Ora Autizmi për të njohur dhe për të ndihmuar


 • Kids Rain
 • Ata favorizojnë mom keqe
 • Jeta pa lojra
 • Pamje Frika
 • Inteligjenca nuk janë të ofenduar
 • Delfin


 • Kids Rain

  Shikuesit që kanë parë filmin "Rain Man" mund të kujtojnë një aktor i shkëlqyer Dustin Hoffman punë. Në të, ai arriti të Subtly të zbatuar dhe të na japë një pamje të botës së brendshme të një autistic tipik. Në tipareve jetësore të autizmit në një fëmijë nuk mund të jetë aq e theksuar. Shkencëtarët L. Kanner dhe Aspergerit G. përshkroi tri simptomat kryesore të sëmundjes:

 • autystycheskye përvojë;
 • sjellje uniforme me elementet e çrregullime të lëvizjes;
 • dëmtim gjuha origjinale.

 • Ata favorizojnë mom keqe


  Sipas ekspertëve në studimin e anomalive mendore V.

  Lebedinsk, autizmi manifestohet në zvogëlimin kontakt me të tjerët - kolegët apo edhe nga ato më të afërt të tij, përfshirë edhe prindërit - "tërheqje në veten e tij" në botën e tij të brendshme.

  Nga një moshë të hershme "fëmijët shiut" nuk është në gjendje të gëzojnë kontakt të ngrohtë e nënës, buzëqeshje dhe do të takohet shërim në qasjen e saj. Zakonisht në shumicën e fëmijërisë fëmijët nuk është një refleks i lindur - përshtaten jashtë kur ata përpiqen rozplastatysya nënë Body pryhornuvshys saj të gjithë trupin e tij pak. Në fëmijët autikë, ky refleks mungon. Nëne ata janë të këqija, fëmija refuzon çdo kontakt trupor.


  Edhe në ekipin e fëmijëve, fëmijë me autizm sillet si në qoftë se ajo është një - duket nga pa shkuar për të thirrur nuk e konsiderojnë aktivitetet dhe lojërat e fëmijëve të tjerë. Ai luan një ose rreth fëmijëve, shpesh duke folur për veten e tij, dhe shpesh i heshtur.

  Të gjitha të lojës së tij dhe të shprehjes emocionale është jashtëzakonisht i dobët, dhe në disa raste të kufizuara nga grup të dobët të lëvizjeve stereotipe dhe shprehjeve të fytyrës.

  Fëmija me kujdes fsheh botën e tij të brendshme e të tjerëve, kurrë nuk thotë asgjë, nuk e ndajnë ndjenjat dhe dyshimet e tyre, nuk do të përgjigjet në pyetjen. Vetëm disa njerëz rrethanore dëshmi ju mund të mendoj se ajo ka një shqetësim.


  Jeta pa lojra

  Në lojërat fëmijët autistic preferojnë për të gjallë objekte të pajetë. Ata nuk e dinë se si për të lundruar shenjën e të gjallëve dhe të vdekurve, dhe pothuajse nuk luajnë lojra histori, si fëmijët e zakonshme të preferuar - në "nënë-bijë", "shop" apo "fshehur dhe të kërkojë".

  Nëse preferoni një lodra të shëndetshme të fëmijës, duke e bërë të mundur për të bërë veprime komplekse narrative, të tilla si makina, kukulla, fëmijët autistic preferojnë zakonshme: cubes, letër, shkopinj dhe artikuj jo-lojrave. Shpesh, ata duan të luajnë me objekte të shpërndara - rërë, ujë.

  Në shifra kjo absolutisht nuk është i interesuar në zgjedhjen e ngjyrave - ata janë së pari mori laps, ndërsa fëmijët e shëndetshëm të zgjedhur me kujdes ngjyrat, çfarë ngjyre të pikturuar të kupën qiellore, e cila - diell.

  Për më tepër, ngjyrat e zakonshme mund të jenë të pakëndshme për ta, nervoz. Ngjyrat e mureve, sfond, mobilje, lodra, normale dhe fëmijë të bukur të shëndetshme për autizm mund të jetë një burim i shqetësimit dhe emocione të vazhdueshme negative. Fotot e këtyre fëmijëve shpesh kanë histori: ata nuk kanë shifra të njeriut apo diellin me një shtëpi dhe përshkruaj modele apo forma.


  Pamje Frika

  Bora e Jashtme emocional dhe indiferenca për njerëzit më të afërt e kombinuar gjithmonë me rritjen e ndjeshmërisë dhe madje edhe ndruajtje. Fëmijët autistic reagojnë me dhimbje tinguj me zë të lartë ose të panjohura, objekte ose njerëz.

  Dhe stimul i fortë për ta është syri i njeriut.

  Kjo është arsyeja pse autistic kurrë shikoni në një njeri (si të thuash nga "këndi i syrit tim"), pavarësisht nga fakti se ky njeri mund të jetë nëna e tij. Sepse fëmijë me autizm nuk e shikon fytyrën dhe sytë e të tjerëve, "rozhlyaduvannya" fytyra e tij i huaj kujton veprimet e verbër - e njëjta ndjenjë dhe provimit duart pa kontroll vizual.

  Bota rreth nesh për një fëmijë me autizm është një burim gëzimi dhe jo hulumtim objektiv dhe burim i frikë të vazhdueshme në të cilën fëmijët kurrë nuk kanë ankohen. Arsyet ndryshme frikën - sende shtëpiake, disa lodra, tingujt e zhurmës motorike të rrjedh ujë apo duke e përplasur derën.

  Ndjenja e frikës është e gjitha panjohura sepse ka të tilla, madje edhe ndryshim i ri,, më i vogël në mjedis - mobilje lëviz, njerëz të rinj, duke ndryshuar ushqime të përhershëm në dietën e përditshme, apo devijimit të vogël nga regjimi NPT mund të shkaktojë reagime shumë të forta, panik. Fëmija fillon të rrahë në gjendje histerike, duke thirrur, duke mposhtur veten në kokë. Disa janë me dhimbje të reagojnë ndaj stimujve të thjeshta - dritat e ndritshme dhe të lëshojnë zë të lartë, dhe të tjerët - në të kundërtën, kështu që ata nuk përgjigjen se ata janë të gabuar për të verbër apo shurdhër.

  Gërryen ankthin e shpirtit të fëmijës dhe frikë shoqëruesit të vazhdimisht, duke e bërë të pamundur për të shijuar çdo manifestim jetës.

  Konstante "Gatishmëria për të ikur", gjysmë-doli, shikoni në drejtim të ... sjellje Rituali autizm - nuk është gjë tjetër veçse një reagim mbrojtës. Në të ardhmen, frikë bën efekt frenues mbi fusha të tilla si komunikimi dhe të nxënit.


  Inteligjenca nuk janë të ofenduar

  Arsimi dhe adaptim social - problemet më të mëdha të fëmijëve autikë. Shkelja e ndërveprimit shoqëror ndikon në tërë rrjedhën e zhvillimit mendor. Prekur veçanërisht ato aspekte të perceptimit, zhvillimin nën ndikimin e zonave thelbësore praktikë: gjuhë, të menduarit. Secila prej këtyre funksioneve të zhvilluara në izolim në vetvete. Si për të mësuar një fëmijë për të lexuar, në qoftë se ajo nuk mund të jetë e detyruar për të parë në ABC?

  Fëmijët e viteve të luajnë të njëjtën lojë, duke bërë të njëjtat gjëra si të kthehet në dhe jashtë drita apo ujë. Por kjo inteligjenca është ruajtur shpesh. Ndonjëherë duket se fëmija nuk e vëreni se ngjarjet që po ndodhin pranë tij, dhe ai mund të identifikojë një fjali kuptim të saktë të çdo situatë.


  Delfin


  Si të përbëhet nga fati në "fëmijë shiut"? Ndërsa ata janë të rinj, prindërit i shtrëngojmë ata me mjekët dhe psikologët përpiqen për të trajtuar me metodat tradicionale. Nëse nuk ka efekt mbi to, janë drejtuar në metodat alternative. Kjo, për shembull, trajtimi me kuaj - hipur mbi kalë apo delfinët rehabilitimit përdorur.

  Rastësisht, autor i pranishëm vërejtur se fëmijët e diagnostikuar me autizëm sillen me delfinët veçanta. Nëse të gjithë pa përjashtim fëmijë të shëndetshëm stroking ata, bisedoni me ta, duke u dhënë atyre pseudonime i dashur, disa pak me autizm në fillim nuk e shohim në këto gjitaret detare bukuroshe apo trajtoj negativisht ato. Por efekti terapeutik ende shfaqet - fëmijët bëhen më të qetë, dobrozhelatelnee dhe të fillojnë të delfin shikuar! Rëndësia e kësaj ngjarje mund të vlerësohen plotësisht vetëm profesionistët apo prindërit fëmijët.

  Sigurisht, prognozë varet nga shumë faktorë: shkalla e ashpërsisë së sëmundjes, të marrëdhënieve në familje, zgjedhjen e trajtimit dhe rehabilitimit.

  Por dashuria prindërore dhe kujdesit mjekësor kompetent ndihmon "fëmijë shi" fitore të vogël të fitojë mbi sëmundjen e pashkelur dhe nuk kuptohet plotësisht.

  Informacion nga neni psikolog Svetlana Artemov "Fëmijët e shiut."