Pyetja e përjetshme e gjeniut apo çmenduri


 • Gjeni dhe gjeniu
 • Genius ose i çmendur?

 • Ndër problemet e shumta ende të mistereve të pazgjidhura të mendjes nuk është aq e rëndësishme sa problemin e gjeniut. Ku e bëri atë dhe çfarë është ajo që shkakton gjë e rrallë e saj të jashtëzakonshme? A është kjo një dhuratë e perëndive? Dhe nëse po, pse i tillë dhuratat janë dhënë për një, ndërsa budallallëku, apo edhe idiotstvo fatin e tjetrit? Genius - është të paktën zhvillimi i kapaciteteve anë; por njeriu i brendshëm ka pyetje të intuitës nëse gjeniu është aftësia e jashtëzakonshme për të arsyetuar, i cili është në zhvillim dhe duke fituar forcë, ose trurit fizik, ajo është media që, përmes një procesi misterioz, duke u bërë të përshtatur më mirë me perceptimin dhe manifestimit të natyrës së brendshme dhe hyjnore të Personi -dushi.


  Gjeni dhe gjeniu

  Gjeniu i madh, në qoftë se ajo është gjeniu i vërtetë dhe prej natyre, dhe jo thjesht rezultat i një shkelje të inteligjencës sonë njerëzore, kurrë kopje askujt, kurrë nuk zbret në simulim, ajo do të jetë gjithmonë origjinale në impulset e tyre krijuese dhe zbatimin e tyre. Duke përdorur një shprehje popullore, mund të themi se gjeniu i lindur, si vrasje, më shpejt ose më vonë zbuloi, dhe më shumë ajo do të jetë subjekt i shtypjes dhe opozitës, aq më i madh fluksi i dritës së shkaktuar manifestimin e saj të papritur.

  Genius - një fenomen i rrallë. Raporti i gjeniut (në përgjithësi) për njerëzit e thjeshtë deri në rreth një milion; por të njëjtën gjë në lidhje me gjeniut pa tiranisë, pa shtirje, se gjyqtarët në mënyrë të paanshme e dobëta, oficerë human dhe dy në mënyrë të drejtë e tillë nuk është një në dhjetë milionë


  Edhe gjeniu - kjo është autoriteti i vetëm shtetëror që i takon personit të cilit ju nuk mund të vjen turp bie në gjunjë - madje edhe shumë psikiatërve vënë atë në të njëjtin nivel me një dëshirë për krim, madje ajo që ata e shohin vetëm një nga teratolohichnyh formë (shëmtuar) i mendjes njerëzore, një nga varietetet e papërgjegjshmëri.


  Genius ose i çmendur?

  Në jetën e trazuar dhe shqetësuese të njerëzve të shkëlqyer ka raste kur këta njerëz janë të obsesionuar me shumë ngjashmëri, dhe aktivitet mendor i të dy kanë shumë karakteristika të përbashkëta, të tilla si ndjeshmëri të zgjeruara, lartësimin, smenyayuschayasya apati, origjinalitet dhe estetike aftësinë e punëve të krijimtarisë zbulime të injorancës dhe të përdorni shprehje të veçanta, hutim të rënda dhe tendencë për vetëvrasje, dhe shpesh alkool abuzimit dhe, së fundi, një kotësi e madhe.

  Megjithatë, ndër njerëzit e gjeniut kanë qenë gjithmonë të përziera, ashtu siç ka ndodhur e kaluar në mes subjekteve sëmundje e të cilëve shkaktoi glimpses e gjeniut; por sjell në përfundimin nga kjo që të gjithë gjeniu duhet domosdoshmërisht të jetë i çmendur, do të bien në një gabim të madh dhe përsëri, vetëm në një kuptim i ndryshëm egër gabuara përfundim që ndjehen njerëz të frymëzuar të gjithë të çmendur.

  Nëse gjeni shoqërohet gjithmonë me çmenduri, sa për të shpjeguar veten se Galileo, Kepler, Columbus, Voltaire, Napoleon, Michelangelo, Cavour - njerëz pa dyshim shkëlqyer dhe të ekspozuar për më tepër gjatë jetës së saj sfidë më e vështirë, kurrë nuk tregoi shenja të çmenduri?

  Përveç kësaj, gjeniu zakonisht ndodh gjatë para çmenduri që kryesisht ka arritur të zhvillohet vetëm pas moshës 35, ndërsa gjeniu manifestuar nga fëmijëria, dhe të rinjtë është tashmë në fuqi të plotë Alexander maqedonase ishte në kulmin e famës së tij në 20 vjet , Charlemagne - 30 vjet Bonaparti - 26.

  Më tej, ndërsa çmenduri e sëmundjeve të tjera shpesh të trashëguara dhe për më tepër rritet me çdo brez të ri, i aftë aq e shkurtër e jerm që ka ndodhur në paraardhësi, pasardhës tashmë shkon në një çmenduri të vërtetë, gjeniale është pothuajse gjithmonë vdes me një njeri të shkëlqyer, dhe aftësitë gjeniale të trashëgueshme, veçanërisht në disa breza, janë një përjashtim i rrallë.

  Përveç kësaj, duhet theksuar se ata janë duke kaluar pasardhësit e më shumë meshkuj se femra, ndërsa çmenduri njeh barazinë e plotë të të dy gjinive. Vendos një gjeniu shumë mund të bëjë gabime, të themi, dhe ajo gjithmonë ndryshon origjinalitet; por as mashtruese as origjinalitet kurrë nuk arrijnë atë derisa kundërshtim me vetveten ose me absurditetin e dukshme që ndodh kaq shpesh me një i çmendur.

  Më shpesh vërejmë se ata nuk kanë këmbëngulje, zell, vendosmëri e karakterit, vëmendje, kujdes, kujtesës - të gjitha cilësitë kryesore të gjeniut. Dhe ata janë kryesisht të jetë i vetmuar, i mbyllur, indiferent ose të pandjeshëm ndaj asaj që excites racën njerëzore, si në qoftë se ata janë të rrethuar nga disa të veçanta, njëri prej tyre i përket atmosferës.

  A është e mundur për të krahasuar ato me ato gjenive të mëdhenj të cilët në heshtje dhe me ndërgjegjen e forcave të veta në mënyrë rigoroze pasuan rrugën e zgjedhur njëherë për qëllimin e saj për të ngritur pa rënë në frymën mjerimi dhe duke i lejuar vetes që të bëhet larg nga ai lloj ishte pasion!

  Një, një ide e preferuar, cili ishte qëllimi dhe lumturi në jetën e tyre, zotëruar krejt këto mendjet e mëdha dhe si për të shërbyer atyre udhëzues yll. Për të kryer detyrën e saj ata kursyer asnjë përpjekje nuk ndalet përpara ndonjë pengesë, gjithmonë duke mbetur i qartë, i qetë. Gabimet janë shumë pak për të treguar ata të kushtojë, dhe ata shpesh janë të një natyre të tillë që njerëzit e zakonshëm do ata erdhën zbulim i vërtetë.

  Në mes të popullit të shkëlqyer të takohen dhe përzien midis çmendur - gjeniale. Megjithatë, ka pasur edhe shumë njerëz të shkëlqyer të cilët nuk mund të gjejnë shenjat më e vogël e papërgjegjshmëri, me përjashtim të ndonjë anomalitë në ndjeshmëri.

  Informacion nga artikullin "gjeniu"