Cilat janë OMGJ


 • Çfarë ushqime të modifikuara gjenetikisht
 • Frika
 • Si të merren

 • Në "të modifikuar gjenetikisht" ushqim sot
  dhe të gatshëm për të folur shumë - thonë politikanët dhe zyrtarët qeveritarë, ekspertë në
  bioteknologjia, mjekësi dhe ekologji, klerikët,
  kulturë dhe art ... "ushqimor" frytet e inxhinierisë gjenetike
  rregullisht për një kohë të gjatë dhe "me shije" ekzagjeruar pothuajse të gjithë
  media. Sulmet moderne
  rrjedhës informacion konsumatorit, "gaz" kushtet e veçanta
  tilla si "burime modifikuar gjenetikisht" dhe "transgenic
  Produktet "(dhe një përkufizimet disa dukur si" vakt të tretë

  Millennium "dhe" ushqim Frankenstein ") është shumë i rëndësishëm, por trashëgimia ...
  jo veçanërisht të dobishme.

  Shumë shumë emocione përmban banorin aktual të informimit të
  avantazhet dhe disavantazhet e ushqimeve të modifikuara gjenetikisht
  ushqim - dhe shumë pak fakte të paanshëm. Fakte, njohuri të cilat
  lejojë vizitor në supermarket, uzrevshie paketimit të përshtatshëm për
  "shporta ushqim" etiketë produkt i tyre "përmban
  niseshte e modifikuar "të bëjë një blerje ose të refuzojnë të tilla pa
  dhimbshme Hamlet është "Të jesh apo të mos jesh", shkëlqyeshëm amtare "ishte -! nuk ishte" dhe pa kompromis "nuk e besojnë atë!" një la Stanislavsky.


  Dhe
  kështu që ka kuptim për të kërkuar këto fakte.


  Çfarë ushqime të modifikuara gjenetikisht

  Në mënyrë për të lundruar më mirë rrjedhën kontradiktore
  Informacion në lidhje me "të modifikuar gjenetikisht" ushqim,
  një blerës potencial nuk do të parandalojë ata të fitojnë "shapkovyh"
  njohja me disa terma bioteknologjike - ose
  Fluksi i lartpërmendur lehtë dhe të natyrshme të kthehet në më
  përmbytje e vërtetë. Mos humbasë foto përgjithmonë vërtetë të gjërave.

  Karakteristika Sot "Problemi Frankenfud" media gjerësisht
  përdorim termin "burime të modifikuar gjenetikisht" (shkurtuar
  - GMI), "organizmat e modifikuar gjenetikisht" (OMGJ) dhe "transgenic

  / bimët kafshët. " Dhe shpesh vërejtur në mes të këtyre termave
  Pra, është shenjë e barazisë - që, në fakt, i gabuar. Organizmave transgenic
  gjithmonë a modifikuar gjenetikisht - ajo është një fakti. Por fakti që
  organizmave të modifikuar gjenetikisht është gjithmonë një transgenic -
  jo fakt.

  Fakti se modifikuar gjenetikisht gjenomin burimor (set
  material gjenetik të përfshira në qelizat e një organizmi të gjallë)
  çdo organizëm mund të jenë të ndryshme - ju mund, për shembull, artificiale
  futur atij informacionin gjenetik të huaj. Dhe ju mund të - vetëm
  artificialisht "të fikur" ose "të rritur" disa gjene
  Burimi gjenomit (siç ndodh në rrjedhën normale të parashikuar

  Natyra e procesit të mutacionit, e cila rezultoi në një kohë mjaft të gjatë dhe
  janë ligjërisht të mbarështuesve). Në rastin e fundit, jo bioteknologjia
  përdorni përmbajnë ADN-inxhinieri i veçantë "i huaj" gjenetik
  Strukturat e aftë për të integruar në mënyrë aktive në gjenomin e origjinalit
  trup - dhe kjo është pikërisht Frankenfud këtyre kundërshtarët strukturave të njëjta '"më shpesh" i frikësuar "nga konsumatori.

  Kështu, organizmave transgenic janë në gjenomin e cila
  ndërtuar shtrirje shtesë të ADN-së dhe të modifikuar gjenetikisht -
  organizmave transgenic dhe organizma, disa prej gjeneve të tyre
  që "off" ose "të zgjeruara".


  Në organizmave transgenic dhe artificial

  gjenetistët mutants krijuar kategorinë e gjenetikisht
  Organizmat e modifikuar ndonjëherë nuk të jetë mjaft i saktë
  kreditohen dhe produkte të marra nga jo molekulare dhe qelizore
  Bioteknologji (transferimi i disa pjesë - organelet - qelizat:
  Mitochondria, chloroplasts) - hlibridizatsii (transferim kloroplastit)
  mibridizatsii (transferim i Mitochondria), ose bashkim protoplastës
  variacion somaklonalnoyi. Duket se nuk ka kuptim në detaje
  të kuptojnë hollësitë e këtyre teknologjive - mjafton të themi se
  gjenetik "imuniteti" fryt i konsumatorit
  bioteknologjia hulumtim praktikisht ndonjë gjë të vërtetë nuk ka rrezik.


  Megjithëse
  shikoni të tillë kultury- "michurintsi" (sipas mendimit të të gjithë kundërshtarët
  panatyrshme) mund të jetë shumë frikësuese - imagjinoni, për shembull,
  karrota me në krye ... majdanoz. Kjo është një fabrikë e tillë ishte dikur
  Bioteknologji fituar nga fuzioni protoplastës e dy lartpërmendur
  bimët.

  Edhe 30 vjet më parë, për të diskutuar masat e sigurisë gjatë përdorimit
  vetëm shfaq teknologjinë e ADN rekombinante, shkencëtarët
  zgjidhur shumë fort kufizojnë "lirinë" e transgenic ardhmen
  organizmat - duke përfshirë krijimin e një pamundësisë gjenetik për të mbijetuar
  e fundit në botën e jashtme. Jashtë laboratorit, dua të them. Por
  dhjetë vjet më vonë, kur u bë e qartë se jo aq e frikshme

  Organizmave transgenic si ata mund të "bojë" shtypi,
  burgosurit-rekombinantëve ishin parë "Dobësimi" - dhe u botuan.
  New World, kryesisht.

  Shumë kohë është shpenzuar duke shkuar nëpër të fuqishme "filtrave" të
  agjencitë federale që kontrollojnë përdorimin e drogave dhe ushqimi
  ushqim, mjedisore dhe kujdes shëndetësor kombëtar - por
  kërkohet më nuk formimin e tolerancës shoqërore
  e "monsters gjenetike." Mostra North American kontinent
  mes të 80-të dhe mos harroni protesta masive dhe skandale
  Fushata media dhe shkatërrim edhe fizike në fusha eksperimentale
  Qytetarët konservatore ... Pra, ajo ishte.

  Megjithatë kaluar - dhe tani SHBA është lider i padiskutueshëm botëror në
  Prodhimi i ushqimeve të modifikuara gjenetikisht (pjesa
  llogaritë ky vend për 70% të totalit të prodhimit).
  Me besim të zhvilluar prodhimin e mësipërm Kanada dhe disa vende
  Amerika Latine. Gjithashtu në Evropë - Francë, për shembull. Të angazhuar në këtë
  dhe sigurisht Kina. Numri i llojeve "ushqimor" ekspozuar
  modifikim gjenetik, të shumave datën për shumë
  Dhjetë - soje, patate, panxhar, canola, misër, domate, banane,
  patate e ëmbël, papaja ... Sasia e ushqimeve për të cilat
  OMGJ dhe GMI llogariten janë mënyrë krejtësisht të ndryshme.

  Ushqime GM
  shitur në shumë vende (Rusi - 1999, në
  mase - zyrtarisht), ata janë ngrënë qindra milionë banorë
  Bota - kështu që realiteti i sotëm.

  Prona të blerë të lashtat
  rezultat i modifikimeve gjenetike inxhinierike, pa ekzagjerim -
  jashtëzakonisht e vlefshme. Rezistenca kundër herbicideve dhe pesticideve
  gamë jashtëzakonisht e gjerë të temperaturave të ambientit në të cilën
  siguron ruajtjen e frutave dhe të jepnin nuk është reduktuar; vetë
  Yield-et ... Kjo mbresëlënëse. Gjithashtu shprehur si
  pronat e dobishme e disa produkteve - të tilla si optimizuar

  për parandalimin e arteriosklerozës dhe profilit tepërt peshë të acideve yndyrore
  në disa varieteteve të misrit të modifikuar gjenetikisht dhe soje, i lartë
  Përmbajtja e famshme lekopena në domate GM, pronat e veçanta të niseshtesë
  patate (nuk lejojnë, në veçanti, këta të fundit thithin shumë
  yndyrë gjatë tiganisje). Megjithatë, një pjesë e konsiderueshme e mosbesimit globale
  Popullsia e modifikuar gjenetikisht produkteve ushqimore nga ky
  nuk bëhet më e vogël - edhe pse se ndoshta asnjë nga speciet
  lëndëve të para për ushqim nuk i nënshtrohet një ekzaminimi të tillë të rreptë të
  sigurisë si OMGJ. Dhe në bazë ky mosbesim është sigurisht
  frikë.


  Frika

  Ne jemi të frikësuar se ne dëm kryesisht potencial që mund
  sigurojë organizmave të modifikuar gjenetikisht në organizmat tona
  vet. Dhe - Efektet e potencialisht të dëmshme që mund të
  sigurojë OMGJ në mjedis.

  Kërcënimet, "po largohet" OMGJ mund të ndahen në dy kategori
  - Potenciali (hipotetike ose postulatit) ... dhe i atribuohet.
  Lidhur me këtë të fundit, ajo është përmendur këtu përfshin të papajtueshme
  kundërshtarët e modifikuara gjenetikisht alergjive ushqimore (duke përfshirë -
  Reagimi i çoroditur të futjes së antibiotikëve të caktuara) dhe i sigurt
  Ndryshimet hormonale (feminization e djemve dhe e parakohshme seksuale

  pjekuria në vajzave). Kjo kategori vlen gjoja
  gjenden në të modifikuar gjenetikisht aftësinë soje të shkaktojë
  ulur potencë në meshkuj. Asnjë nga efektet e mësipërme të OMGJ-ve në
  Aktualisht nuk ka konfirmuar metodat objektivisht
  dëshmi të bazuara në mjekësi - dhe kjo do të thotë se të gjitha deklaratat e tilla të jenë të
  konsideruar në fakt të pabazë.


  Më e vështirë është rasti i kërcënimeve të mundshme - që është, ata
  mund të vijnë nga ushqimi transgenic, për shembull. Si
  nga përkufizimi i "të mundshëm" jo bindjen
  dëshmi në favor të efektit të vërtetë të dëmshme të transgenic
  Produkt për tani nuk ka.

  Por kjo mund të (teorikisht)
  ndodhin me kalimin e viteve. Sipas armiqtë "ushqim Frankenstein" Kohl
  shpejt të përmbajë huaj (madje - "chuzhevidnuyu") ADN inxhinieri gjenetike
  Dizajni "mund" të zbatohet, për shembull, në gjenomin domate, pse
  mos supozojmë se, i çliruar nga tretje e njeriut
  domate, ata mund të depërtojnë në gjenomin, të tilla si qelizat epiteliale
  (Qelizat që mbulojnë pjesën e brendshme të zorrëve) zorrëve të njeriut? Zëvendësimi
  në këtë mënyrë të natyrshme për njerëzit urdhër "vertikale" të transmetimit
  gjenet nga paraardhësit të pasardhësve në absolutisht tipik "horizontal"
  urdhër - e rrezikshme, ndoshta pasojat?

  Në një toksike,
  Reagimet immunopathological dhe kanserogjeni (provokim
  kanceri), per shembull?

  Në drejtësi ajo është me vlerë duke vënë në dukje se "horizontal" (dmth,
  jo nga paraardhësit e pasardhësve, si të thuash, "nga jashtë") transferimi gjenetik
  Informacioni nuk shpikje e inxhinierëve gjenetike - ajo ekziston në
  Natyra gjatë shumë miliona vjet.
  Që s'mbahen mend kohën, dhe
  Sot gjenomit njerëzor "horizontal" modifikuar
  të tilla si viruset - "miratuar" fragmente të gjenetik
  Informacioni në ADN-në e secilit prej nesh më shumë se e mjaftueshme. Si të bëni të mjaftueshme për të
  Në përgjithësi, si dhe mjetet juridike në shtëpi të rrjedhës "horizontal"

  gjenet e huaja - në veçanti, një pjesë e rëndësishme e acidit nukleik "të huajt" pa mëshirë "prerë" në copa funksionalisht të padobishme
  në shumë enzimeve tona të veçanta të quajtura
  restrictase. Dhe në qoftë se kjo "i huaj do të ishte artificial
  Dizajni gjenetik inxhinieri përdoret për të modifikuar domate,
  atëherë privilegj i enzimat e mësipërme, Cerberus saj
  nuk llogariten.

  Sigurisht, siguria e garantuar absolutisht i transgenic
  Organizmat për shëndetin e njeriut thonë se kjo nuk ka
  kemi - të paktën se inxhinieri i tanishëm gjenetik nuk ka
  përsosur. Megjithatë, mundësia e të paturit e një efekt të tillë negativ

  vlerësuarat qartë si i ulët.


  Si të merren

  Për këtë postulatit "transgenic" kërcënuar gjithkush ka të drejtën e
  luftuar vullnetarisht - duke injoruar gjenetikisht
  të modifikuara (transgenic pikërisht) ushqime. Megjithatë,
  është e nevojshme të jetë në gjendje të dallojë me saktësi këto nga produktet e
  yzbezhavshyh lartpërmendur "prezumimi i fajit". Se produkt me origjinë "natyrore". Dhe në mënyrë ideale, ata duhet të jenë në gjendje për të mos dalluar
  vetëm në raftet dyqan dhe racks, por, të themi, mbi një pjatë
  delikatesë, sapo ka paraqitur një kamerier.


  Për të siguruar efektive anti-OMGJ "lundrimin" në ato dyqane

  Vendet gjendja ekonomike e të cilëve është në rregull dhe Popullsinë
  jo i favorizuar sidomos nga "ushqime Frankenstein" lokale
  Legjislacioni parashikon detyrueshme shënimin e ushqimit
  produkte që përmbajnë sasi të caktuara të përbërësve të modifikuara gjenetikisht - për
  Evropë, për shembull, kjo është shuma e 0,9%. Për mungesë të
  etiketimi i tillë ose nën-përmbajtje prodhuesi në GMI do të
  imponuar në mënyrë të pashmangshme dënime të rënda. Lidhur me çështjen e "ekspertizës në pjatë", i fundit në vendet e mësipërme
  zgjidhur shumë më pak - e zhvilluar në bazë të miniaturë
  Testers ADN-së që lejojnë analizën i shpejtë prodhojnë ushqim direkt në

  vendin, shpejt dhe në mënyrë të sigurtë.

  Sa për ne, atëherë, si zakonisht, gjërat nuk janë kaq të thjeshta ...
  Së pari, një speciale etiketimin e ushqimit content
  Komponentët GM ku lart 0,9%, Rusia nuk është e detyrueshme -
  ende është rreptësisht e vullnetare. Dhe pavarësisht nga fakti atë
  sipër, është e nevojshme për etiketimin përmbajtjen e pragut
  përmendur në një numër të legjislacionit kombëtar në qershor të vitit 2004,
  Shteti Duma nuk ka qenë ende "legalizuar" kjo situatë - megjithëse "afrohet"
  çështje në nëntor. Megjithatë, ligjvënësit premtimin për të përsëritur
  përsëri në fillim të vitit 2005.

  Së dyti, kap prodhuesi më mashtrim në Rusi është shumë më e vështirë

  se në Europë - për shkak të faktit se kontrolluese objektet laboratorike
  Çështja e ushqimeve GM institucioneve të dobëta, në mënyrë të qartë i mungojnë pajisjet
  për kuantifikimin e përbërësit gjenetikisht të modifikuara dhe të cilësisë
  Përkufizimi i produkteve të tilla është e dobët.

  Së fundi, së treti, me kusht aktualisht sasi
  gjoba për shkelësit e ligjeve ekzistuese (20 mijë. rubla) në të gjitha
  Dëshira nuk mund të karakterizohet si e dënimit skilky-
  serioze. Pra, - dhe efektive.

  Ushqime të modifikuara gjenetikisht janë bërë sot
  Realitetet - dhe ata janë të ngjarë të zhduken nga skena e nesër tregut global.
  Çelësi për këtë janë vazhdimisht duke u përmirësuar si unik

  cilësisë së produkteve dhe interesi i tyre i konsiderueshëm ekonomik
  prodhuesit. Informacion kontradiktore për sigurinë e OMGJ-ve
  me sa duket edhe të zgjasë më shumë se një vit - një "ushqim Frankenstein"
  Kundërshtarët shumë serioze; Vetëm mos harroni se duke vazhduar
  në këtë transatlantike ditë "lufte GM" midis SHBA dhe Evropë filluan
  në shekullin e fundit. Dhe në luftë, sigurisht, është luftë - të gjithë
  Informacion verifikuar kryesisht ideologjik. E vërteta është në këtë
  Në qoftë se, si zakonisht, është diku afër. Së bashku me të thotë të artë
  ndërmjet pikëpamjeve polare të palëve. Dhe si për nënën, duke qëndruar
  në pyetjen "të jesh apo të mos jetë" në racionin gjenetikisht

  produktet e modifikuara ushqimore ndoshta ka kuptim
  udhëhequr nga fjalët e filozofit të madh të Mbretërisë së Mesme, me mençuri
  vuri në dukje se "njeriu i matur e rrallë e gabuar."

  Informacion nga nenet "ushqime të modifikuara gjenetikisht: prezumimi i fajit?".