Hipoksi fetal, diagnoza dhe trajtimi


 • Hipoksi fetal
 • Si funksionon hypoxia në fetus
 • Si është diagnoza e hypoxia fetusit
 • Rreth hypoxia fetusit gjatë punës
 • Parandalimi dhe trajtimi i hypoxia fetusit

 • Hipoksi fetal

  Rreth hipoksi fetusit është duke thënë shumë. Kjo
  Nëna e ardhmja afat mund të dëgjoni klinikë të grave në spital
  dhomë, dhe pas një kohë - dhe pritja në neurolog fëmijëve. Biznes
  që hipoksia, e cila është shpesh rezultat i ndryshëm
  komplikimet e shtatzënisë dhe lindjes, atëherë në gjendje të ndikojë
  Zhvillimi i fëmijës. Për shkak të parandalimit të saj (dhe nëse është e nevojshme - dhe
  trajtim) duhet të mendojnë paraprakisht.

  Fetal hipoksi - mungesa e furnizimit me oksigjen

  indet dhe organet e fetusit apo asimilimit jo të plotë të oksigjenit. Termi
  propozuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, por kjo nuk është e
  vetëm: ka edhe terma ankth fetal (i shqetësimit -
  "Vuajtja") dhe asfiksia (nga një - jo, sphyxis - pulsin, ndërsa të paturit e një
  do të thotë mbytje, se mungesa e oksigjenit dhe akumulimin e dioksidit të karbonit
  në trup).


  Efektet e mungesës së oksigjenit në fetus në të ndryshme
  Periudhat e ndryshme të shtatzënisë. Në fazat e hershme (para 16 javëve) kur
  është formacioni i organeve dhe sistemeve, hipoksia shënuar mundet
  shoqëruar nga një ngadalësim në rritjen e embrionit dhe pamjen e anomalive
  Zhvillimi. Oxygen uria në një pozd%


  D0? S shtatzënisë
  mund të çojë në frenim të rritjes, qendror nervor
  Sistemi i porsalindur, procesit të përshtatjes me keqpërdorim të fëmijëve të fetusit dhe
  pas lindjes; në disa raste ajo mund të shkaktojë lindje e frytit të vdekur
  ose vdekja e porsalindur.

  Në varësi të kohëzgjatjes së kursit të dalluar mes kronike dhe akute hipoksi.

  Kronik
  hipoksi zhvillon kur ka furnizim të pamjaftueshëm të oksigjenit të fetusit
  për një kohë të gjatë për shkak të nënës së ekzistuese
  sëmundjet e brendshme (diabet, kronik
  sëmundje të mushkërive, sëmundje të veshkave, anemia, etj), kurs e komplikuar

  shtatzënisë (Gestosa, ndërprerje afatgjatë i kërcënimeve ekzistuese
  zgjatja e shtatzënisë shtatzënisë, imunitar
  papajtueshmëri gjaku i nënës dhe fetusit faktorit Rh, intrauterine
  Infeksioni i fetusit). Hipoksia kronike gjithashtu mund te shkaktuar nga
  pirja e duhanit, alkoolit dhe drogës gjatë shtatzënisë.

  Hipoksi akute zakonisht ndodh gjatë punës (për shkak të
  anomalitë e lindjes, plagë kordonit të kërthizës, ose prolapsi
  kurrizit të ngutshme sythe, kurrizit shortness). Hipoksi më pak i mprehtë
  ndodh gjatë shtatzënisë kur jeta e nënës kërcënuese
  shtetet (shkëputje e parakohshme placental, këputje mitrës).

  Ndonjëherë
  ekziston një kombinim i hypoxia fetale akute dhe kronike.


  Si funksionon hypoxia në fetus

  Jo çdo shtatzënisë ndodhin kundër sfondit të lart
  Sëmundjet dhe kushte është e komplikuar nga hypoxia intrauterine të fetusit.

  Fakti që ka karakteristikat fiziologjike të fetusit
  zhvillim që parandalojnë ndodhjen e kësaj gjendje:

 • gjakut fetal mund të "përshtatet" me shume molekulave të oksigjenit se sa gjakun e të rriturve;
 • Zemra fetal skips më shumë gjak për minutë se sa zemra e të rriturve;

 • gjakut fetal shumë të veçantë, fetusit,
  hemoglobinë, të cilat lehtë i jep veten për oksigjen dhe më të shpejtë

  jep indet dhe qelizat që është e nevojshme duke pasur parasysh shkalla e madhe
  rrjedhjen e gjakut në fetus;
 • faktor mbrojtës kundër zhvillimit të hypoxia edhe karakteristika strukturore të sistemit kardiovaskular të fetusit.

 • Ndikimi i mungesës së oksigjenit në fazat e hershme të hypoxia fetale
  aktivizimi i funksionit të veshkave, në këtë drejtim,
  rrit prodhimin e substancave që kontribuojnë në
  norma e zemrës dhe rrit fetus tensioni i gjakut.
  Si rezultat, ka një rishpërndarje e rrjedhës së gjakut, dmth
  rrit rrjedhjen e gjakut në tru, zemër, gjëndra veshkave, dhe placentës
  rrjedhjen e gjakut reduktohet në mushkëritë, veshkat, zorrët, shpretkë,

  lëkurës. Kjo është për shkak se rishpërndarja e gjakut ruhen në
  shuma e kërkuar e rrjedhës së gjakut dhe funksionin e më i rëndësishëm në
  Faza e paralindjes e jetës. Në këtë rast, kundër ulur
  Qarkullimi relaksim i mundshëm i muskul unazor (unazë muskujve
  zadnoprohidnoho vrimë) fetus zorrës së trashë, duke rezultuar në
  lëngu amniotik merr meconium - Cal fruta. Prania e amniotike
  Ujrat meconium është një kriter diagnostikues për kronike
  hipoksi intrauterine fetusit. Megjithatë, me rritjen e hypoxia
  aftësitë e përshtatjes fetusi është reduktuar dhe
  shtypja e gjëndra veshkave, trurit dhe zemrës, që rezulton

  në normë të reduktuar të zemrës, tensioni i gjakut,
  rrjedhjen e gjakut dhe shpejtësia tej zvogëlon konsumin e oksigjenit
  organet dhe indet e fetusit.

  Simptomat, të cilat mund të përcaktojnë hypoxia fetusit ndaj
  Për fat të keq të pakta. Këto përfshijnë ndryshime në aktivitetin motorik
  fetus ndjerë shtatzënë. Në fazën fillestare të hypoxia fetale
  një grua mund të vërehet sjellje shqetësuar fetusin, i cili shprehet
  Rritja në numrin e herë dhe rritjen e tij. Me progresiv apo të gjatë
  hipoksi është dobësuar lëvizjet fetale, derisa ata
  pezullim. Shenjë indirekte e hipoksi kronike mund të jetë
  duke reduktuar lartësinë e mitrës në këmbë, duke treguar rritje prapambetje

  fruta dhe oligohydramnios.


  Si është diagnoza e hypoxia fetusit

  Diagnoza është e bazuar në një vlerësim të hypoxia e fetusit.
  Rëndësia e metodave kërkimore janë të ndryshme, kështu që ju duhet për të
  provim gjithëpërfshirës.

  Dëgjim - duke dëgjuar zemrës fetale duke përdorur
  stetoskop (dru i veçantë ose metali tuba
  extensions plesht në skajet). Zemra vlerësuar
  normë, ritëm dhe zemra tingullsi Dashuri, praninë e zhurmës. Megjithatë
  saktësinë e rezultateve nuk i plotësojnë modern
  Kërkesat (gabim në llogaritjen e normës zemrës mund
  të bëjë 10-15 rrahje në minutë; për më tepër, e pamundur për të numëruar

  norma e zemrës gjatë lindjes).


  Kardiotokografike (CTG) - metoda më e përdorur gjerësisht.
  Përdorni sensor tejzanor, të fiksuar në një bark shtatzënë
  në pikën e më të mirë të dëgjuarit rrahje zemre e fetusit. Zemër
  Reduktimi i regjistruar në këtë mënyrë në letër. Speciale diagnostikues
  janë shkalla e rëndësishme zemra (norma - 120-160 rrahje në
  minutë) dhe aktseleratsiy frekuenca (rrit norma e zemrës) dhe
  detseleratsiy (norma e zemrës frenim). Acceleration dhe detseleratsii
  mund të shoqërohet me kontraktimet ose ndodhin në përgjigje të turbullim
  fetus ose rritur tonin e mitrës.

  Shfaqja Aktseleratsiy në përgjigje të
  lëvizja e fetusit apo rritur ton të mitrës (jo më pak se 5 për 30 minuta)
  tregon gjendjen e mirë të fetusit. Detseleratsii normal
  duhet të jenë në dispozicion (lejohet vetëm disa).

  Brenda kardiotokografike shpenzojnë testin nestressovyy (NST) - Dimension
  aktseleratsiy vetëm.
  Metoda konsiston në shfaqjen e një aktseleratsiy
  përgjigje të lëvizjeve të pavullnetshme ose reduktimin spontan të fetusit
  mitër. Testi Nestressovyy në 99% të rasteve janë kriter i besueshëm
  fetal i suksesshëm. Palpitations Mungesa zemrës
  (Jo-reaktive NST), posaçërisht gjatë studimit të dytë, mund
  tregojnë stres dhe lodhje dhe përshtatjen

  Përgjigjet adaptive e fetusit.

  Për të përmirësuar saktësinë diagnostike dhe paralajmërues
  metodat e përdorura për të vlerësuar fetal ato janë përdorur në kombinim me
  Përkufizimi i të ashtuquajturit profilin e fetusit biofizik (MFP) deri në pesë
  komponente: një i madh lëvizjet e trupit lëvizjet e frymëmarrjes fetusit
  fetal ton muskujve, test nestressovyy dhe vëllimi amniotik fluide.

  Doppler - Studimi i rrjedhës së gjakut në enët e mitrës,
  kërthizës kurrizit dhe fetusit. Natyra dhe ashpërsia e anomalive në të ndryshme
  nivelet e rrjedhjes së gjakut në "amtare - placenta - fetus" mund
  të vlerësuar peshën e hypoxia dhe për të parashikuar të ardhmen
  Gjatë shtatzënisë.

  Përdorur edhe electrocardiography (EKG) fetal
  metodat biokimike dhe hormonale të gjakut të nënës (a
  Nivelet e përmendura përqendrimit të caktuara produkteve enzima
  oksidimi yndyrë, acid-bazë bilancit të gjakut dhe kurrizit nënës
  gjakut fetal).


  Rreth hypoxia fetusit gjatë punës


  Diagnoza e hypoxia fetusit gjatë punës në bazë të identifikimit
  Çrregullimet e tij kardiake. Në dëgjuar rrahje zemre
  stetoskop obstetrik, më të përballueshme dhe metoda të sakta për zbulimin
  hipoksi fetusit gjatë punës është kardiotokografike. Në periudhën e parë
  ofrimit të shenjave të para të hypoxia fetale përfshijnë monotoni

  norma e zemrës (nuk ka lezione apo episodet e shpeshta të zemrës
  Shkalla) ose bradycardia (lezione normë zemër) për të
  100 BPM. / Min. Reagimit të mbërthen duket lezione shkurtimisht
  (Jo të rritur) rrahje zemre. Në fazën e dytë të punës fillestare
  Shenjat e hypoxia janë bradycardia për 90 rrahje në minutë, ose
  takikardi e 180 rrahje në minutë, regjistruar periodik
  Shkalla monotoni zemër.

  Shenja të theksuara të hypoxia fetale në fazën e parë të punës
  është bradycardia në 80 rrahje në minutë në prezantimin cefalik,
  bradycardia poshtë 80 BPM ose takikardi (rritje e frekuencës

  norma e zemrës) në 200 rrahje në minutë në të shkeljes
  fetus. Pavarësisht prezantimit të fetusit mes kontraktimet mund
  regjistrohem ritmin monoton dhe / ose aritmi. Në përgjigje të
  Beteja shpesh përjetojnë rrahje zemre të gjatë ngadalësimin. Në mes
  Dëbimi i fetusit ndaj shenjave të rënda të hypoxia mbi pamjen
  kardiotokohramm bradycardia në 80 rrahje në minutë apo më shumë takikardi
  190 rrahje në minutë; regjistruar një ritëm të qëndrueshëm dhe monotoni
  aritmia në përgjigje të pasurisë afatgjatë shënuar ngadalësimin rrahje zemre
  në 50 rrahje në minutë të dy në shtëpi dhe në thyerjen

  fetus.

  Shfaqja e veprimtarisë motorike e fetusit gjatë punës dhe
  Përpjekjet janë më shumë një shenjë e hypoxia fetusit. Përmes
  aktivitet rëndë fetal si në periudhat e para dhe të dyta
  ofrimit kërcënohet gëlltitjes lëngun amniotik, i cili mëtejshëm
  mund të ndikojë në funksionin respirator në të porsalindur.

  Rreth hipoksi fetusit gjatë punës mund të gjykohet në bazë të karakterit
  lëngu amniotik. Në normal lëngu amniotik duhet të jenë transparente dhe
  pa ngjyrë. Kundërt kanë ngjyrën e tyre të gjelbër, më
  negativ i trashë, ngjyrë kafe me ujë.


  Parandalimi dhe trajtimi i hypoxia fetusit

  Parandalimi i hypoxia fetusit bazuar në diagnozën e hershme dhe

  Trajtimi i komplikimeve të shtatzënisë dhe lindjes, si dhe zgjedhjen e duhur
  Metoda e dorëzimit.

  Trajtimi i hipoksi kronike fetusit gjithmonë komplekse. Përveç
  Trajtimi i sëmundjes themelore të nënës, që çoi në zhvillimin
  hipoksi intrauterine fetusit, terapi kryer për qëllim
  Normalizimi qarkullim placental. Shtatzënë rekomanduar
  Pjesa tjetër krevat, gjatë së cilës përmirëson rrjedhjen e gjakut në mitër;
  përshkruesit, të zvogëlojë tkurrshmërisë së mitrës
  (Tableta Nospanum, qirinj me papaverine, brikanil, si hinipral
  infuzion intravenoz të zgjatur). Gjithashtu duke u trajtuar,

  për qëllim të reduktimin viskozitetit të gjakut - duke ulur
  tendencë për të formuar clots gjakut, qarkullimi i gjakut është restauruar në
  anije të vogla; të gjithë të kontribuojnë në shpërndarjen optimale të oksigjenit.
  Për këto qëllime reopolyglukine, ora astronomike, doza shumë të ulëta
  aspirina. Në trajtimin e hipoksi kronike fetale detyrimisht të zbatohen
  forte essentiale ose lypostabyl që përmirësojnë pėrshkueshmėrisė e qelizave të
  oksigjen dhe droga që përmirësojnë metabolizmin qelizor (vitaminë E,
  acid Askorbik, acid glutamik, zgjidhje glukozë).

  Kur terapi e kombinuar do të jetë i paefektshëm në të rënda
  hipoksi kronike apo akute pas arritjes fetusin

  Qëndrueshmëria e kryen një të ofrimit të emergjencës - zakonisht
  nga prerjeje cezariane.

  Informacion nga artikullin "hipoksi fetal."