Steriliteti dhe eko


 • Kur kjo është e infertilitetit?
 • Organizoni dot mbi "i"
 • Mblidhni dëshmi
 • Kids në vitro

 • Gjithnjë, duke vendosur që të ketë një fëmijë, njerëzit janë të ballafaquar me problemin e infertilitetit. Nga njëra anë, teknologjisë moderne mjekësore mund të zgjidhin shumë probleme që deri kohët e fundit janë konsideruar të pakapërcyeshme. Nga ana tjetër - ritmin e jetës moderne, shëndetin, të dy gratë dhe burrat, probleme sociale dhe plumbi e stresit për problemin e infertilitetit urgjente. Le të përcaktojnë atë që quhet varfëri dhe mund të bëhet kur diagnoza.


  Kur kjo është e infertilitetit?

  Steriliteti - mungesa e shtatzënisë pas 12 muajve të aktivitetit të rregullt seksual pa mbrojtje.

  Ka infertilitetit primar dhe sekondar, mashkull dhe femër. Shterpësi primar femër infertilitetit quajtur gratë që jetojnë pa një jetë të rregullt seksuale dhe për të mbrojtur se nuk kishte shtatzëninë; dytësor - shtatzania e kaluar avancimin, por pasi mungon një vit të aktivitetit të rregullt seksual pa mbrojtje.

  Të ballafaquar me problemin e gjetjes shtatzënë është zakonisht gruaja e parë kthehet te mjeku. Situata nuk i rrallë ku një grua emërohet trajtim pa burrin e provimit.

  Por ne duhet të kujtojmë se faktor infertilitetit mashkullor ndodh shpesh (40 - 50%), kështu që një nga fazat e para të marrjes në pyetje të dy të dyshuar është analiza spermë jopjellor.


  Dhe në shumë raste edhe kjo është e mjaftueshme për të përcaktuar shkakun e infertilitetit.

  Nëse faktor infertilitetit mashkullor është i përjashtuar, është e nevojshme për të shqyrtuar grua në faza.


  Organizoni dot mbi "e"

  Para se të flasim për shkaqet e mundshme të infertilitetit femëror, unë dua t'ju kujtoj se si ndodh fekondimi.

  Ne e dimë se data më e mundshme e konceptimit, është dita e ovulacionit. Mesatarisht, ovulacioni ndodh në ciklin 14-16 ditë në ciklin menstrual 28-30 ditësh, por kjo datë mund të ndryshojë në varësi të gruas individuale. Shumë shpesh gratë "frikë", ose ata nuk do të humbasë një ditë të ovulacionit.

  Ka shumë mënyra për të përcaktuar ovulacionin, nga matjen e temperaturës së trupit basal dhe duke përfunduar me testet e ovulacionit shtëpi. Por duhet theksuar se jo çdo cikël menstrual duhet të jetë vezimi, dhe kjo nuk duhet të trembë ju. Kjo është fertilizimi ndodh në tubat fallopiane. Pas kësaj, veza e fekonduar fillon për të ndarë, ndërsa lëviz nëpër tubën fallopiane në drejtim të mitrës. Për promovimin normale vezë e nevojave tub mitrës ishte e kalueshme, përndryshe ekziston rreziku i shtatzënisë ektopike. Rreth një javë më vonë embrioni arrin në mitër dhe fillon procesin e transplantim.

  Tani, duke e ditur mekanizmin e fekondimit, mund të identifikojë menjëherë të paktën dy arsye për shterpësi: shkelje të mekanizmit të ovulacionit (anovulation) dhe pengimin e tubave fallopiane. Manifestime të anovulation është shpesh çrregullime menstruale të tilla si menstruacioneve vonuar (oligomenorrhea) ose mungesa e menstruacioneve për më shumë se 6 muaj (amenorrhea).
  Shkaqet e këtyre çrregullimeve kanë tendencë të jetë një shkelje e prodhimit të hormoneve që rregullojnë sistemin riprodhues të trupit të femrës.

  Shkaku i ardhshëm i mundshëm i infertilitetit, e cila sipas burimeve të ndryshme duke filluar nga 20 në 74% - është infertilitetit Tubali, pengim ose është të qenët i qartë i vështirë i tubave fallopiane.

  Nga mosfunksionim të tubave fallopiane mund të çojë në arsye të ndryshme: sëmundjet inflamatore gjenitale transferuar operacionet në zgavrën e barkut, Endometrioza jashtëm dhe sëmundje të tjera, duke çuar në formimin e mbështjelljes në legen. Të jetë i sigurt se infertilitetit është një shkelje e të qenët i qartë Tubali mund të bëhet vetëm laparoscopy, e cila është jo vetëm diagnostikuese por nëse trajtimet e nevojshme.

  Përveç këtyre, infertilitetit mund të shkaktojë sëmundje të ndryshme gjinekologjike të tilla si Endometrioza, fibroids mitrës, cysts ovarian, hyperplasia endometrial, polyps endometrial dhe sëmundjeve të tjera.

  Në 2% të rasteve të infertilitetit të shkaktojë faktorë imunologjike, të cilat janë aktualisht më pak kuptohet.


  Mblidhni dëshmi

  Unë do të doja të theksoj edhe një herë shqyrtimin e çiftit me varfëri, të cilat janë të nevojshme në fazën e parë:

 • spermë
 • hormonet e gjakut
 • shqyrtimit për infeksionet, seksualisht të transmetueshme
 • Ultratingull
 • Në shumë raste, ky test është tashmë mjaft për të identifikuar shkakun e mundshëm të infertilitetit. Nevoja për inspektim shtesë vendosur në secilin rast veç e veç.

  Pasi të diagnostikuar dhe identifikuar shkaqet e infertilitetit, çështja e zgjedhjes së trajtimit. Mjekësia moderne ka një arsenal mjaft të madhe të barnave të përdorura për trajtimin e infertilitetit.

  Megjithatë, kjo duhet të kuptohet se zgjedhja e metodës së trajtimit që do të ju ndihmojë është kryesisht për shkak shkaqet që çuan në varfëri. Nëse shkaku i infertilitetit është një shkelje e mekanizmit të ovulacionit, asnjë faktor infertilitetit mashkull ose Tubali, në shumë raste ju mund të merrni mjekim dhe shtatzënia e dëshiruar ndodh.

  Në rast se një nga shkaqet e infertilitetit është një shkelje e të qenët i qartë Tubali, atëherë, siç u përmend më lart, kërkon laparoscopy. Features laparoscopy nuk janë të kufizuara në diagnostikimin dhe trajtimin e infertilitetit faktor Tubali. Kjo metodë është përdorur gjerësisht në trajtimin e fibroids mitrës, cysts ovarian, Endometrioza dhe sëmundjeve të tjera të jashtme gjinekologjike.

  Por edhe duke marrë parasysh të gjitha avantazhet e laparoscopy, ajo nuk mund të konsiderohet një ilaç. Kjo ndodh se restaurimi i të qenët i qartë Tubali është e pamundur, madje edhe duke përdorur trajtimet më të avancuara. Në këto situata, metoda e zgjedhur është në fertilizimi in vitro (IVF).


  Kids në vitro

  ECO, njerëzit e thjeshtë e quajtur "fëmijë test-tube" - një metodë e cila në shumë raste është shpresa e fundit e çifteve të cilat përballen me varfëri. Në 1978, fëmija i parë i lindur pas IVF, e cila ishte një nga ngjarjet më të rëndësishme të kohës. Sot takon trajtimeve IVF rutinë për shterpësi dhe efektivitetit (norma e shtatzënisë) e saj është 25-30%.

  Ka dy indikacione absolute për IVF (ose mungesa e pengimit të tubave fallopiane, infertilitetit rënda mashkull) dhe lista relative është vazhdimisht zgjeruar. Në sëmundje të ndryshme duke përfshirë edhe indikacione për IVF mund të jetë mosha e një gruaje. Urtësia konvencionale është që një grua mund të ketë fëmijë sa kohë që ajo mbajti funksionin menstruale, por kjo nuk është kështu. Pas 38 vjet në gratë fillon një zhdukjen graduale të funksionit riprodhues, ky proces sigurisht ka karakter individual, por në praktikë, në këtë moshë normë shtatzënisë pas IVF është shumë më e lartë se "mënyrë të natyrshme".

  Mos harroni se gratë më të vjetra se '36 në mënyrë dramatike rrit rrezikun e të paturit e një fëmijë me çrregullime të ndryshme gjenetike të tilla si sindromi Daun. Në funksion të sa më sipër, ndoshta e vetmja zgjidhje e vërtetë mund të jetë zgjedhur për IVF, e cila jo vetëm do të merrni shtatzëninë e dëshiruar, por në sajë të teknologjisë së fundit për të parandaluar lindjen e një fëmije me një sëmundje gjenetike.

  Në përfundim, ne themi se infertilitetit shpesh nuk është problemi aq shumë mjekësor si një problem të çështjeve psikologjike dhe sociale, duke çuar në situata të ndryshme të stresit. Por edhe në qoftë se problemet tuaja duket e pakapërcyeshme për ju, mos e humbni shpresën - mjekësia moderne ka një numër të madh të mjeteve për diagnostikimin dhe trajtimin e infertilitetit, duke përfshirë një mjek me përvojë mund të zgjidhni trajtimin që është e drejtë për ju.

  Informacion nga neni AS Kalugin.

  Diskutoni komuniteteve:

 • Varfëri
 • IVF dhe inseminimi artificial