Montessori Metoda


 • Historia ...
 • Cilat janë parimet e metodave Montessori
 • Cilat janë mitet për metodën Montessori

 • Historia ...

  Kohët e fundit, metodat e zhvillimit në fëmijërinë e hershme, projektuar nga Maria
  Montessori u bë shumë popullor. Kudo kopshte dhe i hapur
  shkolla duke përdorur këtë metodë. Lodra Dyqanet shitjen,
  bërë në përputhje me kërkesat e lodra zhvillimore për
  Montessori. Ky vit shënon 100 vjet që nga formimi i
  Shkolla e parë Montessori. Sa për fenomenin - metodat e Maria Montessori?
  Ky artikull diskuton konceptet bazë të teknikës, sepse
  Artikull Format bërë një analizë e plotë është i vështirë.


  Interesuar në pasojë mund edhe të gjeni veten
  materiale shtesë.  Maria Montessori ka lindur në 1870 në një familje të madhe italiane
  zyrtar. Nëna e saj erdhi nga një familje e pasur aristokratike
  Stoppany. Lindjes të lartë të ditur në dyert e saj shumë. Ajo
  hera e parë që një roman italian, i cili është miratuar në
  Universiteti Roma dhe u diplomua me një diplomë nga një mjek. Montessori
  mori një vend në një klinikë psikiatrike në Universitetin, e cila
  përmban të ashtuquajturat fëmijët e retarduar. Sot në të tilla
  Fëmijët do të thonë se ata kanë prapambetje mendore, dhe
  u përpoq për të rregulluar statusin e tyre, por në ato ditë ata ishin mbajtur


  pozicioni i çmendur. Montessori thellësisht i prekur pamjen e fëmijëve
  pasi të hahet zvarritje në katin e, për të mbledhur thërrimet bukë të mbetura dhe
  topa formohem prej tyre, të cilat ishin lodra e tyre të vetëm.
  Watching këta fëmijë është e qartë se gjendja e banorëve të rinj
  Klinika nuk është për shkak të disa anomalive të lindura, dhe fillor
  neglizhimi i arsimit. Montessori filluan të angazhohen me fëmijët
  sigurimin e tyre me metodën e lodra edukative Froebel, dhe shpejt u bë
  vëreni ndryshime dramatike në nxënësit e tij. Në fëmijët që nuk e kanë parë
  asgjë por dhomë gri spital, ka pasur interes në jetë, ata
  i lumtur për të kuptuar bazat e kredive dhe letrave.

  Së shpejti Maria Montessori
  shans për të shkëlqejë para komandës së lartë. Në 1898, ajo
  mbajti një leksion në Kongresin Pedagogjik në Torino, dhe në mesin e
  Audienca ishte Ministër i Arsimit i Italisë. Menjëherë pas leksionit
  Montessori u emërua drejtor i shkollave për të meta psikike.
  Tani në pronësi të tij ishin fëmijë parashkollor që kanë nevojë
  të jenë të përgatitur për të hyrë në shkollën normale. Çfarë ndodhi në
  Më vonë, ajo u quajt "mrekulli e Montessori." Studentët e saj duke arritur
  mosha e tetë, provimit, duke demonstruar zotërimin e aftësive
  fletët dhe llogaritë, si dhe fëmijët të cilët kurrë nuk e kanë konsideruar mendërisht

  vonuar, dhe kështu tregoi rezultate më të mira.

  Nga
  Që atëherë, lavdia e Maria Montessori u rrit në mënyrë të qëndrueshme. Në 1907, ajo
  themeloi një shkollë që mësoi fëmijët në metodën e tij, dhe këtë herë
  Nxënësit e saj ishin fëmijë plotësisht të shëndetshme. Montessori gjerësisht
  lojëra edukative dhe mjetet vizuale të përdorura. Gjatë fëmijëve të lojës
  të mësojnë bazat e higjienës personale dhe vetë-shërbimit. Lojë u kthye
  çdo gjë nga lidhur këpucët në çizmet për të larë enët, kështu që fëmijët
  u bë e pavarur dhe i zoti pa ndonjë detyrim
  nga të rriturit. Montessori kuptoi se fëmija vjen në njohuri
  lloj mënyrë e ndryshme nga ajo në të cilën janë rritur,

  dhe kuptova që në vend të torturuar nxënësit mërzitshëm leksione,
  ata vetëm duhet të jap një mundësi për të luajtur.


  Cilat janë parimet e metodave Montessori

  Shembujt nga praktika e mësimdhënies Maria shfaqjet e tyre
  se një i rritur nuk mund të bëjë asgjë për fëmijën dhe të ndihmojë atë
  vepruar në mënyrë të pavarur. Kjo punë të veçantë. Pas të gjitha, fëmijë merr në tonë
  Bota dhe sheh çuditshme e tij dhe të papërshtatshme për jetën e tij. Ajo është e keqe
  koordinimi, nuk është i sigurt nga vetja e tij dhe e di se çfarë të bëjë me
  objektet përreth. Fëmija është i varur nga gjigantët që
  quajtur të rriturit dhe botën kroyat në vetvete, pa menduar për të.

  Atë
  e vështirë për të ndrequr butonat në xhaketë, lidhin një dantella këpucëve në,
  lëvizin karrige tuaj në një pozitë të rehatshme.


  M.
  Ofertat e Montessori janë 2,5-3 vjet për të japin fëmijës mundësinë për të bërë
  Kjo dhe shumë më tepër.
  Mësuesi (i rritur) vetëm e ndihmon atë. Ajo krijon
  rendit në ato gjëra që janë të nevojshme për zhvillimin e fëmijës dhe shumë i tyre
  shumë. Këto gota, pidnosyk, sponges dhe brushat dhe shkopinj dhe
  blloqe, rruaza dhe shufra, kartat dhe kuti, vënë ato në
  çrregullim, mund të shkaktojnë impotencë në kuptimin vetëm të kaosit në botë.
  Montessori ofruar për të rregulluar ato në një logjikë të rreptë, dhe
  fëmijët në ditën e parë në klasë për të mësuar JavaScript-in

  mënyrë. Jo vetëm dhe jo aq shumë për shkak se ajo dëshiron të rriturit dhe
  sepse ajo është më i përshtatshëm për shumicën e fëmijëve. Maria përgjithësisht besohet se rendi
  organik për fëmijën, por ai nuk ka gjithmonë di se si të organizojnë vetë.
  Një i rritur mund të krijojë kushte në të cilat procedura është e thjeshtë dhe e natyrshme.
  Arsimtari siguron fëmijën që të marrë vetëm një rregull të qartë: "Merrni,
  ka punuar, të vënë në vend ".


  Interesi - gjëja e parë që e dallon M. Montessori në pedagogji e tyre. I dytë
  - Qasje individuale. Kjo natyrisht nuk do të thotë se çdo
  Fëmija duket mësues të veçantë. Të gjitha të pak - i ndryshëm. Gjithkush
  fëmijë gjatë punës lirisht zgjedh atë që ai e pëlqen të bëjë,

  dhe mësues të tij tregon se si të përballen me detyrën.


  M. Montessori vënë re dhe psikologjia moderne
  konfirmoi se një fëmijë nga 0 në 6 vjet janë periudha (qëndrueshme
  1 deri në 3 vjet), kur ajo është më e lehtë dhe natyrisht mëson
  disa gjëra. Kështu nga 0 në 6 vjetësh në disa etapa është
  Zhvillimi i gjuhës, dhe 5,5 zhvillim ndijor. Mesatarisht midis 2,5 deri në 6 vjet
  fëmija atje dhe aftësitë fikse sociale. Gjatë kësaj kohe fëmijët
  formë perceptohet lehtë e trajtimit të sjellshme apo të përafërt që
  bëhen norma të jetës. Dhe sigurisht, ne nuk mund të themi për të shkurtër
  (Nga 0 deri në 3 vjet) Urdhri perceptim periudhë.

  Ajo në fakt përcakton
  Marrëdhënia fëmijë me botën, sepse ajo nuk është vetëm në mënyrë
  mjedis, por edhe në kohë (të drejtuar "ora e brendshme"
  fëmijë) dhe në marrëdhëniet me të rriturit. Për fëmijën është e rëndësishme për të gjetur
  gjërat në vendin e duhur, madje edhe nëse ai dhe shpërndarë ato para.


  Nëse vonë dhe nuk e përdorin pamjen e fëmijëve
  mundësitë, ata mund të humbasin interes në këtë jetë ose
  kthehen gabimet dhe mundësinë e periudhave në më të papritur dhe
  Forma të pakëndshme tashmë pas gjashtë vjetësh.


  Montessori na inkurajon për të përshpejtuar zhvillimin e fëmijëve, por jo
  shkoni në një moment në kohë dhe jepni fëmijën tuaj materialet dhe mundësitë

  njohja e botës, reduktohet modelin e sigurt të botës sonë. I parë
  Sytë fëmijë shpërndaj, dhe për të gjetur se çfarë ata kanë nevojë këtu
  tani. Ne vetëm mos harroni, është e sende jo të thjeshta dhe ato që
  përzgjedhur vëzhgim të gjatë të asaj dhe se si të ndihmojnë fëmijët në
  Zhvillimi. Shumica janë mbledhur në seri dhe llogaritur se
  fëmija i tyre do të jetë në gjendje për të prekur, kërkoj me duar dorën, shohin apo dëgjojnë
  dallime. Pra, ajo është e njohur vetëm në kufijtë ai mund të zhvillojnë të gjithë
  ndjenjat e tyre. Kjo njohuri ai mund të aplikojnë edhe mastering letrat,
  janë bërë prej letre përafërt ngjit në bordet. Encircling e tyre
  Gishtat shtypjen fëmijë mëson jo vetëm letër, por edhe si

  shkrimi i saj.


  Çuditërisht, në qoftë se mësuesi ka të drejtë çdo gjë dhe kjo nuk e bën prindërit
  shumë të ndërhyrë në fëmijën e brendshëm ka një nevojë për të zhvilluar dhe
  të zbuluar botën rreth tyre. Ajo rezulton se në mënyrë për të mësuar një fëmijë
  (A i formuar më mirë) në vetvete, nuk është e nevojshme për të ndëshkuar ose te nxisin,
  duhet të hedhin vetëm në kohë "vuhlynku" në furrën e mendjen e tij, dhe edhe më të mirë
  tregojnë se si dhe ku mund të gjeni këtij prush.


  Mary veten shkroi: "Nuk është e vërtetë që mësuesi Montessori joaktiv,
  kur mësuesi zakonisht aktiv, të gjitha aktivitetet me kusht
  Trajnimi aktiv dhe udhëzimi i një mësues, ai vazhdoi "mosveprimin" -. një shenjë e suksesit " Detyra kryesore e të rriturve për të ndihmuar fëmijët

  Mëso për të përqëndrohet në punë interesante për ta. Energji
  Child rishpërndahen me rozpliskuvannya të rastit në
  Aktivitetet e konstruktive që synojnë zhvillimin.

  Cilat janë mitet për metodën Montessori


  Miti i parë: Arsimi Montessori është për fëmijët
  devijimet në zhvillimin mendor.
  Në të vërtetë, Maria Montessori filloi të punojë me
  fëmijë Oligophrenic. Ata inkurajuar e saj të shpikë special
  Materialet didaktike - shumëllojshmëri shumë i mirë i artikujve
  manipulimin cilin fëmijët gjatë vitit arritur një nivel normalisht
  zhvillimin bashkëmoshatarët. Pastaj Montessori veten: çfarë në këtë
  vit mund të bëni për zhvillimin tuaj normale, fëmijët e shëndetshëm nëse ata

  të sigurojë zgjedhje dhe autonomi?

  Miti dy: Kjo teknikë i huaj që mund të
  kryer në mënyrë efektive jashtë në Rusi.
  Vlera e metodës Montessori është pikërisht se ajo është e lehtë
  transmetuar nga një kulturë në tjetrën. Për shkak se ajo është e bazuar në
  nevojat themelore të fëmijës, të pavarura e dallimeve kombëtare. Në
  çfarëdo në botë ne nuk ishim, klasë Montessori gjithmonë i njohshëm.
  Dhe shkollat ​​japoneze dhe ruse Montessori duhet të ketë materiale
  mësojnë fëmijët të përdorin takëm. Ky rus
  Foshnja do të veprojë me një lugë, dhe japoneze - shkopinj, duke vepruar
  pjesë e kulturës së saj.

  Por me entuziazëm të njëjtë, ata do të ndërtojë
  një nga një cubes rozë kullë - një klasik
  Materialet Montessori.

  Miti i tretë: E mërkurë Montessori klasë artificial, ka
  asgjë të bëjë me jetën reale, duke pritur për fëmijën, fëmijët në rritje deri në
  kushtet serë dhe mbështetje.
  Në të kundërt, në kopshtin e fëmijëve normal dhe fillore manipulon fëmijëve shkollë
  me modele lodër të objekteve reale dhe të mësuarit nëpërmjet lojës
  situatë. Një shkollë Montessori ai pastron këpucë autentike autentike
  krem, mbathje stroking aktualisht një hekur të nxehtë, e vënë eksperimentet në këtë
  printime laboratorike dhe koleksionet origjinale të teksteve të tyre.


  Çfarë
  Si për kushtet serë, në disa mënyra kjo është e vërtetë. Por
  A është kjo një eksperiencë e keqe - përvojë e dashurisë, pranimit dhe mirëkuptimit? Mbase
  ajo ishte ai i cili e shpëton një njeri në kohë të dëshpëruara dhe vështirësitë e jetës.


  Miti Katër, kontradiktore: nga njëra anë, fëmijët Montessori
  sillen shumë të saktë, është si një stërvitje të veçantë.
  Në anën tjetër, thonë se shkolla Montessori lirisë të plotë,
  pothuajse anarki.
  Liria dhe disiplina janë të ndërthurura për Maria Montessori
  koncepte. Ajo e formuluar këtë lidhje se - ". Freedom-në-disiplinë"
  Mund të gjithë që nuk dëmtojnë shëndetin dhe pavarësinë e të tjerëve. Këto
  brenda fëmijës lirë për të zgjedhur se çfarë, se si të gjatë dhe me të cilët ajo do të

  bëni.

  Informacion nga artikullin "zhvillimit të hershëm për sistemin Montessori."