Infeksion TB tek fëmijët


 • Mënyrat e infeksionit TB tek fëmijët
 • Mekanizmi i sëmundjes te fëmijët

 • Fëmijët dhe të rriturit mund të merrni të sëmurë me TB vetëm nëse trupi i tyre të marrë mikrobet e sëmundjes. Burimi kryesor i infeksionit është i sëmurë, që përmban mikrobet pështymë TB - bacil TB.

  Këto forma të tuberkulozit pulmonar në të cilat pështymë pacientë tuberkulozi janë quajtur (bacillary) forma të hapura.


  Mënyrat e infeksionit TB tek fëmijët

  Fëmijët shpesh janë të infektuar nga të rriturit që vuajnë nga tuberkulozi hapur të mushkërive.

  Më në rrezik të fëmijëve të infeksionit prindërit ose personi i kujdesit për fëmijën e të cilëve, dhe pacientët TB nuk ndjekin masat e sigurisë.

  Nëse këto pacientë nuk e mbyllin gojën dhe hundën me një shami gjatë kollitjes, teshtitjes, ndonjëherë në bisedë, ata mbulua rreth një numër të madh pikat e sputumit përmbajnë gungë bacil. E vendosur në afërsi të fëmijës së sëmurë, frymëmarrja e ajrit me pikëza të vogla të mukusit lehtë mund të infektohen me TB. Por kjo nuk është e vetmja rrugë e infeksionit.

  Pështymë mbulua i ngjitet objekte, mobilje, rroba dhe mbi dysheme thahet dhe shkon në ajër me pluhur. Fëmijët mund të jenë të infektuar me TB nga inhaling pluhur të kontaminuar, por edhe sepse, duart duke prekur në dysheme, ata infektoj mikrobet e pluhurit që përmban.


  Nëse ata janë, atëherë këto duar e ushqimit, bakteret mund të hyjnë në trup nëpërmjet gojës së tyre.

  Sidomos lehtë mund të bëhen fëmijë të vegjël të infektuar që zvarriten në katin e le dhomën ku pacienti TB nuk i ndjekin rregullat e higjienës personale.

  Tuberkulozi gjithashtu mund të bëhen të infektuar nga kontakti direkt ose duke përdorur gjërat që janë në një mënyrë apo një tjetër merr në pështymë e pacientëve (shami, liri, peshqir, pillowcases, batanije, enë kuzhine pacientit).

  Veçanërisht të ekspozuar ndaj rrezikut të madh shëndetin e fëmijës, nëse nuk respektohen rregullat e kujdes të pacientëve me tuberkuloz kanë.


  Mekanizmi i sëmundjes te fëmijët

  Çfarë ndodh nëse fëmija i marrë tuberkulozin?

  Në shumicën e rasteve, trupi me sukses lufton mikrobet, kështu që infeksion TB nuk shkakton sëmundje kalon pa u vënë re dhe mbaron në mënyrë të favorshme. Por nëse trupi është i dobësuar disi, bacil gungë kapur me gjak të organeve të caktuara, mund të shkaktojnë tuberkulozin sëmundje. Në këtë rast, organet, të cilat mund të depërtojnë shkopinj - nyjet limfatike, ose, si ato përdoren për të quajtur, gjendra limfatike, mushkëritë, kockat, zorrët - formuar Foci vogla inflamatore, të quajtur Tuberkulet.

  Kjo është arsyeja pse sëmundja quhet buhorchatka ose fjala latine "tuberkulozi".

  Më tej, në qoftë se sëmundja është e favorshme, Tuberkulet TB (ochazhky) e formuar në organet dhe indet, zgjidhjen ose dhëmbëza.

  Zjarr Zarubtsevavshyesya mund të ekzistojnë gjatë gjithë jetës. Brenda këtyre viteve mund të qëndroni tuberkulozin pa shkaktuar ndonjë dëm. Por, çfarë nëse mbrojtjet e trupit dobësuar, proces i dhimbshëm në këto foci mund të shërohen tuberkulozit do të mund të fillojnë të shumohen, dhe kjo do të shkaktojë shpërthim të rëndë.

  Rezistenca ndaj bacileve gungë mund ponyzytysya në rast se nuk i përmbahet mënyrës korrekte, që nuk është i pajisur me ushqimin e fëmijëve, gjumë të mjaftueshëm, duke ngrënë rregullisht, pak është jashtë.

  Pra, për të parandaluar sëmundjet e fëmijëve tuberkulozi duhet të marrë të gjitha masat për të ndihmuar në forcimin e trupit të tij.

  Mënyra më e mirë për të forcuar trupin është themeluar respektimin e rreptë të regjimit higjienike, përkatësisht ndërrimin e rregullt të gjumit dhe syçeltësi, të ushqyerit e rregullt dhe adekuate, përdorimin e gjerë të ajrit të freskët dhe kohë e mirë, pastërtisë, moshën ose detyron ngarkesën arsimor dhe punës së fëmijës.

  Informacion nga artikullin "Tuberkulozit i fëmijëve"