Kremra fëmijë dhe pluhurat çojë në shterpësi


Ftalate kanë veprim hormonale duke penguar prodhimin e hormonit të seksit mashkullor testosterone. Studimet e mëparshme kanë treguar se këto substanca të ndërhyjnë me zhvillimin normal të organeve riprodhuese dhe mund të shkaktojë çrregullime riprodhues në të dy djemtë dhe vajzat.

Shkencëtarët nga Universiteti i Uashingtonit dhe Universiteti i Rochester analizuar përmbajtjen e phthalates në urinë të 163 fëmijëve amerikanë të moshës dy deri në 28 muaj. Të gjitha mostrat e urinës është zbuluar të paktën një lloj të phthalates, dhe më shumë se 80% e mostrave përmbante shtatë ose më shumë lloje të phthalates, hulumtuesit raportuar.

Në analizën e fëmijëve prindërit e të cilëve përdoren kozmetike fëmijëve të përmbajë katër herë më shumë phthalates, në krahasim me ata që nuk i përdorin këto produkte.

Nivelet më të larta të këtyre substancave që gjenden në mostrat e urinës të fëmijëve nën moshën tetë muaj, kremra të lëkurës janë aplikuar, hulumtuesit raportuar.

Prodhuesit e kozmetikës zakonisht nuk tregojnë në etiketat phthalates përmbajtjen. Ndërkohë, këto studime tregojnë se produkti kujdesin ndaj fëmijëve shpesh përmban phthalates të ndryshme, të cilat mund të hyjnë në trup nëpërmjet lëkurës së fëmijës, tha kreu studim Sheila Sathyanarayana (Sheela Sathyanarayana).

Phthalates nuk janë vetëm në kozmetikë, por gjithashtu përdoret shpesh si plasticizers në prodhimin e lodrave. Duke komentuar mbi këto studime, prodhuesit e fëmijëve kozmetike vuri në dukje se përbërja e produkteve të tyre të përmbajnë vetëm dietylftalat, dhe në përqëndrime shumë të vogla.


Kërkojnë më shumë kërkime të gjera në temë, thonë ekspertët.