Sëmundje tiroide dhe infertilitetit


 • Çfarë është gjëndër tiroide?
 • Roli i hormoneve tiroide në trup
 • Roli i mosfunksionim tiroide në varfëri
 • Si të kontrolloni funksion tiroide?

 • Mosfunksionim tiroide shpesh zhvillojnë në gratë sesa tek burrat dhe kjo ndikon në shëndetin e fëmijëve, si gjeti se formë edhe subklinikisht (fshehur) të kancerit tiroide në të nënës mund të ndikojë negativisht në gjendjen e fetusit dhe porsalindur. Mosfunksionim tiroide ndikon në ciklin menstrual të gruas, aftësinë e saj për të krijoj dhe shtatzënia. Sëmundje tiroide në familje janë pothuajse 50% të rasteve dhe trashëgimore - 60%.


  Çfarë është gjëndër tiroide?

  Gjëndër tiroide - është një nga gjëndra endokrine më të mëdha. Pesha tiroide rritur është mesatarisht 20-30 gram, në varësi të rajonit të banimit. Dhe për femrat është pak më e lartë se e meshkujve të së njëjtës moshë. Gjatë shtatzënisë, pesha tiroide rritet.

  Tiroide (tiroide) në frontin e trake (trake) dhe duket si krahë flutur që kanë mbetur dhe lobes djathtë të lidhura nga një isthmus. Dimensionet e çdo grimce janë 2,5-4 cm i gjatë, 1,5-2 cm i gjerë dhe 1-1,5 cm trashësi. Në gjëndër është formuar hormonet iodinated: thyroxine (T4) dhe triiodothyronine (T3) dhe tireokaltsitonin hormoneve.


  Komponentët kryesore për formimin e hormoneve iodinated janë jod dhe amino acid - tyrosine.


  Roli i hormoneve tiroide në trup

  Gjatë të gjitha nivelet e hormoneve tiroide të jetës normale është një parakusht për funksionimin harmonik të trupit. Ato ndikojnë në proceset metabolike në rritjen e indeve të trupit, të stimuluar sintezën e proteinave të ndikojë në zhvillimin seksual, funksionin menstrual, ovulacionit. Përkundër madhësisë së vogël të hormoneve tiroide prodhuara në të, marrin pjesë pothuajse në të gjitha proceset e trupit. Funksioni i saj kryesor është për të ruajtur metabolizmin normale (metabolizmit) në qelizat.

  Hormonet tiroide janë thelbësore për zhvillimin normal mendor dhe fizik. Së bashku me hormonit të rritjes prodhohen në gjëndrra e hipofizës, ata janë përgjegjës për zhvillimin normal të eshtrave. Mungesa e hormoneve tiroide në fëmijëri çon në ndërprerjen e rritjes dhe deficitit të shtatzënisë - në moszhvillimin e trurit të një fëmije.

  Provuar rolin e gjëndrës tiroide në zhvillimin normal të kancerit të gjirit tek gratë. Gjëndër tiroide luan një rol të rëndësishëm në funksionimin e sistemit imunitar. Hormonet e saj stimulojnë qelizat imune të quajtura T-qelizave, në të cilën trupi lufton infeksionin.

  Ndryshim i pritur në funksion tiroide luan një rol të rëndësishëm në plakjen.


  Roli i mosfunksionim tiroide në varfëri

  Çrregullimet tiroide (hypo-, hyperthyroidism) të çojë në çrregullime riprodhuese, anovulation (pa vezë maturohet në gjëndër ovarian), parregullsi menstruale, infertilitetit.

  Sëmundja më e zakonshme tiroide është e shkakton strumë përhapur toksike ose tirotoksikozë (hyperthyroidism). Hyperthyroidism prek kryesisht gra (70-80% e pacientëve). Në hyperthyroidism atje ciklit menstrual, oligomenorrhea (menstruacioneve të rralla në intervale prej 35 ditësh deri në 6 muaj), amenorrhea (mungesa e menstruacioneve për më shumë se 6 muaj) dhe si pasojë e infertilitetit.

  Mungesa e funksionit të tiroides (hypothyroidism) mund të jetë për shkak të hypoplasia, heqjen, ekspozimi rrezatimi, inflamacion, etj Hypothyroidism është e shoqëruar nga ciklit menstrual (amenorrhea, oligomenorrhea, menorrhagia - gjakderdhje) dhe menopauza e hershme (menopauzë). Shtatzënia është e rrallë. Dhe zakonisht përfundon në abort spontan ose lindje të parakohshme. Kur shtatzënia me hypothyroidism mundur komplikime të tilla si anemia, shkëputje të parakohshme placental, Postpartum hemorragji, etj

  Goiter endemike është e karakterizuar nga hyperplasia (rritja) madhësinë e gjëndër.

  Sëmundja është e përhapur në rajonet me jod të ulët në mjedis. Zhvillimi i goiter endemike në gratë është i shoqëruar me pubertet të vonuar (menarche, që është fillimi i menstruacioneve në 16-20 vjet), e ndjekur nga funksioni menstrual të parregullt. Në sëmundjeve inflamatore e gjëndrës tiroide (tiroiditis ndryshe) mund të jenë të njëjta ciklit menstrual.

  Kështu, mosfunksionim zgjatur tiroide shoqërohet nga anomalitë të rënda në funksionimin e sistemin riprodhues të femrës dhe zakonisht çon në varfëri.


  Si të kontrolloni funksion tiroide?

  Në të parë mjeku ju do të jepet udhëzime për të gjitha studimet e nevojshme, duke përfshirë studimin e hormoneve tiroide në gjak.

  Vlerësimi vëllimi i funksionit të tiroides është zgjidhur individualisht. Në shumicën e rasteve, i kryer studime hormonal. Në rast të variacioneve në përqendrimin e hormoneve ju do të jetë i këshilluar nga Ultrasonografi tiroide dhe të konsultoheni me mjekun endokrinolog takim për trajtimin optimal.

  Në përgjithësi, planifikimin e shtatzënisë, duke përfshirë trajtimin e infertilitetit është e mundur vetëm pas eliminimit të anomalive ekzistuese hormonale.

  Diskutoni komuniteteve:

 • Hypothyroidism
 • Varfëri
 • Më i lartë