Oxygen uria ose hipoksi fetalÇfarë është hipoksi fetal

Fetal hipoksi - një grup i ndryshimeve në të fetusit për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të oksigjenit. Ajo është gjetur në 10.5% të numrit të përgjithshëm të lindjeve.

Mangësi oksigjen çon në mosfunksionim të trupit, ndryshimet në metabolizmin. Në faza të ndryshme të shtatzënisë Mungesa e oksigjenit ka pasoja të ndryshme për të fetusit. Në hypoxia fillim të shtatzënisë çon në anomalitë e zhvillimit, ngadalësimin e zhvillimit të embrionit. Në fazat e mëvonshme të privimit të oksigjenit shtatzënisë çon në frenim të rritjes, sistemit qendror nervor, trurit dhe palcës kurrizore (sistemi nervor qendror), zvogëlon kapacitetin adaptive e porsalindur.


Ati vuan fëmijë

Hipoksi fetusit nuk është një sëmundje e veçantë, si rezultat i proceseve të ndryshme patologjike në amtare, fetusit dhe placentës. Për kohëzgjatjen e kursit mund të jetë akute hipoksi (zhvilluar befas) dhe kronike që zhvillohet me kalimin e kohës. Hipoksi akut gjatë punës më shpesh, të paktën - gjatë shtatzënisë. Hipoksi kronike zhvillon gjatë shtatzënisë.

Faktorët që kontribuojnë në zhvillimin e hypoxia janë të shumta. Këto janë:

 • Së pari, sëmundje nënat (kardiovaskulare, pulmonare, anemi, dehje, etj)
 • Së dyti, thyerja e frutave dhe rrjedhjen e gjakut placentar (preeclampsia, zgjatjen, kërcënimi i lindjes së parakohshme, placenta dhe patologji kordonit të kërthizës, të punës jonormale dhe të ofrimit të).


 • Të çojë në hypoxia dhe sëmundjet e fetusit, sëmundje hemolitik, anemi, infeksion, cen kongjenitale, ngjeshje të zgjatur të kokës gjatë lindjes së fëmijës.


  Çfarë ndodh gjatë hypoxia fetale

  Mekanizmat e hypoxia shumta: përçarje e ofrimit të oksigjenit në mitër, përkeqësimi placenta e funksioneve metabolike, mungesa e hemoglobinës në nënë, dështimi kardiovaskulare, rrjedhjen e gjakut të dëmtuar.

  Trupi i fetusit ka shprehur aftësitë kompensuese duke rritur normën e zemrës deri në 150-160 rreh / min, një e kapaciteteve të madhe të oksigjenit në gjakun e fetusit, strukturën e veçantë të hemoglobinës (një proteine ​​të veçantë - transportuesit oksigjen, pjesë e qelizave të kuqe të gjakut, qelizat e kuqe të gjakut) fetusit, Karakteristika qarkullim dhe metabolizmin në fetus.  Reduktuar mbushje oksigjen gjakut ndryshon proceset metabolike në fetus. Në fillim për shkak të kapaciteteve të kompensuese të gjitha organet dhe sistemet e fetusit për t'u marrë me aktivitet më të madh, por pastaj vjen shtypja e tyre se një rritje e sëmundjes mund të çojë në ndryshime të pakthyeshme.

  Një hipoksi i vogël zakonisht nuk ndikon në shëndetin e fëmijës. Hipoksi Rënda është shoqëruar me qarkullim të dobët të dhe qelizat vdesin në organe të ndryshme, duke çuar në pasoja të pakthyeshme.


  Si hypoxia dyshuar të fetusit

  Hipoksi dyshohet në mënyrë të pavarur fetal mund të jetë duke parë ndryshimet e aktivitetit motorike e fetusit.

  Në fazën fillestare është shënuar sjelljen e fetusit shqetësuar, u rrit dhe disa herë është rritur. Në hypoxia të gjatë apo progresive është dobësuar lëvizjet fetale.

  Lëvizjet reduktuara fetal është një shenjë e vuajtjes së fetusit dhe shkakun për këshilla e mjekut të menjëhershëm dhe të kryejë teste të tjera: CTG (kardiotokografike) dhe Doppler, studimin e lëngut amniotik, etj

  Kardiotokografike (CTG) (përcaktimin dhe regjistrimin zemrën e fetusit) dhe Doppler (përcaktimi i fluksit të gjakut në enët e fetusit duke përdorur valët e zërit) është metoda më e saktë dhe informativ i vlerësimit fetusin. Në lindje kriter kryesor hipoksi fetal është një shkelje e të veprimtarisë së tij të zemrës, si në lindjen e fëmijës është përdorur gjerësisht vëzhgimi kardiomonitornoho e fetusit.  Një shenjë e hypoxia fetusit është meconium errësirë ​​e lëngut amniotik (karrige origjinal) - ujit janë të gjelbër. Ky tipar është i rëndësishëm vetëm në fetus cefalik prezantim, në të cilin rast fëmija është kokë poshtë dhe koka e tij vjen e para.


  Çfarë duhet të bëni me hipoksi fetale

  Për gratë shtatzëna me hipoksi fetal paqes kronike intrauterine të rëndësishme. Pjesa tjetër krevat ndihmon për të përmirësuar rrjedhjen e gjakut në mitër. Trajtimi i kronik multilaterale fetusit hipoksi. Është e rëndësishme për të trajtuar sëmundje themelor, të cilat çuan në zhvillimin e hypoxia.


  Edhe terapi për qëllim përmirësimin e furnizimit të normalizimit të fetusit oksigjenit të proceseve metabolike kryer.

  Në mungesë të efektit të terapi ndihmës, përkeqësimin e shtatzënisë fetusit gjatë 28 javëve, çështja e lindjes emergjente nga cezariane.

  Për parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e hershme e hypoxia fetusit është e rëndësishme për të monitoruar me kujdes shtatzëninë

  Informacion nga artikullin "hipoksi fetal"