Sindromi ankthit


 • Çfarë është një surfaktant
 • Sindromi Simptomet ankth
 • Sindromi ankth trajtim

 • Breath - themeli i jetës sonë. Jeta Newborn njerëzore fillon me frymën e parë, por probleme të frymëmarrjes mund të shkaktojë komplikime të rënda, ndonjëherë të papajtueshme me jetën.

  Sindromi i distresit respirator (RDS) - një nga problemet më serioze me të cilat përballen mjekët, infermiere foshnjat e parakohshme. RDS - një sëmundje e sapolindur, manifestuar në zhvillimin e dështimit të frymëmarrjes menjëherë ose brenda disa orëve pas lindjes. Sëmundja gradualisht utyazhelyaetsya. Zakonisht 2-4 ditët e jetës përcaktohet nga rezultati i saj: një rimëkëmbje graduale ose vdekja e foshnjave.  Përse janë mushkëritë e fëmijës refuzojnë të kryejnë funksionet e tyre? Mundohuni të shikoni në thellësitë e këtij organi jetik dhe të kuptojnë - çfarë është ajo.


  Çfarë është një surfaktant

  Mushkëritë tona të përbëhet nga një numër i madh i qet e vogla - alveolat.
  Sipërfaqja e përgjithshme sipërfaqe është e krahasueshme me fushën e tyre të futbollit. Ju mund të imagjinoni se si të shtrënguar të gjitha qëndron në gjoks. Por në mënyrë të alveole kryer funksionin e saj primar - shkëmbimin e gazit - ata duhet të jenë në një pozicion të vijë i drejtë. Ndalon ulet alveolare veçantë "yndyrat" - surfaktant. Emri vjen nga një material unik anhiyskih fjalë sipërfaqësore - sipërfaqe dhe aktiv - aktive, gjegjësisht sipërfaqe-aktive.


  Ai redukton tensionin sipërfaqësor të brendshme përballet ajrin, sipërfaqen e mushkëror, nuk e le ta largohem gjatë tym.

  Surfactant - një kompleks unik përbërë nga proteinat, karbohidratet dhe fosfolipide. Sinteza e substancës kryhet qelizat epiteliale rreshtim alveolat - alveolocyte. Mbi të gjitha, ky "vaj" ka një numër të pronave të shquar - ai është i përfshirë në shkëmbimin e gazeve dhe lëngjeve përmes barrierës pulmonar për të hequr grimcave të huaj nga sipërfaqja e mushkëror, mbrojtjen alveolare mur nga oxidants dhe peroksideve, deri në një farë mase - dhe mekanik dëme. br /

  Ndërsa fetusi është në mitër, mushkëritë nuk mund të funksionojë, por, megjithatë, ata janë të qetë duke u përgatitur për të marrë frymë në të ardhmen e pavarur - 23 javë të alveolotsity fillojnë të sintetizojnë surfaktant.

  Shuma optimal i saj - rreth 50 milimetra kub në metër katror të sipërfaqes të mushkërive - akumuluar vetëm 36 javë. Megjithatë, dosydzhuvaty jo të gjitha foshnjave "në këtë kohë dhe për arsye të ndryshme shfaqen në dritë të bardhë përpara 38-42 javë. Dhe ky është vendi ku problemet fillojnë.

  Sindromi Simptomet ankth

  Sasi e pamjaftueshme e surfactant në mushkëri çon në një foshnje e parakohshme që nxjerr frymë dritë si zahlopuyutsya (spadayutsya) dhe të ketë çdo fëmijë breaths për të fryj ato përsëri. Kjo energji me kosto të ulët, duke rezultuar në forcat neonatale të varfëruar dhe të zhvillojnë dështim të rëndë të frymëmarrjes.

  Në 1959, shkencëtarët amerikanë mua Avery dhe J. Mead u gjet surfactant pamjaftueshme pulmonare në foshnjat premature që vuajnë nga sindromi i distresit respirator, dhe në këtë mënyrë u krijua shkaku kryesor i RDS. Incidenca e RDS është më i lartë, më pak kohë në të cilën fëmija ka lindur. Po, ata vuajnë një mesatare prej 60 për qind e fëmijëve të lindur në ngjizje afat më pak se 28 javë, 15-20 për qind - në afat 32-36 javë dhe vetëm 5 për qind - në afat prej 37 javë ose më shumë.

  Sindromi klinik manifestuar simptoma kryesisht të frymëmarrjes dështimit në zhvillim zakonisht në lindje ose përmes 2-8 orë pas lindjes - frymëmarrje të shpejtë, defekt krahët hundë, që përfshin hapësira ndër brinjëve, në aktin e frymëmarrjes muskujt ndihmëse të frymëmarrjes, zhvillimi i cianozë (cianozë).

  Për shkak të ventilimit të pamjaftueshëm shpesh të shoqëruara infeksion sekondar dhe pneumoni në foshnjat e tillë - nuk është e pazakontë. Procesi i shërimit natyror fillon pas 48-72 orë të jetës, por jo të gjithë fëmijët, ky proces është mjaft i shpejtë - përmes zhvillimit të komplikacioneve infektive përmendur tashmë.

  Kur respektimi racional dhe i kujdesshëm i protokolleve pleqsh për fëmijët me RDS mbijeton në 90 për qind të pacientëve të rinj. Pësimit të një sindromi i distresit respirator vazhdojë praktikisht asnjë ndikim në shëndetin e fëmijëve.

  Është e vështirë të parashikohet nëse kjo do të zhvillohet në një fëmijë të veçantë RDS apo jo, por shkencëtarët ishin në gjendje për të identifikuar rrezikun specifik.

  Tërhequr në sindromin e diabetit, infeksionet dhe pirja e duhanit të nënës gjatë shtatzënisë për nënën, lindja nga prerjeje cezariane, lindjen e dytë të binjakëve, asfiksisë gjatë lindjes. Gjithashtu gjeti se djemtë janë më shumë gjasa të vuajnë nga vajzat RDS. Parandalimi i RDS është reduktuar në parandalimin e lindjes parakohe.

  Sindromi ankth trajtim

  Diagnoza e sindromi i distresit respirator kryer në një spital.

  Shtyllë e trajtimit për fëmijët me RDS është një teknikë e "kontakt minimal", fëmija duhet të marrë vetëm absolutisht e nevojshme për të dhe procedurat e manipulimit. Një nga sindromi trajtimet - terapi intensive frymëmarrjes, lloje të ndryshme të ventilimit mekanik (ventilim mekanik).  Do të ishte e logjikshme të supozohet se quajtur dikur surfactant RDS pamjaftueshme, atëherë ju keni nevojë për të trajtuar administrimin sindromën e substancës nga jashtë. Megjithatë, kjo është e lidhur me kaq shumë kufizime dhe vështirësitë që përdorimi aktiv i përgatitjeve surfactant artificiale filluan vetëm në fund të viteve 80-ta - fillim të viteve 90-ta. Surfaktantoterapiya e bën atë shumë më të shpejtë për të përmirësuar gjendjen e fëmijës. Megjithatë, këto barna janë shumë të shtrenjta, aplikacionet e larta të efikasitetit vetëm në qoftë se përdoren në orët e para pas lindjes dhe përdorimi i tyre duhet të kenë pajisje moderne dhe personelit mjekësor të kualifikuar, pasi që ka një rrezik të lartë të komplikimeve të rënda.

  Informacion nga neni "sindromi frymëmarrjes ankth të porsalindur."