Ku të fillojë


 • Jeta e hershme
 • Bisedoni me fëmijën tuaj
 • Tales


 • Jeta e hershme

  Vitet e para të jetës - një periudhë e zhvillimit të gjuhës intensiv: Formimi i dëgjimit të fëmijës fjalës, akumulimin e zotërim fjalorit të strukturës gramatikore të gjuhës. Vonesë në zhvillimin e saj në moshë të re mund të ketë efekte negative në arsimin parashkollor dhe madje edhe vite të shkollës së mesme. Me ardhjen e gjuhës është ngushtë e lidhur me formimin e perceptimit, kujtesës, të menduarit, imagjinatën, ndjenja. Prandaj, vonesa gjuha përfshin një vonesë në zhvillimin mendor të fëmijës. Arrestohet gjuha Zhvillimi mund të jetë për shkak të arsyeve të ndryshme, të vendosura për të ndihmuar mjek apo të folurit terapist. Megjithatë, kjo është shpesh rezultat i vëmendjes së pamjaftueshme për çështjen e rritur jokompetent ose arsim.
  Çfarë duhet të bëni për fëmijën në kohë filloi të flasë? Gjuha - nuk është një dhuratë e lindur. Fëmija merr saj në të rriturit. Shumë herët, nga javët e para të jetës, një zë fëmija vizaton nënën dhe të afërm të tjerë. Duke folur me fëmijën, formën e të rriturve ai përqendrimit auditory, aftësinë për të dëgjuar tingujt.


  Nëse ajo është kthyer për të fëmijës emocional, ekspresive, ajo është 4-5 muaj fëmija do të reagojnë ndryshe në intonacionin, ton të ngrohtë që të shkojë i lumtur dhe i zemëruar mund të shkaktojnë qarë.


  Nga 6-7 muaj fëmija zhvillon aftësinë për të kuptuar disa fjalë dhe shprehje theksuara rriturit. Por ju duhet të flas me atë shpesh; për shembull, kur për të marrë fëmijën nga krevat fëmijësh, të mbajtur duke thënë: "Më jep trajton vogël" - dhe për të tërhequr atë të veten.


  Duke e çuar atë në objektet në dhomë, i thirrët ata. Pas këtyre "mësime" fëmija mëson për të kthyer kokën dhe do të shikojnë për të gjetur diçka që flet rritur. Për emrin e objektit të lidhur me një fëmijë është i njëjti objekt jo, vendi ku është e nevojshme për të lëvizur objektin para fëmijës. Tani ai është duke kërkuar për sytë e tij, kreu i kthehet në të djathtë, të majtë dhe të qeshur për fat të mirë, më në fund gjeti një lodër. Gradualisht fëmija mëson familjare: "Ku është nëna ime?" - Kërkon Tanya tetë muaj, dhe ajo e gjen sytë e saj amtare, arrin për të.  Bisedoni me fëmijën tuaj

  Në një përpjekje për të zhvilluar të kuptuarit e gjuhës së fëmijës, duke u përpjekur për të përdorur çdo justifikim për të biseduar me të. Veshur fëmijën tuaj, veprimet tuaja të shoqërojë fjalën: "Tani Masha vënë në një këmishë. Më jepni një stilolaps. Kjo është kështu. " Merrni dorën e saj, kështu që ajo e dinte dorën ku të saj, dhe që do të thotë kërkesën. "Tani Vendos në stockings. Ku këmbë Masha? »


  Ndërsa përmbajtja e fjalës është fëmija i paqartë, por ai dëgjon zërin e nënës dashur dhe buzëqesh saj. Nëse metoda të tilla janë përsëritur disa herë gjatë ditës, ai gradualisht mëson se kjo është e nevojshme, dhe në përgjigje të propozimit: "Tani veshin një këmishë, të japë një stilolaps" - duke arritur jashtë.

  Kuptimi i fjalës është fëmija i qartë sepse ajo është shoqëruar me një gjest, veprim, thekson tonin, shprehjeve të fytyrës.


  Bisedat e vazhdueshme me fëmijën jemi një dyqan në fjalorin e tij pasiv, të kuptuarit atë gjuhë.


  Kec pak kap, të shkojnë me të, por dhomë duke treguar objekte dhe thirrjen e tyre: "Ky është një orë, tik-tak-tak, tik-tak-tak! Ku për të parë? Kjo kotele. Kjo karin, karin, karin, krehër të artë! "Kec dëgjon, shikimi i tij tha se ai e kupton emrin e objektit, gjen sytë e tij.


  Sa më shumë të rriturit janë kthyer të fëmijëve hirit thënë dhe vëmendje për bisedimet rreth familjes dhe objekteve të njohura, më të shpejtë në rritje të kuptuarit e gjuhës.  Tales

  Vende të rritur fëmijë të gjunjë e tij, merr stilolaps e tij në e tij dhe tha me një buzëqeshje:


  Ladushki, Ladushki!

  - Ku keni qenë?

  - Gjyshja.

  - Çfarë ata kanë ngrënë?

  - Llapa.

  - Çfarë pije?

  - Brazhko


  Kashka maslenka,

  Brazhko ëmbël,

  Dobrenkoho Gjyshja.

  Pinin, hanin,

  Shtëpi fluturoi,

  Në krye SAT.

  Ladushki këndoi.


  Duke thënë këtë lodër, claps rritur fëmijë merret me ritmin e poemës. Në fjalën "fluturoi në shtëpi" kec ngre krahët lart. Ai është i lumtur, i qeshur, "Dhe na le përsëri!" - I rritur, duke përsëritur fjalët, në mënyrë që fëmija të kuptuar se fjalët e caktuara paraqesin veprime të caktuara. Fëmijë së shpejti fillon të Ladushki vet: beat i poemës vetë duart prihlopyvat, lëvizjet e dorës shoqëruese tregime përmbajtjen.

  Ose, heqjen merret me fëmijën për të thënë, "Këtu është Andriyko i madh!"


  Përsëriteni këtë lëvizje disa herë, që e shoqëronte, dhe pastaj të ofrojnë "Show, Andrew, që ju janë të mëdha." Ai tërheq duart lart. Ajo duhet të vlerësojë atë: "Kjo është Andrew na i madh! Të lumtë! "


  Playing Kid, i dëgjon të folurit të rritur të mësuarit për të vepruar në cues verbale, ndjenja me kënaqësi. Pra fun bëhet një çështje serioze, një lloj i të kuptuarit të shkollës gjuhës.


  Deri në fund të vitit të parë të jetës, fëmija bëhet i pavarur "këmbësor" të arritshme për një botë të gjërave në rritje, dhe me atë akumulon dhe fjalori i tij pasiv.

  Kec shpejt fillon të kuptuar fjalë të reja për të kuptuar udhëzimet që lidhen me lëvizjen e saj në hapësirë, "Ejani tek Unë", "Prit!", "Eja këtu" (drejtimin e specifikuar), "Vendos këtu", "Ejani dhe të marrë atë si kjo ".


  Ai e kupton dhe i lumtur për të përmbushur kërkesat e një të rrituri, "Le të shkojmë lani duart tuaja", "Le të takohen për një shëtitje. Ku është hat tuaj, çizme? "Dhe kështu. Z.


  Nëse këto udhëzime janë të mbështetur nga "veprat" e duhura, fëmija shpejt interpreton ato dhe së shpejti përpiqet të vetë që kërkojnë afër. Në këtë qëndron në kuptim të madh arsimor, fëmija mëson për të vepruar në drejtim të një të rrituri, që është, me edukimin e duhur çelësin për sjellje të organizuar.
  Deri në fund të vitit fëmija kupton një shumë mjaft e fjalëve, emrat e përreth objekteve, lodra, emrat e të afërmve të rriturit dhe fëmijët, emër të veprimit, kryen kërkesë të thjeshtë:. Gjeni thënë personi ose objekt valë të trajtojë në lodër, datën ekran dhe kështu me radhë P.


  Në këtë moshë, ajo është rregullatori më i rëndësishëm i sjelljes së fëmijës së rritur së. Për shembull, ai është në gjendje për të kuptuar fjalën e pamundur. Fëmijë shkon në një filxhan të bukur por toni mom rreptë thotë, "Ju nuk mund të" - dhe shtyn filxhan të butë, duke mbajtur atë në e këmbimit kukull ngjyra.