Fëmijët parakohshme kujdes


BCDATA [

 • Si për t'u kujdesur për fëmijët e parakohshme
 • Si të kujdeseni për një fëmijë të parakohshme në shtëpi

 • Kur ndërhyrje mjekësore mund të parandaluar lindjen parakohe, nënë e ardhshme transferohet në një njësi neonatale kujdesit intensiv, i cili krijoi kushte të veçanta. Probabiliteti i të pasurit një fëmijë i vogël se 25 javë është shumë i vogël. Komplikimet pas lindjes së parakohshme me një kujdes të parakohshme fëmijë dhe ndikimin e tyre në zhvillimin e saj të drejtpërdrejt varet nga kohëzgjatja e shtatzënisë.

  Nëse fëmija ka lindur pak para datës së propozuar të lindjes, ai ka më shumë shanse për të mbijetuar. Në këtë rast, gjasat e problemeve shëndetësore gjithashtu kishte të papërfillshme.  Që nga foshnjat e parakohshme të lindur për të përfunduar një shtatzëni afat të plotë, pesha e tyre është shumë më pak se foshnjat normale peshë të cilët janë të lindur pas 9 muajve të shtatzënisë. Foshnjat e parakohshme janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të ndryshme, hedhje trupat e tyre ende nuk kanë formuar plotësisht. Foshnjat e parakohshme kërkojnë kujdes të veçantë, ndërsa sistemi i plotë dhe nuk do të jenë të pjekur mjaftueshëm për të vepruar pa kujdes mjekësor.

  Si për t'u kujdesur për fëmijët e parakohshme

  Edhe pse shumica e foshnjave parakohe lindur mes 32 dhe 37 javë të shtatzënisë, me kujdes i mirë shpejt zënë hapin në peshë dhe të plotë të zhvillimit të fëmijëve, foshnjat e parakohshme e lindur në më pak se 26 javë të gjatë, kanë tendencë rrezikun e defekteve afatgjata fizike, të tilla si vonesat në mendor zhvillim, humbjen dhe paralizë cerebrale dëgjimit.


  Në neonatal njësinë e kujdesit intensiv të një foshnje e parakohshme është vendosur në "inkubator". Këto inkubatorë janë bërë prej plastike transparente, mbështetjes fëmijë temperatura konstante, duke kufizuar humbjen e lëngjeve dhe të zvogëlojë mundësinë e infektimit.

  Foshnjat e parakohshme nevojë për ushqim të veçantë për shkak se sistemet e tyre ndihmon tretjen e ushqimit janë të papjekur. Feeding përmes një tub ose të ushqyerit intravenoz përdoret për aq kohë sa foshnja e parakohshme nuk mund të thith dhe gëlltitje. Ndonjëherë fëmija është ushqyer përmes një tub shprehur qumështin e gjirit të nënës, i cili përmban proteina që mbrojnë trupin nga fëmijë të infeksionit dhe të përshpejtojë rritjen e saj.  Fëmija i parakohshëm mund të qëndrojnë në njësinë e kujdesit intensiv neonatal për disa javë apo muaj. Gjashtë javë më parë janë konsideruar kritike. Javën e parë të jetës së fëmijës së parakohshme është absolutisht e pamundur të parashikohet, kështu që mjeku do të nxjerr në shtëpi vetëm nëse plotësohen kushtet e mëposhtme:

 • Nëse foshnja e parakohshme është në gjendje për të ruajtur temperaturën e trupit në një djep të hapur të paktën 24-48 orë.
 • Nëse fëmija është i gatshëm për të ushqyerit artificial apo gji, dhe plotësuese përmes një tub është e nevojshme.
 • Nëse foshnja tregon shenja të rritjes së qëndrueshme dhe zhvillimit.

 • Probleme të zakonshme shëndetësore në foshnjat parakohe

  Stop frymëmarrjes gjatë gjumit (apnea e gjumit), kjo do të thotë se fëmija mund të flejë duke përjetuar një periudhë të ndërprerjes së frymëmarrjes, norma e zemrës ngadalëson kur dhe lëkura është pak blu.

  Dështimi frymëmarrjes: në foshnjat parakohe shpesh gulçim për shkak të papjekurisë mushkërive.

  Anemia: Gjaku i foshnjave të parakohshme mungon e qelizave të kuqe, kështu që në disa raste ata e bëjnë një transfuzion gjaku. Përveç kësaj, jetëgjatësia e qelizave të kuqe të gjakut në një fëmijë të tillë të vogël.

  Rreziku i infeksionit: fëmijë parakohe janë në rrezik në rritje të infeksioneve që hyjnë, si çdo pjesë e trupit të tij mund të infektohen lehtë.  Hyperbilirubinemia: një sëmundje në të cilën fëmija sëmuret me verdhëz. Është e rëndësishme për të kontrolluar sëmundjen sepse ajo mund të shkaktojë dëmtim të trurit në qoftë se niveli i bilirubin tejkalon nivelin e lejuar.

  Si të kujdeseni për një fëmijë të parakohshme në shtëpi

  Foshnjat e parakohshme kërkojnë kujdes të veçantë dhe vëmendje në shtëpi. Fëmijë nënë do të kushtojnë të gjithë kohën, sidomos javen e pare. Mbështetje për të gjithë anëtarët e familjes mund të përfitojnë vetëm fëmijën. Mjekët nuk e rekomandojmë Viti i parë për të dhënë fëmijën, të lindur përpara termit në një grazhd. Falë dashurisë dhe kujdesit në shtëpi, fëmija do të rritet mjaft normale dhe të shëndetshme.  Kufizojnë numrin e vizitorëve, foshnjat e parakohshme janë të prirur për sëmundje, sepse ata kanë një sistem shumë të dobët imunitar. Trupi i tyre nuk mund të mbrojnë veten e tyre nga infeksioni, ndryshe nga foshnjat e trupit të lindur pas 9 muajve të shtatzënisë. Është më mirë që të ushtrojë kujdes dhe të kufizojnë qasjen në fëmijën. Të rriturit ose fëmijët, vuajnë nga një grip të ftohtë apo nuk duhet të jetë në afërsi të foshnjës. Fëmija duhet të rrethojnë pastërti pothuajse sterile. Në tre muajt e parë nuk është e rekomanduar që të mbajnë një fëmijë nga shtëpia.

  Ushqyerit e shpeshtë: dita e fëmijës duhet të ushqehen të paktën 8-10 herë, dhe kjo duhet të bëhet shumë ngadalë. Rreziku i lartë i nekrotizues enterocolitis (sëmundje gastrointestinale).

  Për të shmangur dehidrimit, intervali në mes feedings për 4 orë. Pas të ushqyerit është e nevojshme për të kontrolluar nëse janë apo jo fëmijë vidryhnuv. Të vjella e tepërt mund të parandaluar peshën tuaj fituar fëmijë. Në këtë rast, ju duhet të kërkoni kujdes mjekësor.

  Gjumë të shëndetshëm: parakohe foshnjat fle më shumë orë sesa fëmijët normale. Zgjidhni një dyshek të fortë dhe të sigurt se fëmija është duke fjetur në anën e pasme, jo mbi barkun e tij për të zvogëluar rrezikun e vdekjes së papritur gjatë gjumit.

  Përgatitja për një situatë emergjente, edhe pasi mjeku shkarkimi në shtëpi mund të rekomandojë për disa kohë vazhdojnë të përdorin pajisje të veçanta, të tilla si monitor frymëmarrjes.

  Nëna dhe anëtarët e tjerë të familjes duhet të dinë se si të merren me pajisje të tillë.
  Ju gjithashtu duhet të mësojnë bazat e ndihmës së parë, mjeku rekomandimit të shtypura dhe të ul receptorin e telefonit atë në një vend të dukshëm në çerdhe.

  Vaksinimi: vaksinimi i parakohshëm foshnjave janë duke bërë për publikun si zakonisht. Ky orar është e dëshirueshme për të ndjekur çdo vaksinimi është i rëndësishëm. Me kujdes të duhur, shëndeti i fëmijës bëhet i qëndrueshëm, dhe ai shpejt kap me bashkëmoshatarët e tyre.

  Informacion nga artikullin "një fëmijë të parakohshme, kujdesin dhe komplikime të mundshme."

  ]]