Lojë të veçantë fëmijë të veçanta autizmi


 • Ai nuk e di se si për të luajtur?
 • Si për të ndihmuar fëmijët autistic në një lojë
 • Me shpresën specialist, por atëherë fëmija juaj!
 • Ata kanë nevojë për ndihmë të veçantë
 • Tenxhere Problemet

 • Ai nuk e di se si për të luajtur?

  Sipas shumë ekspertëve dhe vëzhgimet e prindërve të fëmijëve autikë singularitet duket qartë, të moshës qartë 2,5-3 6-7 vjet, gjatë të cilave ne e quajmë kritik. Nga sa mirë prindërit, të afërmit, profesionistët do të vlerësojmë gjendjen e fëmijës të kuptojë se ai kishte nevojë për një qasje të veçantë për arsimin dhe trajnimin, dhe ndoshta trajtimit do të varet se si ajo mund të hysh në jetë dhe për të gjetur veten në të.

  Është e njohur se në zhvillimin normal në këtë moshë është eksplorim më aktiv i botës, mënyra për të ndërvepruar me të, zhvillimin e të folurit, mendova, kreativitet, imagjinatë, formimin e karakterit; Fëmija fillon të kuptojë anën emocionale të marrëdhënies ndërmjet njerëzit të kuptojnë veten e tyre.

  Në lojë ai e shpreh veten, duke u përgatitur për të ardhmen. Ajo që ne shohim në autizëm fëmijërisë së hershme?

  Një nga ankesat më të zakonshme të prindërve - asnjë fëmijë që nuk luan (nganjëherë 6-7 vite) apo duke luajtur uniformë të çuditshme. Në konsultim marrjen nënë e gjashtë djemve thotë:

  - Gjëja e parë që burri im ishte i shqetësuar - kjo është se si ajo filloi të luajë. Para, lodër e tij e preferuar ishte një kukull e madhe, majdanoz, ku ai ka luajtur ndërsa shtrirë në krevat dhe në arenën, duke i shtyre këmbët e saj këmbë shkalle kukull dhe foshnjen duke dëgjuar tingujt e gjatësisë dhe lartësi të ndryshme janë shumë të kënaqur të shohim në të dhe ajo ishte shumë funny. Kur lodër është prishur dhe nuk është kështu atëherë nuk arriti të marrë djalin e një vuajtje dhe hodhi poshtë lodra të reja.


  Një ditë, i ulur në arenën, ai kap një copë letër ra dhe filloi të gris atë në copa të vogla. Duket se e ka dëgjuar tingujt e letrës shqyer, dhe pa marrë parasysh sa vereduvav, ai gjithmonë qetësuan kur ai ishte dhënë letër. Lodra të tjera ajo nuk ka marrë kohë, nuk i kushtoj vëmendje të tyre, ose thjesht hedhur jashtë arenës ose krevat fëmijësh.

  Ndoshta mbi të gjitha ai i pëlqente të ecin në rrugë. Ai pëlqente të ecin shumë, në heshtje duke kërkuar në çdo gjë që u takua në rrugë. Ne kemi jetuar afër hekurudhës, dhe diku rreth tre vjet ai vazhdimisht na tërhoqi nga prapa dhe mori një kënaqësi të veçantë kur pronosyvsya me tren.

  Lodrat ajo ende nuk ka luajtur në të vërtetë, por ne kemi vërejtur se atij i pëlqen të përhapur në seri kat të gjatë të numërimit shkopinj, ndërsa djali i tronditi dhe hummed heshtje. Në lojë ai nuk na le, i mërzitur nëse ne ishim këmbëngulës. Një ditë ajo filluar në ne: ai luan në tren!

  Ne menjëherë bleu atij hekurudhën për fëmijë, ai ishte shumë i lumtur, por më e habitshme - hera e parë kjo na ka lejuar për të luajtur me të, e pranoi ofertën tonë, dhe ishte vetë duke shtuar gjithnjë e më shumë detaje. Një shkopinj më të gjata luajtur si ata kanë pushuar së ekzistuari për të. Ne jemi shumë me fat që ne e kuptojmë fëmijën tuaj, sepse më vonë ai ishte duke luajtur në ndeshjet e tjera, të dy ne, dhe motra.

  Historia në përgjithësi i sigurt, ju madje mund të them se kjo familje ishte me fat në një kuptim, një fëmijë me autizëm nuk është i thellë, ajo ishte një lojë me shkopinj manipuluese, primitive, por simbolike, dhe se prindërit e njoftimit në kohë.

  Në rastet më të rënda (dhe më të shpeshta) në autizëm, ne shpesh shohim të ngjashme, por shumë të ndryshme në foto natyrës: fëmija është i zhytur në një monoton, lëvizjet e përsëritura, veprime që rrisin rezistencën e saj për një shumëllojshmëri të faktorëve të jashtëm, si asfiksim përvojat e pakëndshme siklet, frika, ankthi. Veprimet Autostimulyatsionnye shpesh shfaqen në izolim të plotë ose të pjesshme, për shkak të pamundësisë apo të kontakteve të kufizuara.

  Sigurisht, dy çështje - e varfër, i mbështjellë autostymulyatsyya lojë dhe në të vërtetë, situata konkrete - shpesh të ndërthurura kaq ngushtë se për të ndarë ato është shumë e vështirë.

  Në këtë shembull, është e rëndësishme të theksohet se prindërit imponojnë versionet e tyre birit të lojës, duke u përpjekur shumë për të mos këmbëngulë në to, dhe ishin "fëmijë", vënë re se ai i pëlqen, duke u përpjekur për të kuptuar se çfarë përkushtimi që ajo tërheq.


  Si për të ndihmuar fëmijët autistic në një lojë

  Në rastet më të rënda, kur nuk shihet edhe fillimet e lojë simbolike, duhet theksuar ato lodra, objekte jo-lojrave, veprime, të cilat të paktën për një kohë të shkurtër, por herë pas here kap vëmendjen tuaj një fëmijë.

  Kjo duhet të përdoret për zhvillimin e kontaktit, ndërveprimit, formimin e luajnë.

  Përvoja e OS Shën Nikollës (një nga të parët në psikologëve të cilët morën seriozisht autizëm hershëm fëminor dhe korrigjimin e saj, tani një shkencëtar i famë botërore):

  - Katër Ilya. Askush nuk ka hyrë në kontakt, me përjashtim për nënat me pak ose aspak projektuesi gjuhës dashur për të luajtur, por kjo lojë ishte si në rastin e mëparshëm, prezantimi i një numri të elementeve të projektimit, nganjëherë vetëm një ngjyrë, ngjyra nganjëherë alternuara, blu dhe të verdhë. Ai e përsëriti këtë lojë për javë të tëra dhe madje edhe muaj. "Lojë" është e përshtatshme në thonjëza, ka shenja apo më shumë simbolik role-play nuk ishte, dhe veprimet e fëmijës, me sa duket, ishin një zonë përpjekur përreth spontan, t'i jepte një urdhërimin qartë të ritmit.

  Pasi hequr elemente të së njëjtës ngjyrë. Kjo shkaktoi ankth e djalit, ankth. Kur ai filloi të jepte mësim një numër të elementeve të vetëm blu, të verdhë i dha atij një psikolog, duke mbajtur duart e tjera, djalin dhe ai e mori atë. Ky bashkëveprim zgjati gjatë. Si Ilya dashur për të shkuar në vend në tren, disa ndërtuar nga projektuesi përpjekur për ta kthyer trenin, burrë verbuar nga balta: është Ilya, ai shkoi për të trajnuar në vend; krijesa të tjera mom shënuar, motra, etj

  Herën e parë ai hedhur shifra, por në një pikë në dhjetor të marra, dhe pastaj arriti të vendosin më shumë storyline emocionale dhe të detajuar, ku ai ishte një pjesëmarrës i madh dhe të gjithë që e rrethuan vendin dhe në rrugë për të.

  Nuk ka dyshim veprim që manipuluese stereotipik Ilyusha një simbolike, të luajë rolin e vetme nuk do të mund të transformojë. Të jetë i sigurt nevojshme drejtuar pikërisht, delikat, duke marrë parasysh ndihmën e saj interesat specifike. Jepni ajo duhet të jetë i durueshëm, nuk presin sukses të menjëhershëm, jo ​​duke humbur shpresën kur dështimet.


  Me shpresën specialist, por atëherë fëmija juaj!

  Nuk ka asnjë dyshim për faktin se zhvillimi i luajnë në fëmijët autikë vetëm të luajë një rol të madh jo vetëm dhe jo aq të aftë sa prindërit. "Djali im nuk e di se si të luajë - ne shkroi një nënë - nuk mund të merrni atë, dhe ai nuk dëshiron të bëjë asgjë.

  Besimi im i thellë: është e pamundur që të ofrojë këtyre fëmijëve veten e tyre, ata duhet të merren vetëm me profesionistë:. Shëruar, për të mësuar, për të përshtaten me jetën "

  Çfarë mund të thotë ajo? Së pari, nuk "nuk dua" dhe "nuk mund" të luajnë të dytë, të detyruar për të luajtur absolutisht nuk mund, dhe më në fund, në të tretë, i cili nuk ka si nënën time duhet të dinë dhe të ndjehen fëmijën tuaj për të parë se çfarë ai tërheq vëmendjen të paktën për një kohë të shkurtër?


  Ata kanë nevojë për ndihmë të veçantë

  Në të vërtetë, në mesin e fëmijëve autikë janë ato në të cilat çrregullim manifestohet në jashtëzakonisht i ashpër: ato vështirë se të përqendrohen, të paaftë edhe për një minimum prej fokus, shpesh të privuar nga të folurit.

  Forma komplot lojë në një periudhë kritike në këto fëmijë është pothuajse e pamundur. Prandaj, problemi është paraqitur ndryshe: nuk zhvillojnë ndeshjen dhe, duke përdorur homologët afat perëndimore, "aktivitet" të ketë në kontakt pak themelor me fëmijën, i prekshëm, në një aktivitet të përbashkët fizik, veprimin më të thjeshtë, dekompozuar kuti mozaik sipas ngjyrës apo formë; Unaza i lidhur në një shkop apo të mesme dhe butona të mëdha për temat e ndryshme duke përdorur hala plastike, etj

  Ky aktivitet kërkon inkurajim të vazhdueshëm, por ai që donte një fëmijë të vogël, copëz më mbrapa, të japë një pjesë të vogël të karamele apo biskota, apo shkundur pokruzhlyaty në dorë.

  Çdo promovim shoqërohet nga një vlerësim përkatës të shkurtër dhe emocional: "Të lumtë!" "Clever" "punë të madhe!", Etj!

  Është e rëndësishme nuk është ajo që keni thënë, por si në të cilat emocionale ngarkuar: fëmija duhet të kuptojë se ju më mirë ju burim një përvojë të mirë dhe ndjenjat (edhe nëse në të parë fizike), dhe pak nga pak fjalë, dhe ju do të fitojë për të Rëndësia e pavarur. Kjo do të jetë themeli mbi të cilin ju mund të përpiquni të krijojnë forma më komplekse të kontaktit dhe, mbi të gjitha aftësitë e vetë-shërbimin.

  Sigurisht, të gjithë në të njëjtën kohë nuk do të shkojnë, por mos të jetë. A mund të ndodhë agresionin, negativizëm, qaj.

  Atëherë ju duhet të jetë shumë i vendosur dhe këmbëngulës, i hequr fëmijën shkurtimisht njohur, inkurajim të dashur. Sigurisht, kjo nuk është shumë i mirë, por ne duhet të kujtojmë se sigurimin e fëmijëve sjelljen korrekte të fokusit, ne formojnë stereotipin përkatës më të lehtë dhe të ndërveprojnë fëmijëve, të eksploruar botën, të mësojnë.


  Tenxhere Problemet  - Ai tashmë ishte gjashtë vjeç, por unë ende nuk mund edhe të mësojnë atë për të përdorur i papërfillshëm. Duket se ai ka frikë nga tenxhere. Për shkak të kësaj, ne me të vërtetë nuk kanë ku të shkojnë, dhe ne nuk mund të, sepse ai ka i madh - tha një nënë.

  Ky është një problem serioz përballen shumë familje të fëmijëve të thellë autistic, dhe është e nevojshme për të kuptuar pse ata nuk pranojnë të ulen në oturak.

  Arsyet mund të ndryshojnë, për shkak të dhimbjeve me kapsllëk, që shpesh vuajnë nga fëmijët autikë; ose tenxhere ishte e ftohtë, kur për herë të parë mbolli fëmijën; apo ndoshta kjo ishte ngjyra shumë të ndritshme ose disa forma të tmerrshme: në vitet e fundit, duke prodhuar pots si qentë, elefantët dhe kafshët e tjera, të cilat në shumë fëmijëve autikë është frika.

  Një nga studentët tanë, për shembull, frika ka shkaktuar lumë më urinës, dhe ai i kishte mësuar gjatë në lumë e parë të ujit nga trokitje e lehtë, hundëz, etj Nëse shkaku i frikës është i qartë, atëherë gjëja e parë që bëni - të marrë jashtë këtë kohë.

  Si - kjo është një çështje private e lidhur me specifikat e fëmijës.

  Por më e rëndësishmja nga të gjitha opsionet e mundshme - për të krijuar rehati maksimale emocionale, jap përforcim pozitiv pasi implementimi i suksesshëm kërkohet. Bërë me sukses gjithçka që ishte e nevojshme, dhe u rrit nga tenxhere, një nga studentët tanë të ka thënë, "E pra, që duhet çokollatë." Studioni të gjitha aftësitë e përditshme proces shumë të gjatë dhe të rëndë, ai duhet të japë vlerën më të madhe, apo për të përballuar me shumë prej tyre do të jetë më e vështirë dhe më e vështirë.

  Informacion nga artikullin "Problemet e arsimit në autizmit."