Mungesa e fjalës në fëmijët ose alalia


 • alalia
 • Format alalia
 • Kursi i Studimeve


 • Alalia

  Alalia quajtur mungesë të plotë ose të pjesshëm të gjuhës në fëmijët me vesh të mirë fizike e shkaktuar nga moszhvillimi apo humbjen e zonave të gjuhës në hemisferën e majtë të trurit që vijnë në utero ose herët në zhvillim.


  Më vonë në zotërimin e gjuhës së këtyre fëmijëve janë disa vështirësi: akumulimi i fjalorit është shumë i ngadalshëm, frazë ata ndërtojnë vështirë, gabimisht, për shembull: "Një djalë hipur në një kodër të sajë" (djalë hipur në një slitë poshtë kodrave). Në fjalët e gjeti ndërrim, reduktimin, zëvendësimin e një tingull të ndryshëm për të tjerët.

  Ndonjëherë këta fëmijë është gjuha e tyre që të tjerët nuk janë të vetëdijshëm, për shembull, "aksionet Lala hylya" (ski vajzë).


  Më pas, përmes punësimit, duke rritur fjalorin, përmirësimin e fraza të gjuhës, por fëmija është prapa në zhvillimin e gjuhës së kolegëve të tyre.  Format alalia

  Ka dy forma kryesore alalia Motor (hypoplasia i gjuhës aktual) dhe ndijor (hipoplazise gjuhës kuptuarit).


  Fëmijët kanë nevojë alalykov studimet sistematike të vazhdueshme të zhvillimit të gjuhës nën drejtimin e një terapi të specializuar të folurit.


  Për fëmijët parashkollorë që vuajnë alalia, ka parashkollor specializuar dhe institucionet mjekësore (fjalim grup terapi apo shkolla çerdhe për fëmijët me çrregullime të rënda të të folurit, spitale, sanatoriume).


  Në secilën prej shkollave të kryer punë të koordinuar të stafit mjekësor dhe mësimdhënës, që synon në krijimin e një gjuhe te fëmijët, duke siguruar një mënyrë të qëndrueshme e gjuhës.  Kursi i Studimeve

  Fëmijët e moshës shkollore alalia duhet organizim të veçantë trajnimi, i cili është kryer në shkollat ​​për fëmijët me çrregullime të rënda të të folurit. Në shkolla speciale me kusht arsimimin e fëmijëve, edhe pse hendeku të thellë në zhvillimin e gjuhës kufizon komunikimin e tyre me gojë dhe përbën një pengesë serioze për të mësuar bazat e shkencës.


  Fëmijët me fjalimin e rëndë moszhvillimit të lehtë mund të jenë të trajnuar, edhe pse sfida të rëndësishme në shkollë të mesme dhe të njëjtën kohë të angazhohen në paragrafin terapi fjalim.
  Shumë fëmijë me alalia marrin ndihmë fillestare në terapi fjalim në klinikat e fëmijëve dhe spital psikiatrik.


  Në të folurit boshllëqet seanca terapi vospolnyayutsya në zhvillimin e gjuhës së fëmijëve, është duke punuar për të përmirësuar komunikimin dhe përgjithësuar funksionet e gjuhës. Puna është e bazuar individualizuar në varësi të karakteristikave të gjuhës dhe të personalitetit të fëmijës. Mosha më e favorshme për të marrë filluar është 3-4 vjet kur fëmija duket ndjekjen e njohurive të kërkuara për ndërgjegjësimin e aktivitetit, interesi, kritika.


  Pasurimi Puna, sqimë dhe aktivizimi fjalor i fjalës koherente për të organizuar dhe në shtëpi, në procesin e praktikave kulturore dhe higjienike kur të rriturit të kenë mundësinë për të thirrur veprime të ndryshme të kryera nga ana e fëmijës, dhe objekte me të cilat ai gëzon.
  Për fëmijë ka fituar një fjalor, shqiptim dhe i thjeshtë për të përdorur shpesh (lodra name, rroba, enët, fruta, perime, etj), ajo duhet t'i jepet më shumë vëmendje duke shikuar në fotot, dhe një shëtitje, duke e quajtur çdo sende të gjetur. Nëse fëmija refuzon të përsërisë fjalë për të rriturit, nuk do të kërkojë nga ai që të përgjigjem në këtë kohë. Më vonë, kjo fjalë duhet të jepet në mënyra të ndryshme shumë herë. Me kalimin e kohës, vetë fëmija fillon të përsërisë fjalë. Çdo manifestim i aktivitetit të tij të fjalës duhet të inkurajohen të rriturit.


  Kur një fëmijë ka zotëruar një numër të caktuar të fjalëve (20-30), duke përfshirë fjalë denoting veprime mund të mësojnë atë për të përdorur një fjalim të lidhur.

  Prodhimin e ndonjë fjalim shoqërues veprim të rritur (për shembull, duke hyrë në një kukull, ai tha: "Lala fle", etj), përveç ai gradualisht fillon të kërkojë dhe fëmijë. Së pari, fëmijët janë të dhënë sugjerimet e dy fjalëve - emrave dhe foljeve, mbiemrave dhe pastaj të hyjë në pjesën tjetër të gjuhës. Kështu, fëmija i rritur gradualisht fjalorin, frazë gjuha duket.


  Ju duhet të dini aftësitë gjuhësore të fëmijës në çdo fazë të zhvillimit të saj. Mos e kërkoni atë për të thirrur dhe të thotë ajo që është aktualisht në dispozicion për të, pasi kjo mund të rezultojë në refuzimin e gjuhës. Inkurajoni fëmijët që të flasim më poshtë, por nuk mund ta detyrojë.
  Ju nuk mund të mbingarkoj materialin e gjuhës fëmijë - ajo mund të çojë në stuttering. Material Gjuha duhet të zgjidhen në bazë të sasisë së saj dhe disponueshmërisë.


  Duke punuar me zhvillimin e të folurit është kryer në kontakt të ngushtë me prindërit dhe terapisti i të folurit neuropsikiatër cili trajton një fëmijë pa kontakt të tillë nuk mund të jetë qasja e drejtë për fëmijën tuaj.


  Informacione nga artikullin "alalia"