Faktor negativ Rh nuk ndalon lindjes


 • Çfarë është faktor Rh?
 • Rezus-konflikt i mundshëm
 • Konflikti rezus pamundur

 • Çfarë është faktor Rh?

  "Frika janë të justifikuara, por ekzagjeruar në masë të madhe, - thotë ekspert Endokrinologji rindërtues, MD Margaret Anshyna. - Së pari, le të kuptojnë thelbin e konfliktit Rh, dhe për këtë jemi kthyer në gjenetikë.

  Në konceptimin bashkojë femrave dhe gametet mashkullore - spermë dhe vezë. Secili prej tyre ka 23 palë kromozomesh, të përbërë nga gjenet - njësive të informacionit gjenetik, secili përgjegjës për një tipar të caktuar (ngjyra e syve, formë e veshët, etj), duke përfshirë, dhe Rh.  Natyra është e rregulluar në mënyrë që disa gjene janë më të forta (dominant) dhe tjetri në krye të së njëjtës shenjë dobët (largues). Në bashkimin e qelizave embrion në kohën e fekondimit konvergojnë dy gjene përgjegjëse për një dhe të njëjtën shenjë, por në pasardhësit tipare do të jetë një njeri i fortë.

  Është e njohur se gjen përgjegjës për praninë e Rh faktorit ("Rh gjen pozitiv», Rh +), është dominant dhe gjen përgjegjës për mungesë të tij ("Rh gjen» negativ, Rh -) - ikës. Kombinimi i dy Rh + gjeneve ose një Rh + dhe një Rh - gjen, fëmija do të lindë Rh pozitiv.

  Por kombinimi i dy gjeneve ikës, një person i lindur Rh negativ.


  Kjo është mjaft e rrallë, dhe prandaj bota Rh njerëz negative ka jo më shumë se 15% të popullsisë.

  Në praktikë, nëse trupi është personi i Rh-negativ i bie gjaku Rh-pozitive, ajo së pari fillon të prodhojë Faktori Rh antitrupa, sikur lufta sistemi imunitar filloi me shfaqjen e infeksionit. Ky imunitet i prodhuar shumë e qëndrueshme - për jetën.

  Nëse personi i Rh-negative përsëri derdh gjakun Rh-pozitive, përgjigje imune është aq i fuqishëm që zhvillojnë Rh konflikt që mund të ketë pasoja shumë të rënda, deri në vdekje.  Kur gruaja Rh-negative shtatzënë fëmija i parë Rh-pozitiv, ka një imunizim gradual i trupit të saj, por rezultati i shtatzënisë me mbikëqyrjen e duhur të favorshme. Nëse ajo merr shtatzënë për herë të dytë, kjo është kur trupi i saj do të përgjigjet sulmin më të fortë imunitar për të fetusit.

  Në këtë rast ka komplikime në formën e abortimi spontan, lindja e një fëmije me verdhëz të rëndë dhe si. Por, e përsëris, vetëm në lindje të dytë. Me fëmijën e parë do të jetë mirë. Nëse gruaja është Rh pozitiv, dhe nuk ka njeri, konflikt rezus ata nuk duhet të jetë. Pra, faktori Rh nuk është gjithmonë një faktor rreziku. "


  Rezus-konflikt i mundshëm

 • me transfuzioneve të përsëritura të gjakut Rh-pozitiv është person i Rh-negative;
 • me shtatzënitë e përsëritura në rezus gratë negative të njeriut Rh-pozitive, pa marrë parasysh çfarë fundi i shtatzënisë të parë;
 • gjatë shtatzënisë së parë të femrave rezus negativ nga burri i Rh-pozitiv nëse ajo ende transfused gjak nga donator Rh-pozitiv.

 • Konflikti rezus pamundur

 • rezu transfuzion?
  ?-Rh njerëz negative gjakut-pozitiv;
 • shtatzënisë në rezus pozitiv grave nga burrat Rh-negative;
 • shtatzënisë në gratë rezus negativ të Rh-negativ dhe nuk ka njeri në transfuzionin e saj të fundit të gjakut Rh-pozitiv.