Dysarthria


 • Shkeljet nga proyznosytelnoy folurit
 • Arsyet dysarthria
 • Aftësitë kulturore dhe higjienike


 • Shkeljet nga proyznosytelnoy folurit

  Dysarthria - shprehjeje Shkeljet dore proyznosytelnoy, është shkaktuar nga çrregullime organike të sistemit nervor qendror.
  Karakteristika kryesore dalluese e çrregullime të tjera shqiptim dyzartryy është se në këtë rast nuk vuan shqiptimin e tingujve individuale dhe tërë gjuhën anësor proyznosytelnaya.


  Në fëmijët me lëvizshmëri të kufizuar vërejtur dyzartrykov gjuhën dhe muskujt e fytyrës. Ajo karakterizohet nga fëmijë të tillë fuzzy, zvukoproyznoshenyem blurry; zëri i tij i qetë, i lehtë, dhe nganjëherë mjaft të mprehta; Shkalla e frymëmarrjes thyer; ajo humb smoothness e saj, norma e fjalës mund të jetë i shpejtë apo i ngadalshëm.  Arsyet dysarthria

  Shkaqet e dyzartryy janë rreziqet e ndryshme që mund të ndikojnë në utero gjatë shtatzënisë (infeksionit viral, toksikoz, patologji placental) në lindje (punë të shpejtë ose të zgjatur, duke shkaktuar gjakderdhje në fëmijën e trurit) dhe në moshë të re (sëmundje infektive e trurit dhe trurit membranat, meningjit, Meningoencefaliti, etj).


  Dysarthria mund të vërehet në formën peshë e rëndë dhe të lehtë. Ashpër shpesh brenda paralizë cerebrale dhe është një komponent. Fëmijët me dysarthria rënda merrni terapi të plotë të folurit dhe kujdes mjekësor në institucione të veçanta, kopshte dhe shkolla për fëmijët me çrregullime të rënda të të folurit dhe të fëmijëve me çrregullime të sistemit musculoskeletal.

  Në kopshte dhe shkolla të tipit të përgjithshëm mund të jenë fëmijët me dyzartryy butë (emra të tjerë: subklinikisht komponent dyzartrycheskyy formë). Këto forma janë manifestuar në çrregullim të butë të lëvizjes së aparatit të të folurit, aftësitë e përgjithshme dhe gjobë motorike, si dhe shkeljet proyznosytelnoy nga fjalimi - është e qartë për të tjerët, por jo i qartë.


  Fëmijët me dysarthria fytit nuk dallohen ashpër në mesin e kolegëve të tij, nuk ka gjithmonë menjëherë të tërhequr vëmendjen. Megjithatë, ata kanë disa karakteristika të veçanta. Kështu, këta fëmijë flasin qartë dhe hani dobët. Zakonisht ata nuk më pëlqen mish, kore bukë, karrota, mollë të vështirë, siç është e vështirë të përtyp.

  Një përtypet pak, fëmija mund të mbani ushqimin në faqe, ndërsa të rriturit nuk do t'i bëj një shënim. Shpesh prindërit janë koncesione fëmijë - i japin ushqim të butë për të konsumuar. Kështu, ata nuk padashur kontribuojnë në vonesë në lëvizjet e zhvillimit fëmijë të aparatit të folurit. Ju duhet gradualisht, gradualisht mësojnë një fëmijë për të përtyp dhe solide dhe ushqime.  Aftësitë kulturore dhe higjienike

  Fëmijët e vështirësive të tilla janë të arsimuar kulturor dhe aftësitë e higjienës kërkojnë lëvizjet e sakta të grupeve të ndryshme të muskujve. Fëmija nuk është në gjendje për shpëlarje gojën tuaj, sepse ai është zhvilluar dobët muskujt e faqeve, gjuhën. Ai vetëm swallows ose ujë, ose derdh atë përsëri.

  Ky fëmijë duhet të mësohen cheeks fryj dhe të mbajë ajër dhe pastaj pompë atë nga një faqe në tjetrën, barazim faqen me një gojë të hapur dhe buzët të mbyllura. Vetëm pas këtyre ushtrimeve mund të mësojë një fëmijë për shpëlarje gojën me ujë.


  Fëmijët me dysarthria nuk e pëlqen dhe nuk duan për të zip vetes butonat, dantella deri këpucë, rrokulliset sleeves tuaj. Një prej urdhrave është asgjë dob'yeshsya. Ajo gradualisht zhvillojnë aftësitë motorike gjobë e duarve duke përdorur ushtrime të veçanta. Ju mund të mësojnë një fëmijë buttoning butonat (i parë i madh, atëherë i vogël) në veshje e rroba kukull apo pallto skremuar. Në të njëjtën kohë me lëvizjet e rritur, por duart e tyre për të prodhuar fëmijën.

  Pas këtij trajnimi fëmijët mund të tashmë buttoning butonat në veshje, veshin atë. Për të trajnuar aftësinë për të lidhin këpucë copa të përdorura të formave të ndryshme (katror, ​​rrethit, etj), të gdhendura nga kartoni të trashë. Skajet e pjesëve në një distancë prej 1 cm nga njëri-vrima të tjera të bëra. Fëmija duhet vazhdimisht në të gjitha vrimat prosmyknuty kurorë të gjatë dantella me një tip metalike, sikur obmetyvaya buzë. Për një interes të papakësuar fëmijëve në ushtrim, ju mund të rrinë në mes të foto dhe të kuptoj disa thonë se e drejta prosmyknuvshy dantella me ngjyrë, lodra baby bëjnë këtë dhe të jetë në gjendje për të dhënë atë për këdo që ai dëshiron.

  Pastaj ai ofroi të dantella deri çizmet, merret fillimisht poshtë, pastaj direkt në këmbët e mia.


  Fëmijët dyzartryky kanë vështirësi në aktivitetin ekspresive. Ato nuk mund të mbajë një laps të saktë, përdorni gërshërë për të rregulluar forcën e presionit mbi laps dhe furçë. Në mënyrë të shpejtë dhe më të mirë për të mësuar fëmijën për të përdorur gërshërë të duhet të bëjë gishtat e tij me një nozhnts rrjet dhe zhvillimin e veprimeve të përbashkëta në vazhdimësi përmbushjen e të gjitha lëvizjet e nevojshme. Gradualisht, zhvillimin e aftësive motorike gjobë e duarve, të ngrenë fëmijës aftësinë për të rregulluar fuqinë dhe saktësinë e lëvizjeve të tyre.


  Ata fëmijë karakterizohet edhe nga vështirësitë në kryerjen e ushtrimeve fizike dhe vallet.

  Ata janë të lehtë për të mësuar për të lidhen lëvizjet e tyre me fillim dhe në fund të frazës muzikore, të ndryshojë natyrën e lëvizjeve në goditje shoku. Mbi fëmijët thonë se ata i ngathët, sepse ata nuk mund në mënyrë të qartë, të saktë të kryer veprimtari të ndryshme motorike. Ata janë të vështirë për të mbajtur ekuilibrin duke qëndruar me një këmbë, shpesh ata nuk mund të hidhen në këmbën e majtë apo të djathtë. Zakonisht i rritur ndihmon fëmijën të hip në një këmbë, së pari e mbështetur atë me bel, dhe pastaj - në para në të dy duart derisa ai mëson për të bëni vetë.


  Dysmotility në fëmijët kërkojnë mësime plotësuese individuale në institucionet e posaçme dhe në shtëpi.

  Mësimi një fëmijë kalon nëpër zona të ndryshme: zhvillimi i aftësive motorike (të përgjithshme, të vogla dhe të artykulyatsyonnoy) korrigjim zvukoproiznosheniya, ritmike dhe formimit ëmbël e të folurit dhe të folurit përmirësim. Për një fëmijë përpunuar aftësi të forta në të gjithë zonën motorike të kërkojë një kohë të gjatë dhe përdorimin e formave dhe metodave të mësimit të ndryshme. Për arritje të shpejtë të punës duhet të bëhet në lidhje me një terapisti i të folurit, ju gjithashtu duhet të konsultoheni mjekët neuropsikiatër dhe specialist në terapi fizike.


  Informacion nga artikullin "dysarthria te fëmijët"