Në shtatzëni duhet të mendojnë jo vetëm për fëmijët por edhe nipërit e mbesatNuk është sekret se edhe ato gratë shtatzëna që janë të sjellshëm me shëndetin e tyre dhe duke u përpjekur për të ngrënë në mënyrë adekuate, pirja e duhanit dhe më shumë ecin në ajër të pastër, shpesh nuk mund të rezistojë kërkesën për t'u bashkuar me dolli në festimet e familjes me një gotë në dorë. Nënat e ardhshme shpesh ofrojnë verë për të pirë, duke argumentuar se ajo nuk është e dëmshme për fëmijën. Ndonjëherë, shtatzënë varur në këtë mënyrë të relaksimit.

Sipas studiuesve daneze, përdorimi i alkoolit që përmbajnë pijet gjatë shtatzënisë mund të ndikojë negativisht jo vetëm në shëndetin e fëmijës menjëherë pas lindjes, por fertilitetit e tij në të ardhmen - aftësinë për të pjekur trupin për të krijuar pasardhës të qëndrueshëm.

Efektet veçanërisht negative të alkoolit priren djem nënat e të cilëve gjatë shtatzënisë nuk e kufizojnë veten në alkool.

Studiuesit analizuan rezultatet e një studimi mbi shëndetin dhe jetën e rreth 11 mijë gra në 35 javë të shtatzënisë. Pasi lindën fëmijë u rrit, kërkuesit kanë kryer analiza laboratorike spermë. Ata gjetën se fëmijët e nënave që pinin për një javë më shumë se 12 gram alkool të pastër, që i korrespondon vetëm 330 ml birrë, numërimin e spermës në një mililitër e lëngun seminal ishte rreth 25 milionë, e cila është afër kufirit të poshtëm të normale. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, norma është 20 milion spermatozoide për mililitër e spermës.


Bazuar në këto të dhëna, shkencëtarët këshillojnë të gjitha nënat që përfundimisht në plan të bëhet një gjyshe të heqin dorë nga alkooli gjatë shtatzënisë.