Cilat vitamina


 • Vitaminat
 • Mungesa e vitaminave

 • Vitaminat

  Vitaminat kanë një vend të veçantë midis nesh ushqyesve jetike. Nuk është çudi fjalë vitaminë vjen nga vita Latine - jetën.

  Vitaminat - një grup i komponimeve organike të natyrave të ndryshme kimike të nevojshme për ushqimin e njeriut, kafshëve dhe organizmave të tjerë në sasi të papërfillshme në krahasim me të ushqyesve themelore (proteina, yndyrna, karbohidrate dhe kripëra), por që janë esenciale për metabolizmin normale dhe aktivitet.

  Vitaminat janë të përfshirë në pothuajse të gjitha proceset biokimike që ndodhin në trupin tonë.

  Ata janë të nevojshme për funksionimin e gjëndrave endokrine dhe të veprimtarisë së tyre hormonal, të rritur performancën mendore dhe fizike, të mbështetur rezistencën ndaj faktorëve negative mjedisore (të ngrohjes, të ftohtë, të infeksionit, dehje ...).


  Mungesa e vitaminave

  Mungesa e vitaminave çon në kushte patologjike të tilla si vitaminë mangësi dhe mangësi vitaminë. Beriberi - është forma më e rëndë e vitaminës A mangësi. Beriberi zhvillohet në mungesë apo mungesa shumë të rëndësishme të një vitaminë në ushqim dhe shkaktojnë sëmundje të tilla si poshtër (mungesa e vitaminës në C), rakit dhe osteoporozën (me një mangësi të vitaminës D), pelagër (sepse është "përgjegjës" vitaminë PP), beriberi (vitaminë B1).


  Mangësi vitaminë, mungesa e vitaminave është i vogël, sigurisht jo aq e tmerrshme sa beriberi, por edhe nuk na kryejnë ndonjë të mirë. Nëse hypovitaminosis vërejtur fenomene të tilla të pakëndshme si imunitet të reduktuar, performancës, kujtesës, çrregullim gjumi, gjendje e sëmurë dhe të tjerët.

  E rrezikshme jo vetëm tërheqjeje, por tepërta vitamina, ose hypervitaminosis. Mjekësia moderne raste të njohura saktësisht hypervytamynozov A dhe D. Sa për vitamina të tjera, mundësinë e konsumit hypervitaminosis tyre të tepërt nuk është e sigurt. Hypervitaminosis zakonisht ndodhin në formën akute, kur vërejti hypervitaminosis Një dhimbje koke të rënda, të përzier, të vjella, diarre, lëkurë lëkurë fytyrën dhe trupin; në hypervitaminosis D - dhimbje barku, vjellje, të vjella, diarre ose kapsllëk, dhimbje koke, dhimbje në eshtra dhe muskuj, rritjen e presionit të gjakut, funksionin renal shkelur.

  Pjesa më e madhe e zhvillimit të hypervitaminosis mbidozë vitamina-përmbajnë drogë, por ka edhe përdorimi i tepruar i produkteve "natyrore". Po, hypervitaminosis Një shpesh zhvillon pasi konsumojnë sasi të mëdha të kafshëve të mëlçisë polare (arinj polare, vula, walruses, etj), e cila përmban një sasi të konsiderueshme të vitaminës A.

  Futje Standardet e vitaminave varet nga gjinia, mosha, pesha e trupit, ashpërsia e punës, dietë të bilancit, gjendjen fiziologjike (shtatzëni, laktacionit), shëndetin, klima dhe faktorë të tjerë. Nevoja për vitamina rrit në diellit të ulët, punë intensive mendore, punë të rënda fizike, efekti i temperaturave të ulëta.

  Vitaminat nuk janë të sintetizuara në trupin tonë, ne kemi marrë ato nga jashtë, dhe kryesore (dhe si duhet - vetëm e natyrshme) burim i vitaminave - kjo është ushqimi ynë. Disa vitamina organet tona sintetizojnë ende mund të, por vetëm me substanca të tjera, i quajtur provitaminat që, përsëri, ne të merrni vetëm me ushqim. Kështu, vitaminë A është prodhuar nga trupi i njeriut me një substancë të quajtur carotene, e cila në sasi të mëdha të përfshira në karrota, u rrit hips, currants, hirit malore, buckthorn dhe disa bimë të tjera. Duke numëruar sasinë e vitaminave, ne duhet të kujtojmë se vitamina në ushqime është kryesisht i varur nga metodat e magazinimit dhe gatim modes.

  Po, disa vitamina shkatërruar pothuajse krejtësisht në disa minuta në 80-100 gradë. Kjo është, gjatë gatimit normale rreth ngrohjes ulët.

  Kur i plotë, të ushqyerit e balancuar ne të merrni nga të hahet të gjitha vitaminat në sasi të mjaftueshme. Përdorimi i vitaminave është e nevojshme në periudhën dimër-pranverë, në raste të tjera kur një ushqim është i ulët në vitamina (pacientëve të ushqyerit të cilët janë në një dietë të rreptë, të ushqyerit në zonat klimatike ekstreme, etj), si dhe në rastet e rritjes së nevojës për vitamina nën kushte të caktuara fiziologjike (rritur rritjen në fëmijëri dhe adoleshencë, shtatzanisë, laktacionit, disa sëmundjeve).

  Informacione nga artikullin "Vitaminat"