e kanë dëshmuar se lufta kundër urisë në fëmijëri jo vetëm që kursen jetën por gjithashtu përmirëson funksionin mendor në moshën e rritur.

Rreth 178 milionë fëmijë nën 5 vjet në të gjithë botën kanë shtat të shkurtër për shkak të urisë dhe infeksioneve. Të gjitha hulumtimet e mëparshme është përqendruar në studimin e ndikimit mbi problemet shëndetësore të urisë dhe vdekjes. Fatkeqësisht, ndikimi i urisë mbi efektet afatgjata negative që lidhen me funksionimin e trurit, shumë më pak vëmendje i është kushtuar.

Në studim, subjektet janë pyetur për të marrë provimin në normën e rënies së njohëse (kognitive) funksion.

Gjithashtu, matjet janë bërë të ekstremiteteve të sipërme dhe të poshtme. Mbi të gjitha, supozohet të plotësoni një pyetësor që përfshinte një numër pyetjesh për çështjen e urisë në fëmijëri.

Sipas rezultateve, gratë që vuajnë nga uria në fëmijëri kishte një rrezik 35% më të madh të shkeljeve të mendimit në moshën 65 vjet dhe më të vjetër. Si për burrat nënshtruar urisë, ata kanë probleme me funksionimin e duhur të trurit janë vërejtur në 29% më shumë.

Shkencëtarët theksojnë se efektet e kequshqyerjes janë veçanërisht qartë në popullsitë e vendeve në zhvillim, ku shumica e popullsisë ka jetuar në varfëri gjatë fëmijërisë së tij.