Zbuloni sekretin e fuqisë së shpinë grave shtatzëna


Në përgjithësi, asgjë nuk duket të jetë i ri në këtë. Pse burrat janë karakteristika? Megjithatë, shkencëtarët e parë dukej të ndodhë gjatë ndryshimeve të shtatzënisë në rregullimin e rruaza dhe gjeti se ky tipar është ende Australopithecus që jetonin në tokat është më shumë se dy milionë vjet më parë.

Dhe kjo ishte e mundshme, në kohën kur i parë i seksit të drejtë filluan të ecin në të dy këmbët. Të paktën, kështu thonë antropologët, duke vënë në dukje se ndër primatët njerëz - të vetmit që të përshtatura për sjellje të drejtë dhe efektet e saj.

Nëse shpinë nuk është evoluar nën peshë, sjellje e grave shtatzëna kanë ndryshuar në masë të madhe mbi një ndryshim substancial qendra e gravitetit.

Muskujt e lodhur përsëri do të jetë shumë e shumë, është e mundshme që të bëhet një lëndim prapa.

Ndryshimi qendrën e rezultateve të gravitetit në transferimin e përpjekje nga gjunjët dhe këmbëve, si dhe pjesën e shtyllës kurrizore, e cila në pjesën tjetër të jetës kurrë ekspozuar ndaj ngarkesa të tilla.

Për të sqaruar atë që ndryshimet ndodhin në shpinë, Uitkom dhe kolegët e saj ka studiuar zhvillimin e shtatzënisë në 19 gra të moshës 20 deri në 40 vjet.

Doli se mister qëndron në disa rruaza mesit, e cila po përjeton barrën më të madhe, sidomos kur një person fillon të ulet. Hulumtuesit gjetën se këto komponentë të kolonës vertebrale në gratë është shumë më e madhe sesa burrat që çuan biologët në përfundimin se kjo është e njëjta mekanizëm i përshtatjes.


Forma e rruaza në mënyrë që ata të ngushtuar, kur të vendosej në pjesë të tjera të shtyllës kurrizore, duke formuar një strukturë në formë pykë-shpjegon Uitkom. Dhe gratë në këtë formë të tre rruaza, ndërsa vetëm dy burrave, sipas një njoftimi për shtyp nga Universiteti i Harvardit. United së bashku ato formojnë një hark natyror, e cila ndihmon reduktuar stresin qethje, që duket gjatë shtatzënisë.

Deri tani, shkencëtarët e dinin vetëm dallimi në mes burrave dhe grave në formën e legenit, por ndryshim në strukturën e shpinë Uitkom dhe kolegët e saj filluan të flasin seriozisht për herë të parë.