Shtatzënë lejuar për të pirëNjë studim i kryer mbi 11.000 gra tregoi se ka efekte negative të pirë sasi të mëdha të alkoolit gjatë shtatzënisë. Kur një grua shtatzënë pi alkool, alkooli kalon përmes placentës dhe arrin fetusin, i cili është i mbrojtur dobët nga veprime të tilla.

Shkencëtarët kanë gjetur një korrelacion të qartë në mes të marrjes së sasive të mëdha të alkoolit dhe rrezikut të dëmtimit të fetusit. Megjithatë, të dhënat e dëmit nga doza të ulëta të alkoolit u gjend.

Qëllimi i kërkimit shkencor të kryer nga disa universitete në Britani të Madhe, ishte zbulimi i çrregullimeve të sistemit nervor qendror në fëmijët nënat e të cilëve pinë sasi të vogla të alkoolit gjatë shtatzënisë.

Në fëmijët e moshës 3 vjet është gjetur asnjë problem, por pastaj varg moshë u zgjerua dhe mori fëmijët e shkollave. Në këtë grup të fëmijëve të ishte e njëjtë Rezultati: nuk ka rrezik shtesë për çrregullime emocionale dhe të sjelljes u gjend.

Për më tepër, është raportuar se fëmijët e lindur nga nënat me konsumin përvojë alkoolit moderuar, më pak të ngjarë të vuajnë probleme të sjelljes dhe për të fituar më shumë pikë gjatë kalimit të testeve psikologjike sesa fëmijët e nënave faza jashtë alkool gjatë shtatzënisë.

Por në këtë moment shumë të hershme për të folur për të bërë ndonjë ndryshim në legjislacionin ekzistues, dhe kështu i Institutit Kombëtar të Shëndetësisë (UK) këshillojnë ende përmbahen nga alkooli, veçanërisht në tremujorin e parë të shtatzënisë.