Abuzimi Gjuha


 • Ndryshimet në lëvore cerebrale
 • Zhvillim i vonuar i të folurit të fëmijës
 • Periudhat kritike në zhvillimin e gjuhës
 • Gjuha Cvyaznaya
 • Fillimi i shkrimit

 • Edhe në filozofit të lashtë grek dhe mjeku Hipokrati e pa arsye për një numër të çrregullimeve të të folurit në lezione trurit. Por prova e vërtetë shkencore që është dhënë vetëm në 1861. Kur mjeku francez Paul Broca treguan praninë në tru të fushës, në mënyrë specifike në lidhje me çrregullime të gjuhës dhe të folurit të lidhura me humbjen e tij.


  Në 1874 .. zbulim i ngjashëm është bërë: lidhja e të kuptuarit të gjuhës ruajtjen e zonave të caktuara të trurit. Që nga ajo kohë, u provua Lidhje çrregullime të të folurit ndryshuara pjesë të caktuara të lëvore cerebrale.  Ndryshimet në lëvore cerebrale

  Këto ndryshime patologjike në lëvore cerebrale që rezulton nga efekte të ndryshme negative (infeksion, trauma, dehje) në sistemin qendror nervor të fëmijës dhe trupin e tij si një e tërë. Ka intrauterine (perinatal) patologji, lëndimi në lindje (patologji natalnaya) dhe kushteve të dëmshme pas lindjes (patologjinë paslindjes). Shkeljet e paralindjes e shkaktuara nga sëmundjet gjatë shtatzanisë, medikamente, rrezatimi, dridhje, futje të alkoolit dhe pirja e duhanit. Një rol mund të luhet me papajtueshmërinë imunologjike midis gjakut të nënës dhe fetusit Rh-faktor të grupit të gjakut.


  Patologji Tribal ndodh kur të zgjatur të punës apo të pjerrta, të shtrënguar kordonin obvyvannya kërthizës, seksion cesarean, malposition.


  Shkeljet gjuhësore shpesh ndodhin në djemtë. Themeluar ndryshim në zhvillimin e djathtë dhe të majtë (gjuha) hemisferë të trurit. Hemisferë majtë kryen kryesisht funksionin e gjuhës dhe të drejtën - vizuale-hapësinore. Djemtë zhvilluar shpejt hemisferën e djathtë, dhe vajzat, megjithatë, la (gjuhë), dhe për këtë arsye ata kanë vënë re më parë zhvillimin data e gjuhës.


  Në rast të çrregullimeve të të folurit tek fëmijët të luajnë një rol të rëndësishëm dëmtim të trurit në fillim, e kombinuar me kushte jo të favorshme dhe edukimi për mjedisin e fëmijës në vitet e hershme të jetës së tij.

  Me rëndësi të veçantë është marrëdhënia shkelje nënë me një fëmijë në vitet e para të jetës. Është e njohur se zhvillimi normal dorechevoe në vitin e parë të jetës, e cila është thelbësore për formimin e funksionit të gjuhës është e mundur vetëm kur bashkëveprim të përshtatshëm të fëmijës me nënën. Në zemër të ardhurave maturimit funksion të folurit është i ndryshëm nga sinjalet e jashtme botërore, veçanërisht të fjalës. Burimi i tyre është një i rritur i cili komunikon me një fëmijë. Në këtë drejtim, roli i gjuhës dhe mjedisit të komunikimit është shumë i madh, dhe dështimi i tyre mund të jetë një nga arsyet kryesore që shkelin formimin e gjuhës.


  Për zhvillimin normal të gjuhës së bijve të komunikimit duhet të jetë kuptimplotë për të marrë sfond pozitive emocionale dhe sjell atë për t'iu përgjigjur.


  Tiny mjaftueshme vetëm për të dëgjuar të shëndoshë (radio, TV), është e nevojshme para së gjithash komunikimit të drejtpërdrejtë me të rriturit.  Zhvillim i vonuar i të folurit të fëmijës

  Zhvillimi Gjuha është i vonuar dhe i shqetësuar fëmijën nën kushte të pafavorshme mjedisore, mungesa e mjedisit pozitiv emocional sverhshumnoe mjedis. Është zhvilluar përmes imitim, disa shqetësime gjuhën (shqiptim paqartë, stuttering, norma shkelje e të folurit) mund të bazuar në ndjekjen e anëtarëve të familjes. Shkeljet e gjuhës shpesh ndodhin në trauma të ndryshme (frika, ndarje nga të dashurit, situatë stresues familje).

  Çrregullime të të folurit të ndodhë edhe nën ndikimin e fëmijës së përgjithshme fizike oslablennosty, prematuritetit, rakit, çrregullime të ndryshme metabolike.


  Disa rëndësia dhe faktorët trashëgues. I trashëguar rënduar e stuttering është 17,5%. Nuk është roli i faktorëve gjenetik në ndodhjen e shkeljeve të të shkruarit (dysgraphia) dhe leximi (Dyslexia).  Periudhat kritike në zhvillimin e gjuhës

  Ka periudha kritike në zhvillimin e funksionit të gjuhës, manifestuar në rritje të mekanizmave dobësi nervore të aktivitetit të folurit. Periudha e parë kritik - 1-2 vjet të jetës. Kjo moshë është zhvillimi më intensiv i zonave gjuhësore cortical, duke përfshirë zona Broca.

  Çdo faktorë negative mund të ndikojnë në zhvillimin e të folurit të fëmijës.  Gjuha Cvyaznaya

  Periudha e dytë kritike - 3 vjet, kur me shpejtësi në zhvillim gjuhën koherent. Rezultante disa paqëndrueshmëri në sistemin nervor qendror të çon në ndryshimin e sjelljes (ashpërsinë, negativizëm). Në këtë drejtim është rritur në masë të madhe ndjeshmërinë e sistemit nervor, për shkak të kushteve jo të favorshme mund të ndodhë stuttering, hendekun e zhvillimit të folurit.  Fillimi i shkrimit

  Periudha e tretë kritik - 6-7 vjet - fillimi i të shkruarit. Ka barrë rritje në sistemin nervor qendror.

  Çdo keqpërdorim i tipareve të gjuhës në dispozicion të fëmijës në këto kohë kritike manifestohet më fort, përveç kësaj, mund të ketë çrregullime të reja.


  Në rast të fjalës çrregullime të luajnë një rol të madh formuar gabimisht strukturën e aparatit vokale. Kjo sky anomali (i lartë, banesë, ndarë), defektet e sipërme dhe të poshtme nofulla (malocclusion), gjuhës shkurtër frenulum dhe buza e sipërme.


  Në përfundim faktorëve jo të favorshme të tilla si neglizhenca arsimor dhe social. Gjuha - një fenomen social, kjo ndodh vetëm nën ndikimin e mjedisit të fëmijës. Në qoftë se fëmija nuk është duke u komunikimin verbal të mjaftueshme, zhvillimi i fjalës së tij do të bjerë.

  Prindërit janë të lumtur në qoftë se fëmija kishte angazhuar gjatë në lodra dhe nuk pengojnë ato. Por ata nuk duhet të harrojnë për të lexuar fëmijën tuaj çdo ditë, e konsiderojnë një foto dhe të bëni pyetje në lidhje me të, të mësojnë një poemë apo vjershave. Nëse një fëmijë është i qartë mbetur prapa kolegëve të tyre me zhvillimin e gjuhës, ajo duhet të jetë brenda tre viteve të konsultoheni me një terapist fjalim dhe një neurolog.

  Informacion nga neni Tatiana Yarosh "Arsyet për çrregullime të të folurit"