Vaksinimi kundër gripit gjatë shtatzënisëInfluenza është veçanërisht e rrezikshme gjatë shtatzënisë dhe në periudhën e hershme pas lindjes. Në mungesë të rëndë të trajtimit në kohë dhe kjo mund të çojë në abort spontan.

Mënyra më efektive për të mbrojtur kundër gripit sot - është vaksinimi. Sidomos rekomanduar vaksinimin për gratë që kanë sëmundje të mushkërive ose sistemin kardiovaskular, të tilla si astma, bronkit shpeshta, hipertension apo sëmundje të zemrës, në Përveç kësaj, vaksinimi kërkohet nga të gjithë ata që vuajnë nga diabeti.

Kolegji Amerikan i dhe gjinekologëve në 2010 nxori udhëzime sipas të cilës vaksinimi i shtatzënë gjatë epidemisë së gripit mund të kryhen në çdo fazë.

Në vendin tonë ka udhëzime sipas të cilit gratë shtatzëna vaksinuar vetëm 2 ose 3 tremujorëve.

Pas 12 javëve të shtatzënisë fetusi formohen të gjitha sistemet dhe organet, kështu që defektet nuk mund të shkaktojë grip, por megjithatë, ajo është e rrezikshme për nënën dhe fëmijën. Gratë që kanë pasur grip në 2 dhe 3 tremujorëve rrit rrezikun e lindjes së parakohshme, mund feto-placentar pamjaftueshmërinë, hypoxia intrauterin dhe fetale sindromeve rritje vonuar.

Vaksina mbetet në fuqi gjatë gjithë shtatzënisë dhe imuniteti kundër gripit transmetohet dhe ruhet në fëmijë utero 6 muajt e parë të jetës (vetëm në këtë periudhë, foshnjat nuk mund të vaksinuar kundër gripit).


Kundërindikimet për vaksinim është sëmundje akute infektive, alergji përkeqësimi, alergji të proteinave pule, sepse vaksina është bërë nga bardhë veze.

Pas vaksinimit mund të përjetojnë efekte të vogla anësore përfshijnë skuqje në vendin e injektimit, kruarje, ënjtje, skuqje. Ata zakonisht kalojnë vetë brenda 2-3 ditësh.

Në shenjë e parë e kësaj pafuqie menjëherë kontaktoni mjekun tuaj - sa më shpejt që të jetë e mundur është e rëndësishme për të bërë një diagnozë të saktë dhe trajtimin e duhur.

Në temperatura të larta (mbi 38,5 C) mund të përdoret në mënyrë të pavarur nga përgatitjet paracetamol. Maksimal Doza ditore - 3 gram.

Nonsteroidal droga anti-inflamator (aspirina, ibuprofen, etj) është e ndaluar shtatzënë.

Gjatë shtatzënisë, mund të marrë medikamente antivirale të quajtura ACE neyrominidazy. Ata janë efektive në qoftë se ju të filloni të përdorni ato brenda 48 orëve pas simptomat e para. Këto medikamente duhet të jetë e përshkruar nga mjeku.

Vetë-përdorimi i mjeteve juridike popullore nuk është i rekomanduar.

Olga Loginova - MD, Qendra Mjekësore obstetër evropian.

Medical Center evropian

Shëndeti është i pavlefshëm.
Besimi i preferuar.

+7 (495) 933 66 55

www.emc-mos.ru