Marrëdhënia në mes autizmit dhe pirja e duhanit të nënës gjatë shtatzënisë"Autizmi - një term kolektive për një grup të çrregullimeve të trurit në të cilat më të fuqishëm ndikon në aftësitë sociale dhe të komunikimit - thotë Amy Kalkbrenner, Profesor, Fakulteti i Shëndetit Publik emër Jozef Zilber Universiteti i Wisconsin në Milwaukee. - Tani ne mund të shohim qartë se disa lloje të autizmit, ka të ngjarë të shfaqen pas pirjes së duhanit të nënës gjatë shtatzënisë ".

Çdo vit për tre dekadave të fundit, të dhënat e reja pasoja jashtëzakonisht negative të duhanit nënë shtatzënë në zhvillimin e fëmijës. Edhe kështu, jo të gjitha gratë amerikane të dini rreth shtatzënisë, lënë duhanin.

Ekipi i udhëhequr nga Amy Kalkbrenner kryer një studim në shkallë të gjerë të bazuar në të dhënat e 633 989 fëmijë të lindur në 1992, 1994, 1996 dhe 1998. Në 3315 një prej 8 vjetësh u diagnostikua me autizëm. 13% e nënave që marrin pjesë në fëmijët e projektit tymosur gjatë shtatzënisë.

Shkencëtarët nuk ngutemi për të deklaruar se në mes të duhanit të nënës dhe fëmijëve autikë është një lidhje e drejtpërdrejtë. Por të dhënat tregojnë se, nëse ajo ekziston, ajo është kjo: pirja e duhanit grua shtatzënë provokon forma specifike të autizmit. Për të konfirmuar këtë hipotezë pune kërkime të mëtejshme.

Studimi është publikuar në revistën prestigjioze amerikane "Perspektivat për Shëndetësi Mjedisit".


Në të njëjtën revistë, në prill të këtij viti, ka pasur komente të tjera që sugjerojnë lidhjen autizmi me bifenileve të polikloruara (të vendosura në plastike) dhe pesticideve.