Kollë e mirë


 • Çfarë është kollë e mirë
 • Simptomat e kollës së mirë
 • Komplikimet e pertusis
 • Diagnoza e pertusis
 • Trajtimi i pertusis
 • Parandalimi i pertusis

 • Çfarë është kollë e mirë

  Kolla - është infektive
  sëmundje e frymëmarrjes të shkaktuara nga
  Bakteret specifike Bordetella pertussis
  (Pertussis bacil coli Bordet-Zhang)., Patogjen
  -
  i vogël, ovoidnaya, ngjit gram,
  e paqëndrueshme në mjedis. Porta e hyrjes
  infeksion
  - Traktin e sipërm respirator, ku pertusis vehetyruet
  coli. Ajo karakterizohet nga Katari respiratore akute
  mënyra dhe sulmet vrullshëm kollitjes. I lindur
  imunitet për shkak të antitrupave të nënës nuk bëjnë
  zhvillon.

  Probabiliteti i infeksionit nëpërmjet kontaktit
  është 90%. Shumë e rrezikshme për fëmijët më të vegjël se 2 vjet.
  Që nga paraqitja e kollë karakteristike të dalluar
  kollë e mirë nga infeksione të tjera të vështira për një të tillë
  javë
  Ora pozitiv të infektojnë mjedisin tuaj.

  Më shpesh në fëmijët parashkollorë
  mosha.
  Periudha e inkubacionit zgjat 7 deri në 14 ditë. Infeksion
  është ajrore. Pacienti është ngjitëse nga
  1
  25 ditë zaboolevaniya. Periudha infektues Duration
  mund të reduktohet me sjelljen e duhur
  terapi antibiotik.

  Kolla është endemik në mbarë botën. Në çdo
  fusha të veçanta sëmundje bëhet
  epidemi në intervale prej 2-4 vjet.  Rreth gjysma e rasteve ndodhin në fëmijët nën 2 vjeç.
  Sëmundja e parë zakonisht lë natyrore
  imunitet për jetën, por ri-infeksioni (nëse
  ajo
  ka) ndodh lehtë dhe shpesh
  njohur.

  Sëmundja zgjat rreth 6 javë
  ndarë në 3 faza: prodromalnuyu (bluetongue)
  dhe faza konvulsiv e shërimit.

  Simptomat e kollës së mirë

  Pas infeksion fillon prodromal
  (Kataral) Koha: 1-2 javë treguara
  hundë i lëngshëm, teshtitjes, rritja herë pas here moderuar
  Temperatura (38-38,5) dhe kollë që nuk ulet
  e agjentëve antitussive. Gradualisht kollë
  prystupoobraznuyu zgjeruara merr formë

  sidomos gjatë natës.


  Nga java e tretë fillon
  Periudha konvulsiv gjatë së cilës ka
  kollë tipik spastik: një seri e shpejtë 15/5
  shoku kollë, të shoqëruar nga një fishkëllimë të shkurtër
  frymë. Pas një frymë pak normale mund të
  të fillojë një sulm të ri. Gjatë paroxysms
  Shumat e lëshuar me bollëk e mukusit trashë
  pështymë qelqtë (zakonisht dhjetor dhe fëmijët e vegjël
  i saj
  gëlltitje, por nganjëherë festoi degën e saj në formë
  flluska të mëdha nëpër vrimat e hundës). Të vjella tipik,
  dalin në fund të sulmi ose kur vjella lëvizjeve,
  shkaktuar nga prania e mukusit trasha.

  Gjatë sulmit
  kollitjes fytyrë pacientit është e kuqe apo edhe blu; Gjuhë
  protrudes në dështim, është trauma e mundur
  fre mbi hapëse buzë Nyzhnyk; ndonjëherë atje
  hemorrhages nën kon'yunkitivy mucous cipë
  Sytë.

  Pas sulmit fëmijë i lodhur. I rëndë
  Rastet e përkeqësimit gjendjen e përgjithshme.

  Numri i sulmeve është rritur për
  Gjatë sëmundjes. Disa fëmijë nuk e sulmojnë
  të shpeshta, të tjerët janë deri në 50 në ditë.

  Foshnjat nuk janë tipike
  Sulmet pertussis. Në vend të kësaj ata kanë pas disa
  shoku kollë mund të vijë e shkurtër
  apnea, të cilat mund të jenë të rrezikshme për
  jeta.

  Në varësi të frekuencës së kollë

  Sulmet dhe ashpërsia e simptomave të tjera të dalluar
  pertusis i butë, të moderuar dhe të rëndë.
  Format e pertusis vëzhguara dhe të fshihet në të cilat
  spastik karakter kollë nuk është shprehur. Kjo formë
  vërejtur në fëmijët të cilët kanë marrë vaksinën, dhe

  të rriturit.

  Shërim fazë fillon me
  Javën e katërt; paroxysms nuk janë aq të
  shpeshta dhe të rënda, rrallë përfundojnë në të vjella, pacientit
  ndihet më mirë dhe duket më mirë. Mesatar
  Kohëzgjatja sëmundje - rreth 7 javë (prej 3
  javë deri në 3 muaj). Konvulsiv kollë mund
  të shfaqet përsëri në neskolkihmesyatsev; si
  Në mënyrë tipike, kjo provokon SARS.


  Komplikimet e pertusis

  Kjo është veçanërisht e vështirë, me i rëndësishëm
  Vdekshmëria, kollë e mirë ndodh në fëmijët gjatë muajve të parë
  jeta; në foshnjat shpesh vërejtur sulme
  apnea,
  pneumoni, atelectasis (25%), konfiskimet (3%)
  encefalopati (1%).

  Nga ana tjetër ka një komplikime akute
  pezmatim i fytit (inflamacion të laring) me stenozë të laring
  (Imët guri False), Bronchiolitis, nosebleeds,
  Arrestimi i frymëmarrjes, kërthizës, hernia inguinale.

  A është lëndimi i rrezikshëm të mushkërive
  (Bronkopneumoni), veçanërisht në fillimet e
  (Probabiliteti 15%).

  Nuk është një komplikacion serioz
  encefalopati, ndryshim noninflammatory kryesore
  truri, e cila është për shkak të gjykatës shfaqjen mundet

  shkaktojnë vdekjen ose të lënë pas një të qëndrueshme
  dëm, shurdhim apo konfiskimet.

  Në të rriturit, komplikimet janë të rralla.

  Vdekshmëria është e lartë në vendet në zhvillim
  Vendet.
  Në vendet e zhvilluara, vdekshmëria nga pertusis dhe e saj
  Komplikime arrin 0,04%.


  Diagnoza e pertusis

  Metoda themelore - poshtërim
  (Metodë bakteriologjike). Në 1 jave të sëmundjes
  Rezultatet pozitive mund të merren në 95%
  pacientët,
  4 - vetëm 50%.

  Vështirësi në identifikimin e zakonshme
  kryesisht në formën fshirë. Ajo duhet të jetë
  diferencuara nga infeksionet akute respiratore, bronkit. Provë
  Diagnoza është zgjedhja e pertussis bacileve

  sekrecione tracheobronchial; për retrospektive
  Diagnoza në periudhat e mëvonshme e përdorimit
  metoda serologjike (testi i aglutinimit, RAC,
  Phragmites).


  Trajtimi i pertusis

  Mjekimi kryhet vetëm fëmijët e vegjël
  në spital. Pacientët të sigurojë kushte të veçanta -
  Dhoma duhet të ventiluar mirë, domosdoshmëri ajror
  të jetë
  humidifiers humidified veçanta, kondicionuar apo
  peshqir të lagur. Foshnjat kritike sëmurë
  inkurajuar për të vënë në një dhomë të errët, të qetë dhe
  si rrallë mund të shqetësojë për shkak të ndikimit
  i jashtëm
  Stimujt mund të shkaktojë sulm të rëndë të kollitjes. Në
  Fëmijët më të vjetër me forma të butë e shtratit të sëmundjes

  Regjimi është e nevojshme. Është e rekomanduar për të qëndruar pacientit

  jashtë, fëmijët jashtë pothuajse asnjë
  kollitjes.


  Vëmendje e madhe duhet t'i kushtohet
  të ushqyerit, ushqim rekomandohet shpesh për të dhënë, por i vogël
  pjesë. Me të vjella të shpeshta duhet të hyjë
  lëngjeve vena. Për foshnjat vitale
  suctioning mukusit nga fyt. Vlerë e madhe në
  pertusis, sidomos në fëmijë të vegjël, me
  simptoma të rënda të hypoxia ka përdor shumë
  Terapi oksigjeni (përmbajtja e oksigjenit në çadër).

  Fëmijët e vegjël me të rënda dhe të mesme
  format e sëmundjes ose prani të komplikimeve përshkruara

  antibiotikët erythromycin: 5-10 mg / kg për pritjen 3-4
  kohët
  në ditë; ampicilin gojarisht dhe / m25-50 mg / (kg ditë) 4
  pranim, trajtim 8-10 ditë. Cakto gjithashtu
  30-40 mg e tetracycline për 10-12
  ditë.
  Në raste të rënda, kombinimi i të dyjave
  antibiotikët. Në fazat e hershme të sëmundjes në mënyrë efektive
  protivokoklyushnyy globulin gama (3-6 ml përditshme 3
  ditë rresht).

  Në format e rënda dhe të komplikuara të pertusis
  Prednizolone është përdorur. Në mënyrë që të zvogëlojë spastik
  ngjarje dhe episode të kollë të përshkruara neuroleptik
  do të thotë-aminaz, propazyn. Nëse hipoksi është treguar
  terapi oksigjeni, fle me - gjatë artificial

  ventilim. Në riparimin e gjatë e caktuar
  stimuluese terapi (transfuzionet plazma, injeksione
  imunoglobulina, fizioterapi,
  vitamina).

  Antitussive dhe qetësuesve
  duhet të përdoret me kujdes ose aspak të aplikohet,
  Efektiviteti si ilaçe expectorant dhe drogës
  shtypur kollë dhe të butë qetësues
  diskutueshme. Shmangni ndikimet
  provokuar
  kollë (mustardë, bankat).

  Kur ju të ndaluar frymëmarrjen duhet
  të pastruar rrugët e frymëmarrjes të mukusit përmes thithje saj
  dhe të kryejnë ventilim.


  Parandalimi i pertusis

  Të vetmet mjete të besueshme

  Parandalimi i veçantë është vaksinimi. Vaksinat
  pertusis, vaksinë pertusis, difteria-tetanusit fluide adsorbed; Tetrakok;
  Tritanriks
  (Vaksinë për pertussis, difterisë, tetanosit
  dhe
  hepatitis B); Infanriks (AaKDP) (vaksinë acelulare

  pertusis, difteria dhe tetanusit).

  Të gjithë fëmijët nga 3 muaj kurs është mbajtur
  Vaksinimi pertussis përbëhet nga 3 injeksione
  DTP vaksinë me nje interval prej 1.5 muajsh. Rivaksinimi
  bëj
  1,5-2 vjet pas kursit të vaksinimit. Vaksinimi në
  70-80% parandalon sëmundjen ose nëse ajo ndodh në
  i butë.

  Izolimi i pacientit është 30 ditë
  fillim. Në fëmijët nën 7 vjeç, ish-


  kontakt me pacientët nuk vuajtur më parë nga kollës së mirë dhe
  karantinë unvaccinated imponuar për 14 ditë
  që izolimin e pacientit. Nëse izolimi nuk është kryer,
  kjo periudhë është zgjatur për 25 ditë nga sëmundja.
  Dezinfektimi i fundit është kryer. Të gjithë fëmijët,
  ishin në kontakt me pacientin, për të qenë
  provim
  në mbartes.

  Të kontaktit fëmijët nën moshën 1 vit dhe
  NUK
  vaksinuar administruar për parandalimin e normal
  njerëzor
  imunoglobulinave (fruthi) në 3 ml 2 ditë rresht.

  Informacion nga artikullin "Disa fjalë rreth kollës së mirë".