Letër metodike për organizimin e lindjes emergjente


Letër metodologjike Ministria e Shëndetësisë e Rusisë № 15-4 / 10 / 2-6796 i 13 korrik 2011
Për organizimin e shërbimeve të kujdesit të lindjes në zbatimin e teknologjive moderne perinatale.LETËR METODOLOGJIKE

Për organizimin e shërbimeve të kujdesit të lindjes në zbatimin e teknologjive moderne perinatale.

Letër metodologjik i përgatitur nga stafi i Departamentit të Shërbimeve të Asistencës Mjekësore ndihmuar fëmijët dhe nënat Minzdravostsrazvitiya i VI Shirokov, AS Filippov, JE Terekhov.

Recensues - neonatolog Shefi Konsulent Ministria e Shëndetësisë së EN Baybarina.

Ministria e Shëndetësisë dhe Zhvillimit Social të Federatës Ruse për të përmirësuar më tej kujdesin obstetrik tërheq vëmendjen për nevojën për të zbatuar këto praktika në nënat efektive të mbështetjes të shërbimit shëndetësor.Familje të orientuar (partneritet) ofrimit të
- Të ofrimit Praktika e bazuar në, i shoqëruar nga gratë me shtatzënitë normale gjatë familjarët e lindjes të përfshirë në kujdesin dhe mbështetjen e grave, dhe i lejon familjet të marrë informacion më objektiv për të kënaqur nevojat e tyre sociale, emocionale dhe në familje.

Affiliate lindjes të kontribuojë për të parandaluar përdorimin e panevojshëm të procedurave invazive, të pakëndshme dhe / ose kufizuese, rritet numri i stafit të ndërsjellë mjekësore, nënat dhe anëtarët e familjes dhe të reduktuar incidencën e konflikteve dhe ankesave.

Mjekësi Zyrtar Rezoluta Shefi i më 18 Maj 2010


№ 58 "Për miratimin 2.1.3.2630-10 Sanpin" kërkesat sanitare-epidemiologjike për organizatat e angazhuara në aktivitete mjekësore "burrin e pranisë (të afërmit) me lindje nëse ka dhoma individuale ofrimit për gjendjen e grave. Të afërmit janë të pranishëm në lindje, duhet të jetë veshje e ndryshueshme dhe këpucë.

Ju lutem vini re se partneri ofrimit të nuk mund të jetë një shërbim i paguar , sepse ai bie në kundërshtim p.p.12, të shekullit të 13-të. 30 Ligjet themelore të Federatës Ruse për kujdesin shëndetësor (në të kuqe. Ligji Federal i 29 dhjetor 2006 р. № 258-FZ) dhe Neni 64 i Kodit të Familjes të Federatës Ruse të 29 dhjetor 1995

№ 223-FZ.

Driving partogram - Metoda më e thjeshtë por efektive e grafika të ofrimit që pasqyron me saktësi dinamika e procesit gjenerues të karakteristikat e nënës dhe fetusit të detyrueshme. Partogram të dallojnë qartë midis rrjedhës normale dhe jo normale të punës dhe të zgjidhni një grup të femrave që kanë nevojë për ndihmë. Driving partogram gjatë lindjes për naturalis vias është e detyrueshme !

Udhëheqësit e agjencive të ndihmojë nënat e reja së bashku me kolegjet mjekësore dhe departamentet e obstetrikë dhe gjinekologji shkollat ​​mjekësore duhet të organizojnë obstetrit trajnuese dhe gjinekologët dhe mamive mbushjen e duhur dhe duke e mbajtur partogram.

Monitor cent histori tremujor Okupimi i partogram punës dhe saktësinë e partogram.

Për të vlerësuar efikasitetin e partogram duhet të vlerësohet në dinamikën e mëposhtme treguesve: proporcionin e punës të zgjatur (më shumë se 18 orë -%), përqindja e punës indukuar (%), përqindja e operacioneve emergjente cezariane (%), shkalla e vdekjes intrapartum fetusit.

Parandalimi i hipotermi në sapolindur - Një grup i aktiviteteve të kryera gjatë lindjes së fëmijës dhe në ditët e para pas lindjes për të minimizuar humbjen e nxehtësisë në të gjitha sapolindur.

Parimet bazë të respektit "zinxhirit të ngrohtë":

 • sipërfaqe në të cilën vë fëmija duhet të jetë i pastër dhe të ngrohtë;
 • të nevojshme për të përgatitur pelena ngrohur obsushuvannya për fëmijën, batanije të ngrohtë dhe pelena;
 • pas lindjes?
  ? Ia menjëherë thatë trupin e fëmijës;

 • siguroj kontakt herët "lëkurë-në-lëkurë" fëmija dhe nëna (Një metodë që përfshin qëndruar fëmijën lakuriq në barkun e vet ose për nënën e kraharorit (babai), fëmija duhet të jetë i thatë, i mbuluar me pelenë të ngrohtë e thatë dhe / ose batanije mbi kryet e një fëmije duhet të jetë i veshur me një kapak, kohëzgjatja e kontaktit -. 40 min To 2 orë);

 • vënë fëmijën në gji të nënës;
 • fsheh nënën dhe fëmijën një batanije;
 • përpunimit anthropometry porsalindur primar dhe ndryshimin e shpenzimeve të paktën një orë nga koha e lindjes, pas kontaktit me nënën;

 • thermometry gjitha të sapolindur duhet të kryhet në rodzal për 2 orë 4-fish dhe menjëherë pas transferimit në repartin e paslindjes.

  Dështimi në përputhje me të paktën një nga këto masa thyen "zinxhir termike" dhe e vë fëmijën në rrezik nga hipotermi.

  Më tej, për të siguruar vazhdimësinë e zinxhirit termike, së bashku me mbikëqyrjen e përbashkët të fëmijës kërkon dy herë në ditë për të matur temperaturën e saj.

  Një nga lidhjet në zinxhirin e mbështetjes termike ashtu-quajtur "metodë kangur", në të cilin fëmija është fiksuar në gjoks e nënës ose babait për disa orë. Kur aplikoni këtë metodë fëmija nuk është i ftohtë dhe nuk e shpenzojnë energji shtesë për ngrohjen.

  Ky funksion përmirëson sistemet kardiovaskulare dhe respiratore të fëmijëve, lehtëson procesin e ushqyerjes me gji të hershme, foshnja qan më pak, më mirë në rritje dhe zhvillim. Sidomos rekomandohet për fëmijët e parakohshme dhe malovahyh.

  Udhëheqësit e agjencive të ndihmojë nënat e reja duhet të marrin hapa për të siguruar kushte të volitshme të temperaturës në dhoma të lindjes (temperaturë prej të paktën 250 C), pajisjet dhe objektet e tjera termometra rodzal, kontrollin e temperaturës e të paktën 2 herë në ditë me normat e pamjes në librat log të temperaturës dhoma, informimit të personelit mjekësor aktivitetet e parandalimit algorithm hipotermi në të sapolindur dhe monitorimin për një paketë të masave "zinxhirit të ngrohtë" në kujdesin e sapolindur.

  Për foshnjat thermometry duhet të përdorni termometra elektronike.

  Masat për të mbështetur dhënien e gjirit duhet të kryhet në të gjitha fazat e grave të kujdesit mjekësor (gjatë shtatzënisë, lindjes, pas lindjes) dhe fëmijës.

  Në ofrimin e kujdesit shëndetësor për gratë në klinikat antenatal duhet :

  për të formuar qëndrime pozitive në gji vlerësim bazuar e grua shtatzënë;

  organizojnë shkollore plan gji diskutime, ligjërata, mësime të përbashkëta me familjen e tij në përfitimet dhe teknikat e ushqyerjes me gji, mangësi të ushqyerit artificiale, rregullat dhe teknikat e ushqyerjes me gji, të rrisë prodhimin e qumeshtit, që daton me rregullat dhe procedurat në spital;


  duke respektuar lindjes ofrojnë këshillim mbi dhënien e gjirit, të marrë hapa për organizimin e telefonit "linjë të nxehtë" dhe mjeteve të tjera të konsultimit të largët;

  ofrimi i kujdesit shëndetësor për gratë gjatë shtatzënisë dhe lindjes një materniteti (Qendër perinatale, spital (Departamenti) dhe priza (reparte) patologji të shtatzënisë organizojnë sesione të veçanta për edukimin dhe këshillimin për të ushqyerjes me gji;

  në sallën e lindjes
  të sigurojë zbatimin e parë të fëmijës në gji brenda 1,5-2 orë pas lindjes për një minimum prej 30 minuta dhe mbështetjen e ushqyerjes me gji (stafi pleqsh duhet të verifikojë saktësinë e aplikimit të parë);


  në repartin e lindjes:

  organizojnë trajnim, këshillim dhe ndihmë praktike në adresimin e sfidave të reja;

  inkurajojnë dhënien e gjirit me kërkesë të fëmijës;

  përjashton përdorimin e foshnjave të porsalindura janë në gji, qetësuesve sintetike (thithat, biberona).

  Sipas Ministrisë së Shëndetësisë më 2 tetor 2009 р. № 808n "Për miratimin e kujdesit obstetrik" kur shkrim nga shpjegimet mjek lindjes e dhëna në lidhje me përfitimet dhe kohëzgjatjen e rekomanduar e ushqyerjes me gji (6 muaj në 2 vjet pas lindjes).  Në dhënien e kujdesit për fëmijët në vitin e parë klinikë pediatrike të tyre duhet të sigurojë masat për të mbështetur dhënien e gjirit.

  Krerët e organizatave mjekësore duhet të ndërmarrin hapa për të hartuar visuals shumëngjyrëshe dhe promovimin e të ushqyerit me gji.

  Në antenatal, spitalet obstetrike dhe klinikat e fëmijëve reklamat nuk lejohet të zëvendësuesve të qumështit të gjirit dhe udhëzim grup për gratë ushqyerit artificiale.

  Në përputhje me Kodin Ndërkombëtar të Marketingut të Zëvendësuesve Breast-qumështit, të rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, mostrat e formulës foshnjore mund të jepet për punonjësit e shëndetësisë vetëm në rastet kur kjo është e nevojshme për vlerësimin profesional ose të hulumtimeve në këtë institucion.  Punëtorët e kujdesit shëndetësor nuk duhet të japin mostra të formulës së fëmijës për gratë shtatzëna, nënat e foshnjave dhe fëmijëve të vegjël dhe familjet e tyre.

  Furnizimi dhe e përdorin si zëvendësues për qumështin e nënës transmetuar në formën e dhuratës ose shitje në institucionet çmime të ulëta apo organizatave formulë foshnjore është e lejuar vetëm në rastet kur ka contraindications për dhënien e gjirit (infeksionit HIV, tuberkulozi zbuluara në amë marrjen e drogës nëna, fëmijë kundërindikuar (citostatikët, antihipertensivëve, disa antibiotikët), një kusht nëna serioze).
  Megjithatë, punëtorët shëndetësorë dhe anëtarët e familjeve të tyre nuk duhet të pranojë shpërblim në të holla ose në çdo formë tjetër e promovimit të transferuar apo shitur me një produkteve të ulët të çmimeve.

  Organet e Menaxhimit Shëndetësor në bashkëpunim me Kolegjin e Mjekësisë dhe Departamentit të Obstetrikës dhe Gjinekologjisë dhe Pediatrisë shkollat ​​mjekësore duhet të organizojnë punonjësit e shëndetësisë të trajnimit zhvillojnë prodhimin e qumeshtit në gji aftësitë e këshillimit dhe gratë zhvillojnë një listë të pyetjeve për çështjen e ushqyerjes me gji për përdorimin e tyre të detyrueshme gjatë certifikimit për dhënien kategorinë e kualifikimit.  Me qëllim të parandalimit obstetrik qelbëzuese - komplikimet septike dhe rastet e infeksioneve nozokomiale është e nevojshme që të i kushtoj vëmendje për zbatimin e këtyre praktikave.

  Sipas kërkesave të rregullave dhe rregulloreve sanitare-epidemiologjike të miratuara nga Medical Kryeshefit të Federatës Ruse të 18 Maj 2010 р. № 58 "Për miratimin 2.1.3.2630-10 Sanpin" Sanitar dhe kërkesat epidemiologjike për organizatat e angazhuara në aktivitete mjekësore "për pranim gratë në lindjen e fëmijës, rroje lëkurën e organe gjenitale dhe spastrim klizmë formulimin e jashtme janë opsionale dhe janë mbajtur me kërkesë të gruas.

  Dush caktuar të gjithë pacientët duket një grup individual të rrobave (këmishë, peshqir, rreshtim pëlhurë me lajle, bathrobe). Ju mund të përdorni rrobat tuaja të pastra dhe këpucë.

  Në departamentet pas lindjes duhet të ofrohet Dhomës rooming lindjes dhe të sapolindur. Është e dëshirueshme që numri i shtretërve në reparte të bashkë-host ishte më pak se 2 prind dhe 2 fëmijë. Optimum është një i vetëm (1 prind dhe 1 shtretër mitur) Dhoma bashkë-host.

  Qëndrimi i përbashkët i nënës dhe fëmijës në dhomë dhe pas lindjes repartin fisnore është një nga masat më të rëndësishme për të parandaluar infeksionet nozokomiale.  Pa transportit të panevojshme
  sapolindur në dhoma të ndryshme spital obstetrik duhet të përjashtohet. Vaksinimi, marrjen e mostrave të gjakut për shfaqjen neonatal, shqyrtimit audiological, ekzaminim mjekësor kryhet në repartin ku fëmijëve.

  Recommended fëmijën pa pelena me të hapura trajton.

  Kujdesi mbetje kërthizës bëhet e thatë.

  Surgical ekuilibër kurrizit prerje - Procedura potencialisht të rrezikshme, kështu që kjo nuk është e rekomanduar.

  Në miratimin e rendit të vizitave të grave shtatzëna dhe nënave të afërmit Maternity Hospital Administratës (Departamenti) duhet të ofrojnë qasje të lirë në grua të familjes dhe fëmijës .

  Një aspekt i rëndësishëm për qëllim parandalimin e përhapjes së infeksioneve të lidhura me kujdesin mjekësor, higjiena dore është stafi mjekësor.

  Është e nevojshme për të kryer trajnimin bazë të kërkesave të personelit mjekësor, rregullat dhe teknikën e duarve të punës dhe të zbatojnë algoritme për përpunimin duart e stafit mjekësor në procedurat bazë invazive.

  Procedurale, operacionale, salcë, dhoma e lindjes, njësi të kujdesit intensiv, repartet për të sapolindur (me qëndrime të ndara) duhet të jetë e pajisur me PRODHIME (bombol me vrimë nxjerrëse) sapun të lëngët dhe të thatë antiseptik. Është e ndaluar të mbushjes dispenzuesve sapun antiseptik dhe pa bombol me vrimë nxjerrëse paraprak dezinfektimit.  Është e mundur që të përdorin vetëm peshqirët e disponueshme ose napkins.

  Me qëllim të krijimit të një kulture e duarve të pastra është e nevojshme për të siguruar mjete vizuale në korridor dhe reparte.

  Trajtimi duhet të bëhet duart përputhje me Sanpin 2.1.3.2630-10, Neni 12.

  Larje me dorë me sapun e nevojshme para se të punës, pas përdorimit të tualetit, para dhe pas ngrënies.

  Trajtim higjienike e duarve duhet të bëhet në rastet e mëposhtme:

  para kontaktit të drejtpërdrejtë me pacientin;

  pas kontaktit me lëkurën paprekur e pacientit (p.sh., pas prekje e barkut);

  pas kontaktit me sekretet jashtëqitjet apo trup, mukozave, FA SHAT;


  para kryerjes manipulime të ndryshme të kujdesit ndaj pacientit;

  pas kontaktit me pajisje mjekësore dhe objekteve të tjera që janë në afërsi të pacientit.

  pas trajtimit të pacientëve me inflamacion purulent pas çdo kontakt me sipërfaqet e kontaminuara dhe pajisjeve;

  Trajtim higjienike e duarve të mbajtura në dy mënyra:

  larje higjienike dore me sapun dhe ujë për të hequr ndotesve dhe për të zvogëluar numrin e baktereve;

  dorë trajtim të lëkurës antiseptik.

  Shqyrtimi i jashtëm i grave duhet të bëhet duke përdorur doreza e disponueshme (përdorim i mundshëm prej plastike).

  Para se të vënë në dhe pas heqjes dorashka duart të jenë të përpunuara lëkurën antiseptik (duart pas përdorimit antiseptik nuk fshij!).

  Duart duhet të lahen pas të gjitha manipulimet e çdo ndotjes mikrobike mund të ndodhë punëtor shëndetësor, pavarësisht nëse ata ishin të veshur dorashka.

  Në Shtëpinë e gjatë kontrolleve të përditshme mjekësore rekomanduar për të zëvendësuar larje me dorë me sapun dhe alkool përpunimit të ujit (anhydrous) antiseptik, me përjashtim të rasteve kur duart dukshëm kontaminuara ose ndotura substanca të forta organike potencialisht.

  Nevoja për maska ​​dhe kapele të zhdukur, nëse nuk bëhen ndërhyrje invazive.  Kur detyrë dhe përmbushja e detyrave nga personeli mjekësor duhet përjashtojnë praninë e sipërm (xhel) thonjtë, veshin unaza, rrathë, watches dhe sende të tjera që parandalojnë armët e trajtimit . Gjatësia mëngë fustan (veshje) duhet të jetë mbi bërryl.

  Shkarkimit herët.
  Sipas Ministrisë së Shëndetësisë më 2 tetor 2009
  808n numër "Për miratimin e kujdesit obstetrik" dhe Rezolutës Kryeshef Mjekësore të Federatës Ruse të 18 Maj 2010 р. № 58 "Për miratimin 2.1.3.2630-10 Sanpin" kërkesave sanitare-epidemiologjike për organizatat e angazhuara në aktivitete mjekësore " nënat qëndrojnë në kujdesin shëndetësor pas fiziologji lindjes nuk duhet të kalojë 4 në disa raste -5 ditë.