Shkaqet preeclampsia dhe mekanizmat e


 • Shkaqet e preeclampsia në gratë shtatzëna
 • Mekanizmat e mundshme të preeclampsia
 • Diagnoza e preeclampsia

 • Shkaqet e preeclampsia në gratë shtatzëna

  Shkaqet e preeclampsia janë shumë të ndryshme. Në këtë drejtim, disa teori e propozuar zhvillimin e këtij komplikacion. Kështu, sipas një teorie, preeclampsia për shkak të shkeljes së marrëdhënieve ndërmjet lëvore cerebrale dhe formacionet nen-kortikale, rezultojnë ndryshime refleks në sistemin e enëve të gjakut dhe qarkullimin e gjakut.

  I rëndësishëm për zhvillimin e preeclampsia ka rregullimin hormonal të funksioneve të organeve dhe sistemeve vitale. Një rol të rëndësishëm në zhvillimin e preeclampsia dhënë papajtueshmërinë imunologjike mes nënës dhe fetusit të indeve.

  Një numër i dijetarëve opinionit mbi mundësinë e predispozicion gjenetik në ndodhjen e preeclampsia. Megjithatë, shumica e studiuesve besojnë se nuk ka mekanizëm për zhvillimin e preeclampsia, dhe është një efekt i kombinuar i faktorëve të ndryshëm të dëmshme në zhvillimin e kësaj sëmundjeje.


  Mekanizmat e mundshme të preeclampsia

  Në kushtet e mekanizmave të mundshme të një rëndësie preeclampsia dhënë vrull e enëve të gjakut, duke çuar në qarkullim të dobët në indet dhe organet dhe çrregullimit të tyre funksionit. Reflektimi vazospazmës është tensioni i lartë i gjakut. Po aq i rëndësishëm duke pasur parasysh humbjen e shtresën e brendshme të enëve të gjakut - endothelium.


  Dëmtimi endothelium çon në një rënie në sintezën e tij të substancave që ndikojnë ton enëve të gjakut dhe të sistemit të koagulimit të gjakut, dhe ndryshimet në ndjeshmërinë ndaj tyre nga muri anije.

  Trupi gjithashtu sintetizohen një numër të substancave të tjera që rregullojnë ton enëve të gjakut. Nën ndikimin e faktorëve të dëmshme shqetësuar ekuilibër mes substancave që ofrojnë zgjerim dhe tkurrje të enëve të këtij të fundit, duke çuar në vasospasm. Mes ndryshimeve të aktivizuar procesin e koagulimit intravaskular, të thyera pronat rrjedhshmëri gjak, rrit viskozitetin e saj. Qarkullimi i gjakut penguar në enët, i shoqëruar nga formimin e clots gjakut, dhe një rënie në furnizimin e indeve të nënës dhe fetusit të oksigjenit.  Së bashku me ndryshimet që ndodhin rënie në funksion të sistemit kardiovaskular shtatzënë. Për shkak të rritjen e permeabilitetit vaskular në sfond endoteliale plagë është jashtë pjesës lëngshme e gjakut në inde, e cila manifeston si edemë.

  Preeclampsia është shoqëruar me dëmtim të rëndë të veshkave, e cila ka manifestime të ndryshme, nga pamja e proteinave në urinë dhe duke përfunduar me dështim akute renale - një gjendje në të cilën veshkat dështojnë me punën e tyre. Kur Gestosa funksion të dëmtuar edhe mëlçisë dhe, i shoqëruar nga një çrregullim të qarkullimit të gjakut në indet, nekrozë qendrore (zona e nekroza) dhe hemoragji.

  Ka edhe ndryshime funksionale dhe strukturore në tru: çrregullime microcirculatory, pamja e mpiksjen e gjakut në enët me zhvillimin e ndryshimeve degjenerative të qelizave nervore, ose hemorragji imët Punctulata, edemë me rritjen e presionit intracranial. Kur Gestosa në gratë shtatzëna dhe aty janë shënuar ndryshime në placentë, e cila është shkaku i hipoksi kronike dhe frenim të rritjes fetale. Këto ndryshime janë të shoqëruar nga një rënie në rrjedhjen e gjakut fruta-placental.


  Diagnoza e preeclampsia

  Diagnoza e preeclampsia i bazuar në një vlerësim të anamnezën (incidencës së vlerësuar të kursit të grave të shtatzënisë), ankesat e pacientit, rezultatet objektive të hulumtimit të të dhënave klinike dhe laboratorike.

  Për të sqaruar situatën dhe vlerësim objektiv të pacientit duhet të vlerësojë:

 • rrokulliset pronat e gjakut;
 • Numërimi i plotë gjak;
 • Chemistries gjakut;
 • analiza të përgjithshme dhe biokimike e urinës;
 • Vlera e konsumit dhe të ndarë të lëngshme;
 • Madhësia e presionit të gjakut;
 • ndryshim peshë në dinamikën;
 • Përqendrimi i funksionit të veshkave;
 • shtet i fundus.
 • Dyshimi i sjelljes preeclampsia ultrazërit, Doppler. Kërkohet terapist këshillim shtesë, nephrologist, neurolog, okulist.

  Informacion nga neni Igor Makarov "ndryshimeve të Rrezikshme: preeclampsia shtatzënë"