Qumështi i gjirit lufton infeksionetShkencëtarët këshillojnë foshnjave ekskluzivisht gjirit ushqim për të paktën 4 muaj, dhe në zonat industriale - deri në 6. OBSH rekomandon iskulyuchitelno GW deri 6 muaj.

Faktorët që rrisin rrezikun e sëmundjeve të frymëmarrjes dhe gastrointestinale përfshijnë peshën e lindjes, mosha gestational, përkatësinë etnike, statusin socio-ekonomik, numrin e vëllezërve dhe motrave, që merr pjesë kopshtin e fëmijëve, pirja e duhanit prindërit. Një faktor kyç në mbrojtjen e - gji.

Intervistimi 4200 gra me fëmijët nën 1 vit, studiuesit gjetën se në krahasim me ma%
D0? Yshami, ushqyer artificialisht, ata fëmijë që janë të gji-ushqyer ekskluzivisht për 4 muaj dhe të paktën pjesërisht pas kësaj moshe, rreziku i infeksioneve respiratore te infeksionet e traktit respirator më të ulëta (pneumoni, bronkit, bronchiolitis) ulur me 50%, e sipërme (ftohjet, infeksionet e veshit dhe fyt ) - 35% dhe rreziku i sëmundjeve gastrointestinale - më pak se 59%.

Qumështi i nënës përmban harton që forcojnë sistemin imunitar. Per shembull, imunoglobulina A, e cila eshte prodhuar gjithashtu në mukozës të traktit respirator dhe ka veti antibakteriale.

Shkencëtarët thonë se futja e hershme e ushqimeve plotësuese dhe përzierjet mund të topit efektin pozitiv të qumështit të gjirit nëpërmjet çekuilibër janë në ushqyesve të qumështit.

"Nëse nëna nuk kanë ndonjë contraindications mjekësore, si HIV, nuk ka asnjë arsye për të mos ushqyer të gjirit, dhe shumë arsye pse ai duhet të bëhet" - thotë Dr Michael Green, një mjek sëmundjet ngjitëse, Spitali Fëmijëve në Pitsburg. Ajo ofron kurse në GW hyjë në një standarde moms të programit të trajnimit.