Kriza e adoleshencës


 • Krizat popodrostkovoho moshës
 • Këshilla prindërit teen

 • Krizat popodrostkovoho moshës

  Kur fillon dhe mbaron kur kriza teen?

  Mesatarisht,
  (Për zonave klimatike të Evropës veriore dhe veri-perëndim): 11-16
  vjet - dhe vajzat 12-18 vjeç - djem. Por në praktikë
  është thjesht individual. Si një erëz, fatkeqësi
  Dostojevski roman - njëzet e një. Jo i dobët, si
  Teens flas, nuk është ajo?

  Në përgjithësi, vajzat
  Kriza adoleshent ndodh në një formë të butë, cilado që është më herët
  dhe mbaron më shpejt se djemtë. Ndoshta kjo është për shkak se

  kërkesat për djemtë vetëvendosje dhe burrat në shoqërinë tonë
  tradicionalisht ashpër se pozicionet e krahasueshme për vajzat dhe gratë.

  Dhe
  Megjithatë, fillimi dhe fundi i krizës adoleshentëve - një thjesht
  individual, dhe çdo parashikim i saktë për këtë çështje në mënyrë të pashmangshme
  do të jetë i spekulimeve.

  Pranuar
  besojnë se qëllimi kryesor i krizës adoleshentëve është
  këmbëngulës adoleshent mbrojë veten si një person të plotë.
  Pjesë e kësaj, natyrisht, ajo është. Social,
  maturimit biologjik intelektual dhe njerëzor në tashmen tonë
  shoqëria ndarë në kohë, që ndodhin njëkohësisht.
  Dhe kështu, disa nga këto "pjekurisë" dhe mbron teen tonë.  Por çfarë?

  Sigurisht, në pjekurinë biologjike
  Vajzë 11-vjeçare dhe djali 13-vjeçar është jashtë diskutimit.
  Pavarësisht nga fakti trishtuar të shfaqjes në tonë fëmijët interlayer Vendi
  Formimi i cili përfundon pas klasës së pestë e gjashtë, pjesa më e madhe
  në masë i të rinjve në këtë moshë ende vazhdon me sukses (ose
  jo) në shkollë. Si pasojë, të detyruar ose
  zhvillim vullnetar, por intelektual është edhe në mes. Pjekuri Social
  ndodh në vendin tonë ishte të paktën në më i zhvilluar
  Vendet. Tridhjetë njeri që ka familjen e tij, e cila
  rregullisht ndihmon të vjetra meshkuj prindërit - jo si absurditet

  në Bashkimin Sovjetik dhe në ditët e sotme. Në vitet e fundit,
  në lidhje me të përgjithshëm "amerikanizimit" të vetëdijes dhe vetë jetës, si
  tendenca për një ndarje më të hershëm të të rinjve
  nga familja mëmë. Por ndërsa kjo është vetëm një tendencë.


  Po
  çfarë është maturimi i riu tonë mbron? Imagjinare, sipas
  shumica e "viktimave" të etërve të adoleshentëve të krizës? Ose
  ne dore diçka?

  Sigurisht, humbur! Duke fryrë
  Termat ne nuk njoftim gjëja kryesore - vetë njeriun. Pa dyshim
  papjekur mbi të gjitha e mësipërme (dhe shumë të tjerë) pozicione, por edhe
  qartë i pranishëm në tonë vazhduar hapësirë-kohë.

  Kur
  fëmijë është i lindur, momentet e para të jetës së tij, ai i lidhur me nënën e tij
  kërthizës kurrizit - Struktura material biologjik në të cilën atij
  gjatë gjithë jetës fetale erdhi e nevojshme për këtë
  Jeta e substancës. Pastaj prerë kordonin e kërthizës, por marrëdhënia e fëmijës
  nëna e tij ende kryesisht fizik - gji, kontakti i afërt fizik.
  Është e njohur se foshnjat privuar nga kontakti i afërt fizik
  me një të rritur në muajt e parë të jetës, shpesh vdesin edhe nëse
  ushqyerit dhe kujdesi higjienik prej tyre janë të afërt me ideale.

  Kur
  Fëmija fillon të ecin, për herë të parë ai preferon për të lëvizur,

  mbajtjen ndarje të nënës apo gishtin. Future (2-3 vjet) fëmijë
  shumë nervoz dhe i frikësuar kur nëna apo baba diku për të shkuar,
  duke e lënë atë vetëm ose me njerëz të panjohura.

  Gradualisht,
  megjithatë, fusha e veprimit të pavarur zgjeron fëmijën. Ai
  duke luajtur në sandbox, merr pjesë kopshtit shkon nga djemtë e tjerë
  në oborr. Por shokët e ofenduar, duke thyer gjurin e tij, ai ende vazhdon
  për mom ose baba për mbrojtjen, dhembshurisë dhe mirësisë. Ndonjëherë (gjatë viteve më shumë
  rrallë) ajo vjen vetëm si kjo, ngjitet në gjunjë e tij ("A nuk ju vjen turp, aq e madhe!"), ose
  thjesht presion kundër ana e nënës, ndjenja nevojën
  "akuzuar" i të njëjtit thelb komunitetin biologjik, pa të cilat

  foshnjat nuk mund të mbijetojnë.

  Me hyrjen në shkollë
  në kontaktet sociale të fëmijës zgjeruar me shpejtësi. Duket
  Miqtë e para të vërtetë "në varr", armiqtë e parë Altruizmi
  dhe tradhti, besnikëri dhe nder - e gjithë kjo është tani në dispozicion jashtë shtëpisë,
  në jetën shoqërore. Ai e ndau fitoret e tij në shtëpi
  dhe humbjeve, humbjet dhe gjen - kjo varet ekskluzivisht
  sjellja e prindërve në pozicionin e tyre moral
  dhe sinqeritetin e angazhimit të tyre për të jo vetëm fëmijë
  "A nuk e mundi", "nuk hulihanyv", "miqtë duhet që fëmijët të mirë"
  domethënë mësuar për të komunikuar, dhe për të udhëhequr të tjerët të binden,

  të fitojë dhe të vuajnë humbjen, të gjetur në vështirë, konfuze,
  jo situata gjithmonë të qarta të rritur marrëdhënie fëmijë
  shoqëri. Në këtë kohë (5-6 klasa) lidhja jonë imagjinare midis çamçakëz,
  prind dhe fëmijë të shtrirë në maksimum. Më tej
  shtrihen ajo bëhet e dhimbshme për një ose të dy palët.

  Dhe
  atje ajo vetëm vjen adoleshencë. Dhe qëllimi dhe objektivat e saj
  bëhet gjithnjë e thyer këtë shumë me rëndësi jetike dhe tani
  kufizimin e zhvillimit të mëtejshëm të komunikimit.

  - Unë nuk jam shtojcë tuaj! - Tha një i ri. - Unë jam një person i pavarur.

  Ai temena bluffing, dhe çdo çështje kokë-më ("Çfarë është ajo që ju jeni kaq i pavarur?!") Ai

  Nuk ka përgjigje të qartë. Nuk janë vetëm parehati
  hyperinflate i "çamçakëz". Nëse prindërit në kohën e parë
  Aplikacionet do të jetë mjaft i mençur guxim dhe në këtë mënyrë të prerë këtë marrëdhënie ("E pra,
  ju jeni një person i pavarur që jetojnë pranë nesh. Ju mund vetë
  bëjnë vendime që ju të arrijnë. Nëse ju bëni diçka
  nuk vporayeshsya, ne mund të ju ndihmojë, por jo si
  vasalë sovrane, por si
  miqtë tuaj më të afërt "), fëmijë-adoleshente zakonisht
  Perspektivat e frikësuar u hap papritmas për të siguruar për të gjithë
  dhe gjithashtu mirënjohës për prindërit e mi për besimin e treguar nga vet
  Forcat personale. Në këtë rast, distanca në mes të kushtëzuar

  dhe prindërit mund të jenë edhe më pak se ajo ishte "për të rrethpritet."

  Nëse
  (Cili ndodh më shpesh) prindërit janë të frikësuar për të prerë këtë moral
  dhe fizikisht "të vjetëruara" lidhje, në mënyrë për të zëvendësuar atë me një të re
  ("Kjo është e gjitha vetëm fjalë, por ajo është me të vërtetë budalla! Asgjë
  nuk e kuptoj! Jeta nuk e di! "), Atëherë gërshërë
  ai është një i ri (ndonjëherë në rrjedhën janë kopje dhe të dhëmbëve), dhe kjo në një kohë
  kemi të bëjmë jo vetëm me moshën adoleshente, por me adoleshentët
  Kriza në gjithë lavdinë e saj. Nëse adoleshentët pas shumë përpjekjeve ende
  Mund prindërit e mbrojtur perehryzty "gomë", inerci e tij
  mbart aq larg sa për të rivendosur besimin dhe e plotë

  marrëdhënie mund të marrë vite.

  Nëse prindërit e gjejnë veten
  të fortë dhe fatkeqësi e poshtëron veten me situatën e vazhdueshme "sovran -
  vasal ", zhvillimi i tij personal shtrembëruar në mënyrë të pashmangshme për të qëndruar
  mban karakteristika fëminor. Ndonjëherë në këtë rast zhvillon neurozë.

  Prandaj,
  qëllimi dhe objektivi është për të fituar krizën e adoleshentëve
  jo vetëm (ajo edhe adoleshentët nuk kanë nevojë, dhe shumë e vështirë)
  por autonomi personale të nevojshme për zhvillimin e mëtejshëm të individit
  një lloj i rritur, me fjalë të tjera, për të zhvilluar aftësinë për të
  përgjegjësi për pasojat e pikëpamjeve të tyre, fjalë të
  dhe veprimet.


  Këshilla prindërit teen

  Së pari,
  duhet të jetë i vëmendshëm për moshën e fëmijës së tij,
  Mos humbasë para, shenjat e saj të lubrifikuar dhe mjegullta
  fillimin e adoleshencës.

  Siç u përmend më lart,
  adoleshencës ndodh çdo fëmijë në kohën dhe jo
  Rregulli i përgjithshëm këtu nuk mund të jetë dogmë. Unë pashë dhjetë
  Djalë Gjeorgjisht cili kishte një mustaqe të dallueshme dhe ekspresive
  Adoleshent konflikt me papës, i cili nga ana e tij nuk mund të
  besojnë atë dhe pasion më shpjegoi se ai vetë nuk ka
  Kriza adoleshent nuk ishte, dhe të gjitha familjet e tilla në Gjeorgji
  akteve fyese ndodhin.


  I Saw dvadtsyatychotyryrichnoho

  një grua e re që erdhi tek unë me një takim alarmuar
  nënë, i cili tha se tani, vajza e diplomuar nga një universitet, shkoi
  i martuar, por kategorikisht refuzon të jetoj në mënyrë të pavarur ende rreth
  konsultohet me nënën e tij dhe të jetojë si në qoftë se mendjen e saj. Kur ajo ishte 14 vjeç,
  nëna ime është jashtëzakonisht i kënaqur dhe do të donte për të mbajtur këtë shtet
  Marrëdhëniet më të gjatë. Nëna ime është shumë më e fortë si vajza e një personi, dhe ajo
  çdo gjë doli. Por hard-fituar rezultat të tani për disa arsye
  ju lutem pushuar.

  Së pari,
  trajtojnë seriozisht normat individuale të zhvillimit të fëmijës tuaj.
  A nuk e konsiderojnë atë pak kur ajo fillon veten oschushat

  adoleshent. Por mos shtyjë në fuqi adoleshencës. Mbase
  djali juaj (ose vajza) duhet një vit apo dy më të gjatë se të saj
  moshatarët. Asgjë të keqe me këtë.

  Së dyti, të marrë seriozisht deklaratat e ri tuaj, por budalla dhe papjekur ata do të duket mi.

  Diskutoj
  dhe analizuar me të birin (ose vajzën) çdo send. Arrij
  të sigurojë që ju janë njësoj të vetëdijshëm se ajo është, për shembull, të tillë
  fraza si: "Unë mund të bëj gjithçka të vendosë për veten e saj!". Çfarë është
  pas saj? Unë mund të vendosë për veten e tij se çfarë të veshin xhaketën time për një shëtitje?
  Ose unë mund të vendosë veten time, unë kalojnë natën në shtëpi?

  Largësia dakord,
  "Madhësia absolut." Përveç kësaj, serioz, i lirë e talljes
  dhe diskutim neglizhimi është gjithashtu e rëndësishme që adoleshent mjaft
  shpesh e bën kërkesën e tij "margin", si dhe thirrjet e çmimeve të tregut
  tregtar. Ajo është në mënyrë që të jenë në gjendje të volitshëm dhe të jepnin.
  Dhe prindërit ndonjëherë në vend të parë këtë "rynkovist" për mel,
  Kërkesat e frikësuar të paarsyeshme dhe të fillojnë për panik dhe për të ndaluar të gjithë
  rresht.

  Së treti, siç u përmend më lart, në qoftë se ju të bëni mirë dhe në kohë të Cut "tërthorëse-çamçakëz."

  Si
  Ju ende mund të jap adoleshentët tanë si pavarësi shumë si
  ai mund të hani.

  I lodhshëm dhe i mërzitshëm konsultohen me të në çdo
  detaje. ("A mendoni se është më mirë për të blerë një sfond?
  Më e lirë dhe më keq ose më mirë, por më të shtrenjtë? "" Dhe të cilët do të trangujve
  këtë vit për të mbjellë? Si vitin e kaluar, ose të provoni një shumëllojshmëri të re? ").
  Vplutuyte i patrembur e tij në problemet e tyre dhe problemet familjare.
  ("Sot
  koka ime përsëri u betua se konsumatorët ankohen ... Por unë mund
  bëj në qoftë se gjysma e tyre janë të qartë në nevojë për ndihmë psikiatrike! Çfarëdo
  keni hyrë në vendin tim? "" Përsëri dhimbje gjyshja veshkave. Çfarë do të
  bëj? Telefononi mjekun apo blerë ato tableta që herën e fundit
  ndihmoi? "). Le të riu kupton se ju me të vërtetë, jo me fjalë

  por në realitet, ju shihni se ju edhe anëtar i familjes.

  Së katërti, të jetë i sigurt
  A veten se çfarë ju doni të arritur nga djalin tuaj (ose vajzën).
  Telefononi në shtëpi nëse diku zatrymuyetesya. Të prezantoj me
  rreth ku dhe me kë ju ecni, por edhe përmbajtjen e juaj
  kalim kohe. Le të detajuar dhe shumë aspekte të jetë e mundur
  Karakteristikat për miqtë tuaj. Kjo ju lejon për më shumë
  miqtë e dini në lidhje me djalin tuaj (ose vajzën). Më shpesh fton
  mysafirët. Nëse prindërit tuaj "shtëpi e hapur", ju më shumë gjasa do të jetë
  të shihni ata me të cilët fëmija juaj kalon kohën. Dhe në kohë për të të jetë në gjendje për të marrë

  veprim kur diçka shkon shtrembër. Deklarojnë ndjenjat tuaja
  dhe përvojat. Ndoshta ndonjëherë diçka dhe tregoni fëmijës tuaj.
  Ndani me problemet tuaja adoleshentë. Mos hezitoni të pyesni për atë
  Këshilli. Në kundërshtim me besimin popullor, adoleshentët nganjëherë shumë
  i ndjeshëm dhe me takt në vlerësimin dhe korrigjimin atë situata të çuditshme.
  Gjithashtu në këtë rast në mënyrë të konsiderueshme rrit gjasat që
  dhe me problemin e fëmijëve do të ju dhe jo në bodrum afërt.

  Së pesti, të përpiqet për të identifikuar
  dhe korrigjuar gabimet në arsim, të cilat lejojnë që ju të mëparshme
  Fazat. Nëse ju jeni me siguri nuk e bërë këtë më parë. I
  "Identifikimi" Problemi zakonisht nuk ndodh.

  Për shkak se ajo është në adoleshencë
  Të gjitha moshave pranuar gabimet para se të ngjitje jashtë dhe lulëzim të harlisur
  ngjyrë.

  Informacion nga artikullin "krizës Adoleshenti".